Dec 13, 2011

(melayu+jawa+banjar) + (bajau+cina)

waaahh...tajuk.......macam nak buat equation ape je....
tajuk tu sebenarnya pasal my only elder brother's wedding....
(mmmm....macam boleh tambah "siam" je lepas banjar tu kan.....tapi takpe la...sebab tak sure kan...hahaha...boleh pulak... :p )

aku letak gambar je lah ek....

(pictures at Kota Belud taken by faiz and the lightcatchers)

majlis nikah
25 November 2011
Kota Belud, Sabah








focus on the hand....dah macam dalam bendera negeri Sabah dah kan?
hehe




pelamin ketiga - bajau!
:D



majlis bersanding
26 November 2011
Kota Belud, Sabah













majlis belah pengantin lelaki
10 Disember 2011
Kepong, KL 

(gambar dari facebook sepupu aku, Atyn Konzashah)














pasukan kompang bidan terjun...
budak-budak kompang kampung tak dapat datang, so aku terpikir nak panggil diorang ni...
nasib baik kat UM ada FESENI....heheh...


pengantin ni berumur setahun lebih....
my only kakak, kak iqa & abang azree with the cutie mutie comeltie smartie aleesya sofea.....
buah hati semua orang... :D

(nanti umur dia dah setahun aku buat entri khas untuk my only anak buah ni...insya ALLAH...)


ok....letak sikit je gambar...nanti tak exclusive....heheh....
nak tengok lagi banyak gambar (yang belah pengantin perempuan je la...) please go to here and here
:)

Nov 11, 2011

macam di KK

cuti deepavali hari tu aku pergi Kota Kinabalu, Sabah untuk melawat kawan yang macam sengsara je duduk kat sana, Safa....hehehe....dia jadik cikgu kat MRSM KK kat Kinarut....sebelum ni dah janji dah dengan dia nak datang KK...dari bulan 5 hari tu lagi...pastu tangguh punya tangguh sebab tak berapa nak ada duit sangat (huhuhu...)....sampai lah hari tu akhirnya dapat gak aku pergi "over the sea"....

pengalaman pertama naik kapal terbang....sensorang pulak tu...fuhhh....memang best...heee :D
tapi yang tak berapa nak best nye aku pergi book flight malam....pergi & balik pulak tu....memang tak nampak hapeee laa....nampak "emas" je r masa tengok kat bawah....tapi still cantekkkk sangat.... :)

dan yang kelakar nye, disebabkan aku first time book tiket & naik flight, maka dengan bijaknya aku pergi amek semmmmmuaaaaa sekali yang AirAsia offer....pilih seat (tapi bukan yang hot seat r...), makan, insurans, luggage (sampai 20kg pulak tu.....padahal luggage tak sampai pun 15kg....hahaha...)....sume tu aku amek untuk perjalanan pergi-balik....haru betul....hehe....takpe....tu sume pengalaman....macam abah cakap...heee :D

sampai kat KKIA, safa jemput aku dengan kawan dia yang ada kereta, kak aini....kesian gak kat diorang sebab kena amek aku pukul 12 malam....huhu....kalau kat semenanjung kira pukul 12 tu dah macam pukul 1 dah tu....

first day kat KK, kitorang pergi Kundasang.....pergghhh!!! best gile kot!! sejjjuukkk!!! patutlaa orang Sabah ni cantik-cantik kan? :)
sayur-sayur dia besar-besar...gemuk-gemuk....paling aku rasa tak boleh blah tengok dia punya daun bawang....mak aiii....dah macam pokok lidah jin pun ada....kak aini beli bunga untuk budak-budak MRSM tu sebab sabtu tu diorang konvo....(ceh ceh ceh.....budak sekolah pun ada majlis konvokesyen....)
masa kat Kundasang tu boleh nampak puncak Gunung Kinabalu yang..........................WOW! SUBHANALLAH........................cantik beb.....kalau tengok gambar je rasa macam biasa je....tapi kalau tengok depan-depan....memang........fuhh....! cannot describe the feeling..! dan kebetulan masa kitorang kat sana, berkabus....so puncak gunung tu main ucak-ucak dengan kitorang....
kitorang stop kat Nabalu point....beli souvenir sesikit....

malam tu makan ikan bakar kat Kampung Air....perrghh!!! memang terbaik.....................................
diorang cakap kalau ikan bakar yang fresh-fresh ada 2 tempat yang best....kat Kampung Air & Pasar Philipines....tapi kat Kampung Air murah lagi....& akhirnya dapat gakk aku merasa makanan nama aku....UMAI...! yeayyy!!! umai ni sebenarnya makanan orang Sarawak...ikan mentah yang diperah limau...so acidity dalam limau tu yang akan memasakkan ikan tu (kiranya macam makanan Jepun laa....mentah-mentah sikit....oh! and by the way, UMAI dalam bahasa Jepun sama dengan maksud OOISHII.....which means SEEEDAAAPPP....heheh...) tapi sebab orang Sabah ni suka sangat makan cuka, so diorang gantikan limau tu dengan cuka dan rasa dia.........mmm....takde lah sedap mana pun....sedap lagi ikan bakar fresh yang kitorang order tu....hehe....kitorang makan 3 orang, beli ikan pari setengah, pastu ikan apentah sekor, dengan air sume, tak sampai 30 hengget je.....murah gilaaaaaa......mak aku cakap kat sini seafood murah tapi ayam dengan daging mahal...& patut laaa abah & Cik D (bapak saudara aku) macam menggila masa datang sini dulu....masa majlis pertunangan abang mi beberapa bulan yang lepas....hehe....

hari khamis & jumaat, siang tu takde pergi mana sangat sebab kena tunggu safa & kak aini balik sekolah dulu baru boleh gi jenjalan.... (MRSM tak cuti pun dowh....sekolah kerajaan sume cuti seminggu time tu....)
kitorang pergi makan kat TLC (Tanjung Lipat Corner) pekena chicken wing paling famous kat sana.....pastu beli coconut shake dia yang punyaa lah susah nak habiskan 1 gelas tu....1 gelas boleh kongsi 2-3 orang tapi sedapp!!
pastu kitorang pergi makan dim sum kat mmmapentahnametempatdietakingat....pun sedap gak....pendek kata kak aini memang pakar lah tempat-tempat makan yang sedap kat KK tu...hehe...yelah....dah jadik cikgu kat situ dah nak dekat 8 tahun dah....mesti la dah terer kan? hehe....

hari sabtu kitorang pergi kenduri kawen ustazah MRSM tu....aku tak tau la pulak diorang ada kenduri kawen nak kena attend, so tak bawak laa baju kurung....tapi nasib baik laa jugak ada bawak baju blouse, so formal sikit laaa....kalau tak T-shirt je laa memanjang....
kenduri kawen tu buat kat Kota Belud....masa on the way tu aku mesej bakal kakak ipar aku, sebab dia orang Kota Belud gak...ingatkan boleh laa jumpa...tapi kak nad ada kat KK pulak masa tu....pergi buat spek...dia kata tak tahan dah pakai contact lens (oookk......baru aku tau kak nad pakai contact....hehe...)...memang takde jodoh r dengan dia hari tu....

pas gi kenduri, kitorang pergi Tuaran...pekena segala macam jenis kelapa kat gerai-gerai tepi jalan tu....kelapa bakar, kelapa sejuk, kelapa panas, puding kelapa sume kitorang order....& the best of all : LOKAN! wahhhh....rasa macam heaven makan lokan kat situ.....sedap gilaaaaa......mula-mula tu takut gak laa nak makan lokan ni sebab masa abang mi bawak parents kitorang makan lokan kat Tuaran tu diorang keracunan....teruk gila kot keracunan diorang tu....sampai sebulan lebih dok sakit perut & muntah-muntah....tapi diorang pergi kat gerai yang masak lokan dia macam tak masak je.....mama cakap sekejap je dia bakar lokan tu....berair lagi pulak tu....yikes! tapi gerai yang kitorang pergi ni memang lama gila r dia bakar lokan tu....sampai kitorang ingat dia dah lupa kitorang punya order....

hari ahad, pagi tu kitorang pergi PULAU MANUKAN!!!! best wehhhhhhhhhhh.......air dia jernih gilaaaaaaa......lagi jernih dari Pulau Kapas yang aku pergi masa conferens tahun lepas...memang siuk gila lah snorkeling kat sana.....siuk gila sampai aku terpijak landak laut....wahahahaha.....memang pengalaman.........
goggle yang aku pakai tu asekkkkkk je masuk air....tu yang selam 5 saat, kena timbul balik sebab goggle dah penuh air....huuuu.....kesedihan di situ....dah la tak reti berenang....so bila timbul tu, haruslah guna kaki untuk bergerak since paras air sampai kat dada je....masa tengah dok berjalan mengundur tu yang terpijak landak laut tu....haduii....punya lah sakit....terus aku pakai goggle, tengok kaki aku....aku tengok...mak aiiiiii....banyaknyaaaa duri! aku try cabut sebijik time tu jugak...darah pun keluar....pastu aku imagine ikan jawa yang dari jauh sana terbau darah aku pastu datang serang pantai tu.....hahahaha.... (what an imagination laa you.......huhu...)....dah la sebelum tu pun kak aini dah terkena dah....kak aini lagi kesian, masuk-masuk air je dah terkena....huhu....

masa nak berjalan nak naik ke darat tu rasa macam tak larat nak berjalan dah....sakit gila....safa la yang tolong guide kan laluan nak naik....takut laa tengah nak naik tu terpijak lagi landak laut...tak ke haru....huhu....sampai kat bench kitorang tengok kaki balik....huuu...banyaknyee......aku berjaya keluarkan 1....pastu yang lain-lain tu tak dapat nak keluarkan sebab dah masuk ke dalam....agak ngeri gak r tengok kaki....tapi aku tak nangis....aku kan tough! heheh....

dalam 5 minit camtu orang yang kat pantai tu datang....rileks je dia bila aku cakap kena landak laut....dia suruh kawan dia amekkan ubat...ingatkan ubat apee la....rupanya cuka....tapi memang berkesan la....kurang sikit rasa sakit tu lepas dah 20 minit camtu....dah boleh snorkeling balik dah....hehe....orang dah banyak pengalaman kan....mestila dia tau apa ubatnya....

balik dari pulau...masa kat jeti, masa nak keluar dari bot tu...dengan bot yang terumbang ambing, aku dah start mabuk laut dah....errmmm....jap...boleh panggil mabuk laut ke camtu? sebab aku mabuk masa nak keluar dari bot...kaki dah ada kat jeti dah masa tu.........ok.....aku panggil mabuk jeti la camtu....

kitorang makan kat jesselton point kat situ....ada lauk gulai sotong....wahh....aku teringat makan sotong bakar hari tu....sekali kena sampai 23 hengget! lunch paling mahal kot aku rasa...huhu....
balik dari jeti, kitorang gi Pasar Philipines sebab aku teringat ada 'benda' lagi yang tak dibeli....pergi kat pasar ikan masin sebelah tu sebab safa nak tengok ikan masin cili/sambal yang aku cerita kak nad selalu bagi kat kitorang.....ikan masin cili tu aroma dia.....perghh!! memang terbaik lah! kat rumah tu aku je yang rajin goreng....hehe....

pastu kitorang berangkat pergi airport....sebab flight aku pukul 9 malam....masa salam-salam, peluk-peluk diorang, terasa gakla macam "my very own reservoir of water" (haha...) nak keluar....tapi tahan la....aku kan tough! hahahaha......

terima kasih kat safa & kak aini yang dah provide hospitality & kereta & pengalaman yang sangat best sepanjang aku kat sana....semoga jodoh safa & topek kekal sampai akhir hayat & semoga kak aini dapat jodoh yang baik dan menepati selera.....chewah! eh silap....amiin...... :)

note :
1. orang Sabah saaangat suka cuka....kalau pergi mana-mana restoran, mesti ada cuka....kak aini cakap dia pernah nampak ada someone ni bubuh cuka kat nasi dia macam letak kicap....huuu....
2. kalau attend kenduri kat Sabah korang kena makan pakai sudu ok....ada sudu je....garfu takde....air basuh tangan pun takde...
3. orang Sabah sopan-santun....even masa driving....heheh....
4. masa tak dapat pergi mana-mana sebab kak aini a.k.a owner of the car tengah bizi prektis jadik MC untuk majlis konvo diorang, aku try tanya junior drama yang duduk kat Ranau, si Ipin (Upin takde... :p )....since dia ada buat sewa kereta....tapi malangnya untuk area Ranau je......alaaaahai....sayang betul....
5. tempat-tempat kat Sabah ni jauh-jauh....so kalau nak puas discover KK, at least stay seminggu....baru boleh pergi macam-macam tempat....
6. agak terkilan sebab tak dapat jumpa kawan sekolah rendah aku, Maryam yang baru pindah ke KK....dia ikut suami dia pindah....laki dia kerja navy kat sini....tak dapat jumpa sebab diorang laki bini tak reti nak gi Kinarut, aku pulak takde kenderaan nak gi sana....agak kesedihan di situ....tapi tak pe....nanti kenduri abang mi beliau harus pergi! heheh....
7. lagi 2 minggu aku pergi Sabah lagi......sebab abang mi punya kenduri kawen kat Kota Belud....dapat naik 'roller-coster' lagi.....yeay!!
8. semalam, lepas dah 12 hari kena "serangan" landak laut, barulaa aku gi klinik nak keluarkan duri dia....hehe....dah bengkak sikit....sikiiiiit je la....tak teruk mana pun....MA (medical assistant.........ke HA ek?ntah laa....) yang mula-mula rawat aku tak tau caner rupa landak laut tu....sampai kena google baru tau....agak kelakar di situ....hehe....pastu datang pulak MA yang pernah kena landak laut....dia r yang keluarkan duri tu....banyak yang macam dah agak reput sebab "....benda ni dari air laut...so bila dah selalu kena air tawar dia mereput la....cuba amek batu karang pastu letak dia dalam air tawar.....blablabla...." camtu lah yang MA tu cakap.....dan hari ni kaki aku berbalut....kat ibu jari je r...bila berjalan orang pandang kaki aku, terasa macam stylo pulak aku....wahahahahahaha.....
so pengajaran di sini : bila pergi snorkeling, kalau dah tau tak reti berenang pakai laa kaki itik tak pun pakai selipar....dan duri landak laut ni tak berapa nak bahaya pun....pasal tu laa orang jaga pantai tu rileks je....tapi agak sakit laa bila biarkan lama-lama...heheh....

now, enjoy the absolutely-not-high-quality pictures from my hanphone cam....heheh....




masjid terapung
-maghrib-

 masjid terapung from far

 lauk kenduri
-sila pakai sudu okee...-

safa, kak aini & nadiah lingkan (student diorang....sumandak sabah baini...)

hiburan masa makan kenduri

kuih sampingan kenduri.....
aku suka yang warna pink tu... :)

 yeaaahhhh!! itu dia penyanyi import dari MRSM KK.....!!!

budak 2 orang ni sangat comel....terutama yang belakang tu...siap peace-peace safa lagi....
kitorang amek gambar diorang, pastu masa balik cakap "nak ambil gambar kau"....hahaha...
siap amek gambar kitorang curik-curik lagi....hahaha...
yang belakang tu kitorang panggil madi....sebab macam muka rosmadi, geng drama aku....hehe...

 kambing 2 ekor ni sedap betul berdating tengah jalan...
comel betulll....
aku suka kambing....sebab kambing selalu senyum....hehe

jeti jesselton

musuh aku....hahahaha....
tapi tengok laa air dia....jernih gila kan?
:-O

kaki itik....
ni pinjam kak nana (isteri abang sedara safa yang sedang berhoneymoon kat sana..) punya ni...
bergambar je lebih....sewanye tak nak...pastu kena landak laut...padan muka....
:p



lunch yang mahal....
sotong dia liat pulak tu....huhu


ni pulak gambar yang aku cilok dari safa & kak aini....berkualiti sikit....hehe...

the pengantin

it's all about coconuts....heheh...

 puding kelapa....
keladi, jagung, durian & pandan

 auuuwwhhh....masamnyeee....
kehkehkehkeh

 model kelapa bakar



EXCLUSIVE!!!
yang bintik-bintik hitam tu duri landak laut yang dah tertanam la tu....
banyak kan?
adelaaa dalam 11-12 bijik.....
weeeeehoooo......!!
see the blood? hohohoho...


and last of all....sila lah layan lagu favourite safa......
Macam di KK....hehe
(sa bilang macam di KK......ada di KK.....aramai.....)





p/s : aku lupa nak amek & snap gambar duri yang dah keluar tu....!!!
huwaaaa.........
sedihnye........

Oct 17, 2011

finally....

lepas dah bertahun-tahun bergelumang dengan rasa seronok
penat
emo
tension
gembira
sedikit rasa menyesal
excited
sedih
kecewa
hampa
hampir putus asa
mengantuk
tak cukup makan sebab lunch koey teow goreng yang harga seringgit tu je hari-hari (masa buat lab 2nd year)
letih
marah
geram

dan setahun yang dipenuhi dengan rasa rendah diri
kecewa yang teramat sangat
kekurangan kawan
dan selalu berseorangan,

akhirnya.......
  


ye...aku ada beberapa kali rasa macam menyesal ambil fizik kat sini....sebab susah gila kot!
course 3 tahun, tapi hanya 7 out of 30+ yang berjaya habiskan 3 tahun betul-betul...
ada senior yang dulu ambil engineering, pergi gatal masuk fizik pulak, dia kata memang menyesal tukar course...
aku ni otak aplikasi, so kalau belajar, aku suka nak tau apa yang aku belajar tu kat mana atau macam mana aku boleh aplikasikan dia...
fizik kat um banyak teori pulak tu....
kadang tu ko tak tau kenapa ko kena belajar benda-benda tu pastu salahkan orang yang sibuk dok pikir pasal teori/problem tu....haha
bila dah banyak sem tak sampai-sampai 3 pointer, aku mula persoalkan kenapa aku tak ambil engineering je...
(dulu aku taknak ambil engineering hanya kerana aku tak suka perkataan "jurutera" tu....b***oks betul.....hahaha....)
tapi ALLAH dah tentukan yang aku akan ambil dan habiskan pengajian dalam bidang ni....
ALHAMDULILLAH......
DIA tahu apa yang terbaik untuk hamba-NYA....
:)

terima kasih kat mama, abah & adik-beradik aku...
& kengkawan
yang selalu support aku...
thank you again....
:)






kalo rasa nak putus asa, dengarlah lagu InshAllah-Maher Zain...
woha!






ermmm....aku da mention tak budak fizik tak ada yang dapat LC (lulus cemerlang) ?
tapi better lagi laa dari budak dentistry since semuaa graduan dia hanya LULUS je...
huhu....kesian....
study macam nak mati tapi lulus je?
huhu....

Sep 7, 2011

sila bagi tajuk entri sendiri...aku tak boleh fikir lagi dah...banyak sangat menaip...haha

Semalam aku dok mencari-cari buku Advanced Quantum Mechanics yang kena pulangkan kat library UM (hehehe.......). Buku tu dah 3 tahun aku buat perkasam (hehehe...... lagi sekali...hehe...)
Masa tengah men'treasure hunt' rumah, aku terjumpa buku conteng-conteng masa sekolah menengah dulu. Terimbau balik macamana aku suka mengarang dulu...hehehe....
Ni antara 'cerpen tak sudah' yang aku tulis masa form 3/4 dulu. Please bear in mind yang cerita ni aku tulis masa zaman jahiliyah, so ada beberapa yang nampak macam pelik & tatabahasa pun agak tak betul...

15 Jun 2937
     Hari ini merupakan hari yang paling dinanti-nantikan oleh Zakry. Menurut apa yang diramalkan, En. Azhar Ibrahim akan tiba lebih kurang 2 jam dari sekarang. Kepulangan bapanya itu bukanlah kepulangan yang sebarangan. Seluruh dunia tahu kepulangan En. Azhar pasti membawa sesuatu yang asing dan baru kepada penduduk Bumi.
     Siapa yang tidak kenal En. Azhar? Manusia pertama yang menjejakkan kaki di planet Xeroneoik yang terletak di hujung Bima Sakti ini. Rakyat Malaysia yang berjaya mengharumkan nama negara di mata dunia. Biar mereka semua tahu Malaysia kini sudah bersekedudukan (duduk sama rendah, berdiri sama tinggi....kan lagi sesuai...huhu....) dengan Amerika Syarikat, Jepun dan negara-negara maju yang lain. Bagi Zakry, tentulah dia yang terlebih-lebih bangga kerana angkasawan itu merupakan ayah kesayangannya. Tidak sabar rasanya mahu berjumpa dengan ayahnya setelah 17 tahun terpisah.
     Zakry masih ingat lagi ketika kepergian ayahnya bersama-sama 3 orang lagi angkasawan yang menjadi penolong En. Azhar bagi mengkaji planet yang dijumpai oleh satelit negara, MEASAT XI pada tahun 2887 itu. Ketika itu dia baru berusia 2 tahun. Ketika ahli keluarganya menghantar bapanya di pusat pelancaran roket yang berpusat di Cyberjaya itu, dia tidak mengerti mengapa abnag, kakak, ibu dan sebahagian ahli keluarganya yang datang mengalirkan air mata. Tetapi dia dapat merasakan sesuatu yang perit di dadanya.
     Tahun demi tahun, Zakry mula mengerti. Rindunya pada En. Azhar semakin menebal dari hari ke sehari. Tambahan pula, hubungan mereka amat rapat. Setiap kali masa terluang, Zakry akan ke pusat satelit Malaysia untuk mengikuti perkembangan ayahnya. Kadang-kala dia ditemani ibu, abang dan kakaknya.
     Dengan sains dan teknologi yang semakin berkembang, Malaysia maju setapak lagi dalam dunia astronomi dengan pembuatan roket pertama di Malaysia dan juga roket pertama yang dapat bergerak hampir 55% kelajuan cahaya.
     Hayunan buaian khayalan Zakry terhenti apabila abangnya, Zamzuri Azmir menepuk bahunya. Abangnya yang berusia 27 tahun itu belum berkahwin lagi, begitu juga dengan kakaknya, Zarina Amelia yang baru menyambut ulang tahun kelahirannya yang ke-24 2 minggu yang lepas. Kedua-dua mereka bukan tidak ada teman istimewa. Ada, tetapi belum mahu berkahwin lagi kerana ingin menyambut hari perkahwinan bersama-sama En. Azhar. Zamzuri mengukir senyuman.
     "Tak sabar, ya?" Zakry hanya tersenyum. Kemudian, bola matanya jatuh ke arah ibunya yang sedang asyik melihat paparan skrin besar di hadapannya. Zakry pastu rindu ibunya tentulah berganda kali daripada rindunya. Siapa yang tidak rindu jika teman hidup meninggalkan kita untuk jangka masa yang lama? Zakry tersenyum sendirian. Sekali pandang Puan Zalina Syafira, tiada siapa akan percaya peguam syariah ini sudah pun separuh abad. Wajahnya yang awet muda kadang-kala menyebabkan sebilangan rakan-rakan Zakry yang tidak begitu mengenalinya menyangka Puan Zalina ialah kakak sulungnya.
     Tiba-tiba gegaran di atmosfera bumi menyebabkan mereka yang berada di pusat kawalan tersentak.
     "Mereka dah sampai! Mereka dah sampai!" Kedengaran suara melaung dari bahagian atas pusat kawalan. Suasana menjadi kecoh. Ramai yang berasak-asak ingin keluar meraikan 'wira-wira' negara. Para wartawan sudah sedia dengan kamera masing-masing. Zakry merupakan antara orang yang terakhir keluar dari pusat itu. Entah mengapa tiba-tiba sahaja dadanya berdebar-debar.
     Sebaik sahaja keluar dari pusat kawalan yang penuh dengan skrin, samada besar atau kecil itu, kelihatan abangnya sedang berlari mendapatkan bapa mereka manakala ibu dan kakaknya berjalan pantas ke arah En. Azhar. Dilihatnya orang ramai seolah-olah memberi laluan kepada ahli keluarga angaksawan-angkasawan tersebut pergi mendapatkan mereka.
     Setapak demi setapak Puan Zalina mengucup tangan suaminya lalu memeluk sekuat hati bagai tidak mahu melepaskan En. Azhar.
     Semakin lama, semakin dekat...
     Zarina juga mengulang apa yang ibunya lakukan tadi.
     Semakin dekat, dadanya semakin sarat dengan gelora perasaan...
     Zamzuri tidak dapat menahan rasa gembiranya sehingga turut mengalirkan air mata meraikan kepulangan ayahnya.
     Setapak lagi...
     "Zakry, anak ayah!" Kali ini, empangan mata Zakry pula pecah. Bagai anak kecil, dia berlari mendapatkan En. Azhar yang sedang mendepakan tangannya. Teresak-esak dia di bahu ayah tercinta.
     "Dahlah tu, malu orang tengok. Bangun," pujuk En. Azhar lembut. "Dah besar dah anak-anak ayah sekarang. Rindu ayah pada kamu semua."
     "Ayah tak bawakan souvenir ke, yah?" seloroh Zamzuri.
     "Apa, kamu ingat ayah shopping di sana?" Kelima-lima mereka ketawa sambil beriringan masuh ke bangunan pusat.

*     *     *     *     *

     "Zakry, tengok ni, cantik tak?" soal En. Azhar sambil menunjukkan batu licin sederhana besarnya ketika anak bongsunya sedang tekun melayari internet. Beliau berehat sahaja di rumah sepanjang 2 minggu selepas pulang ke Bumi. Ingin menyesuaikan diri dengan graviti Bumi semula, katanya.
     "Cantiknya! Mana ayah dapat? Opp...ni mesti dari planet tu, kan?"
     "Pandai. Ayah bawa balik sebab mungkin Zakry berminat untuk meneliti dan buat kajian tentangnya. Jangan risau. Batu ni sebenarnya tak bawa apa-apa effect." Zakry mengambilnya dengan penuh rasa takjub.
     "Terima kasih, yah."
     "Sama-sama," jawab En. Azhar sambil mengusap-usap kepala anaknya. Beliau kemudiannya berlalu menuju ke dapur.
     Zakry memandang semula batu pemberian ayahnya. Niatnya untuk membaca artikel-artikel mengenai ayahnya terpadam terus. Minatnya dialihkan pada batu licin itu.
     Kelicinan batu yang berukuran lebih kurang telur ayam itu tidak pernah dilihat oleh Zakry. Permukaannya amat aneh. Bersulamkan campuran warna biru gelap, kuning, hijau dan cyan menjadikan batu itu amat menarik sekali. Zakry segera mencapai air-skate miliknya.
     "Mak, ayah, Zakry hendak pergi ke rumah Leck Kim, ya," laungnya. Suis air-skate dihidupkan lalu benda yang berbentuk pentagon memanjang itu terapung di udara hingga ke paras lutut. Zakry melompat naik ke atasnya lalu meluncur laju naik ke atas sebelum menuju terus ke rumah rakan baiknya, Leck Kim.
     "Leck Kim, apa yang awak buat tu? Terbongkok-bongkok, macam orang tua," ujar Zakry sebaik sampai di rumah keluarga Tan itu.
     "Awak Zakry, terkejut saya. Lain kali bagilah ucapan selamat ke, apa ke, ini tidak. Nasib baik saya tak ada penyakit jantung. Tak ada, saya tengah check pokok-pokok ni. Manalah tahu, ada penemuan baru ke," jawab Leck Kim sambil tersengih-sengih menampakkan giginya yang putih tersusun rapi.
     "Maaflah. Aaa...bercakap pasal penemuan, saya rasa kita ada 'kerja'lah." Mata sepet Leck Kim serta-merta terbuka luas apabila mendengar ayat daripada Zakry itu.
     "Kerja? Wah, saya memang tengah cari kerja sekarang ni! Apa yang awak jumpa?"
     "Sabar-sabarlah dulu. Sebelum tu, bagilah saya masuk dulu...aaa...boleh tak tolong telefon Ramesh? Nanti merajuk pula kawan tu." Leck Kim tersengih sambil meminta maaf dan membuka pintu pagar rumahnya.
     Mereka menuju terus ke belakang rumah. Tertera perkataan "LK Lab" di pintu masuk sebuah bilik yang mereka masuki. Apabila Leck Kim membuka sahaja lampu bilik, kelihatanlah pelbagai jenis alatan sains tersusun rapi di sebuah rak besar berhadapan dengan pintu masuk.


Ok...sampai situ je yang aku sempat tulis time tu. Tapi aku ingat lagi jalan cerita yang aku nak buat...sebab masa ujian BM karangan, aku buat cerita ni....tapi versi yang pendek laa....kang jenuh tangan aku menulis masa test tu....nak kejar masa lagi....
Aku plan nak buat masa 3 orang kawan ni tengah buat ujikaji ke atas batu tu, batu tu keluarkan kuasa/cahaya/whatever it is masa diorang titikkan sejenis cecair kat atas batu tu (dalam ujian aku buat asid hidroklorik! haha....) pastu diorang ter'travel through time'. Diorang travel to the future. & masa kat future tu diorang tengok keadaan Malaysia sangat menyedihkan. Dah jadi tempat berperang...macam yang korang selalu tengok kat negara-negara perang sekarang ni.
Pastu diorang jumpa sorang pak cik tua, diorang tanya apa yang berlaku. Pakcik tu cakap rakyat Malaysia tengah berperang sesama sendiri. Dah tak ada  persefahaman antara kaum lagi dah. Lagi parah, Malaysia bukan bernama Malaysia lagi dah. Ada yang membantah nama Malaysia sebagai nama negara yang mempunyai berbilang kaum. Aku tak ingat nama apa yang aku reka masa test tu...tapi memang nama yang pelik la...haha....
Pastu 3 sekawan tu try carik cecair yang sama yang menyebabkan batu asing tu bereaksi...pastu tak jumpa...pastu.................aku dah tak ingat dah apa yang aku merapu masa tu....huhu...dah lama kot...!

Komen aku pasal cerpen lama ni...
- uihh....jauh ke depan betul cerita ni....tapi teknologi dia macam boleh capai dalam masa 20-30 tahun akan datang ni je....huhu...
- Encik Azhar????? Let me repeat again....ENCIK Azhar? hahaha....bagi laa at least title Dr. ......angkasawan kan...sure sebelum tu ade buat research....sure la at least ade PhD.....dunia teknologi kann....hehe...
- nama planet tu serius aku hentam je...hehe...
- gila hebat ingatan Zakry tu....boleh ingat apa yang berlaku masa umur 2 tahun...yes people.... DUA TAHUN! TWO YEARS OLD.....hahaha
- pusat pelancaran roket di Cyberjaya??? ffffuuuuuuuu...........Malaysia yang kecil ni boleh ada tapak pelancaran roket ek? hebat...hebat....haha...
- yang pasal kelajuan roket yang mencecah 55% kelajuan cahaya tu macam ni... :
anggaran kelajuan cahaya ialah 3x10^8 m/s (3 darab 10 kuasa 8 meter per saat....meaning, dalam 1 saat, cahaya boleh travel dalam 300 juta meter....masya ALLAH....)
kalau 55% daripada kelajuan cahaya maknanya 165 juta meter per saat...
kita convert unit SI ni jadi km/j  (kilometer per jam) .. 300 juta m/s -->  1,080 juta km/j  &  165 juta m/s --> 594 juta km/j   (aku guna juta nak bagi nampak senang nak bayang sikit...)
jarak antara bumi dengan hujung bima sakti ialah 1000 lightyears (tahun cahaya, maknanya untuk sampai ke hujung bima sakti, kita bayangkan kita travel dengan 'menaiki' cahaya selama 1000 tahun, baru lah sampai ke hujung bima sakti....) ...1000 ly bersamaan dengan 9,454,254,955,488,000 km!
maknanya, kalau kita bergerak dengan kelajuan cahaya sekalipun, kita akan sampai lepas 1000 tahun....nak patah balik ke bumi lagi....so, itu adalah sangat-sangat mustahil....ini kan pulak 55% kelajuan cahaya....aku kira tadi, kalau betul dia travel dengan 55% kelajuan cahaya, dia ambil masa 1816.9 tahun untuk sampai ke planet kat hujung bima sakti tu.....panjang betul umur watak-watak dalam cerita ni....haha...lain kali buat laa planet yang dekat sikit dengan bumi...ye dik.... :p
sebenarnya sebelum aku fikirkan nak buat 55% kelajuan cahaya tu, aku ada tanya cikgu fizik aku, possible ke kita travel dengan kelajuan camtu....dia kata possible.... -___-
- angkasawan lepas dah sampai bumi mana boleh terus keluar dari space shuttle, terus peluk manusia-manusia kat bumi ni.....diorang kena sesuaikan diri dulu...kena ambil masa dulu....kena nyahradiasikan dulu....ni terpengaruh dengan cerita Armegeddon la ni...sampai bumi terus peluk awek....hahaha....
- scene bapak Zakry bagi batu asing kat dia tu sangat tak boleh blah....hahaha....ada ke patut....batu yang entah apa-apa, tak test lagi, bagi terus kat anak...pastu kata tak bagi apa-apa effect....hahaha....what a joke!
- air-skate.....hohoh....memang imaginasi aku ni.....teringin gila nak ada benda macam ni....hehe...
- dialog antara watak saaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaangat la skema.....hahahahahahahaha.....



Dulu aku amek fizik sebab minat bidang astronomi.....sekarang dah amek fizik bidang lain dah pulak...hehe... (have i told you that i fond to astronomy thanks to SAILORMOON? yup...that's right! hahahahahah.....)

Dan sekarang minat untuk buat cerpen-cerpen camni dah tak ada dah....huhu....

Urghhh....panjang dowh entri ni....
Next entri maybe panjang jugak....tapi very interesting....pasal benda-benda astronomi ni jugaklah....insyaALLAH.................... (tak tau la bila akan update lagi...huhu...)

Chow!
Selamat Hari Malaysia 16 September ni!


Sep 5, 2011

hari ni 7 syawal dan aku baru nak ucapkan selamat hari raya

disebabkan kemalasan yang melampau serta kemurungan kerana september sudah menjelma, maka aku off henfon pada malam sebelum raya dan hanya menge'on'kan beliau pada petang raya....
oleh itu di kesempatan ini saye mahu mengucapkan selamat belated hari raya aidilfitri...maaf zahir dan batin...harap diampunkan dosa-dosa kat korang..termengumpat, termengeji, terambil barang dan segala macam ter- lagi lah yang macam dalam sms raya tu....
ucapan spesel untuk homo sapien-homo sapien di bawah ini....

family
mama, abah, abang mi, kak iqa, abang azree, hadi, ayus, haris, iya, atok mama, atok embah, ayah mi & mak ani & family, pak ngah & cik ma & family, maktik & cik di & family, busu & cik ni & family, mak long & family, pak ngah & mak long & family, cik sal & family, cik dol & cik timah & family, cik adon & family, cik si & family, cik im & family, busu man & family, dan semua sedara-mara yang bau-bau bacang & bau-bau petai....

kengkawan sekolah rendah
aisyah & awatif (childhood friends...? hehe...) , classmates dari 1 jati sampai lah 6 jati 1999, budak-budak sk kepong (frim) 1999, kengkawan sekolah rendah agama taman ehsan yang masih ingat aku lagi...

kengkawan smk st mary, kl
especially my best buddies : icha, hajar, hidya & nina.
classmates 1E, 2E, 3D, 4SC2 & 5SC2 (2000-2004), kengkawan bola baling, persatuan agama islam, persatuan sejarah & geografi, sidang redaksi & kengkawan yg aku kenal dari kawan yang lain serta yang aku kenal kat tepi-tepi koridor sekolah...

kengkawan kolej matrikulasi kedah, changlun
especially huda, noly, nisah, hakimah, salehah, mawad, D & my roomate nurul...
tutormate F5T4 & F5E1 (ok....aku tak banyak kawan kat sini....)

kengkawan floormate C300 kolej kediaman kinabalu (8th college)
especially wani-ta, kak sue, mila, jibah, G, kak sue raje S, kak wati, funna, kak mas hidir & kak mas cin

kengkawan 8th college
bebudak drama : maslina, wani salleh, syada, sue, aina, azrie, kerol, nadhrah, elty, farhan, madi, iqbal, wafi, saiful islam, ipin, anwar, rina, mizah, oney dan lain-lain....
bebudak 8thPLORACE : bob, Z, ekhwan, apis, muadz, faiz latif, fitri, noreen, iffah, sue, mekdah, yani, syed, zul, khair, shamsuri dan lain-lain...
juga kepada kengkawan yang aku kenal dari kengkawan yang lain serta kengkawan yang aku kenal masa kat dewan makan, kat ruang tv, kat tepi-tepi jalan, kat tempat tunggu bas, masa join aktiviti-aktiviti kolej, masa tunggu giliran nak masuk tandas dan sebagainya....

kengkawan fizikawan-kawan
safa, if, nad, lin, wawa, yat, bell, tenten a.k.a fatin senyap/fatin kelantan a.k.a bukan adik maher zain, una, rina, syahidah, del, lani, mimi, aifaa, nori, fatin malim a.k.a fatin kuning/fatin sarawak, yan/ian, azza, asma, dija, nisa, fizin jemangin, shamim bibir, saii, awang, mat toy/mattoi, shino/shin, ragib, acap, pedo dan lain-lain...

senpai & kouhai fizik
kak aya, kak mai & kak mai, kak ijah, ifwat, fareeszuan, fadh, ikhwan, farah, ameera, wawa, sofwah, ily, kalap, fatin saiha, nora, farha, nabilah dan lain-lain....

kengkawan dari tempat kerja sementara
vitacare, the gardens : kak efa, kak ida, kak ecah,nurul, abang mat, abang syam, ili, lan,.......
watsons tesco kepong : shiena, nuar, kiey, kak noor, sue (yang baru sempat kenal seminggu je..),........




ok......ada lagi?
heheheh......




p/s : wake me up when september ends............

Aug 24, 2011

lagu suriram dengan german accent

aku tengok banyak-banyak kali video ni rasa tak puas...kalau jumpa budak ni dah lama aku cubit-cubit dia...comel sangat!!!!!!!!
ada dalam 2-3 video pasal budak ni tapi aku paling suka yang ni...
nama pun siti aminah...nama ibu Rasulullah.....baguslah parents dia ni....
duduk jerman pun tak lupa nak ajar anak bahasa melayu....loghat utara lagi...
dah besar nanti mesti cantik....mata dia, hidung dia, rambut dia, senyuman dia....semuanya cantik... :D
harap mak pak dia bagi dia pendidikan agama yang cukup lah supaya kecantikan/kecomelan budak ni tak disalahgunakan....



p/s : orang-orang yang bagi komen kat youtube kata budak ni anak lepat, pelukis jalanan yang pernah menggemparkan Malaysia sebab ex-wife dia larikan anak dia ke luar negara....

cilok dari sini

biskut & coklat yang aku promote sebelum ni masih boleh di order, tapi lepas raya lah eh... :)

Aug 3, 2011

kuih raya dan coklat yang SUUUPPPPEEERRR SEDAPPP!

ini adalah entri mempromosikan kuih raya dan coklat yang dibuat oleh kawan sekolah aku, farah syazana.....

BELI LAH! BELI LAH! sedap giler dowwwwhhh......lagi-lagi coklat dia tu.....PERGGHHH!!! hari tu kawan aku tu bagi sample bagi aku rasa....rasa macam tak puas makan sebab sedap sangat! ini serius! this is siwiyes....!

ini katalog yang memuatkan semua jenis kuih & coklat


 WHITE BERRY (my favourite! <3 )
white chocolate dengan strawberry filling
1 box 25 pieces = RM 33.50


NUTTY PRALINE
dark chocolate dengan rasa hazelnut berkrim
ada rasa crunchy kat dalam.....
crunchy dia tu bukan datang dari hazelnut, tapi dari "secret recipe" ...hehe
(aku yang tak suka hazelnut pun boleh suka ni tau...)
1 box 25 pieces = RM33.50


CARAMELIA (my 2nd favourite!!)
creamy milk & dark chocolate with home-made caramel filling
sedap giler dia punya filling tu wehh.....
1 box 25 pieces = RM 33.50



 contoh box untuk coklat-coklat tu...


CRISPY CHOC CHIPS
chocolate cookies dengan chocolate chips dengan chocolate dipping
semuanya coklat lah!
1 bekas 40 pieces = RM 22

DARK ALMOND
crispy with almond knib biscuit + dark chocolate, manis pahit koko
thumbs up!
1 bekas 40 pieces = RM 22


GREEN PEAS
lembut, ada rasa lemak-lemak sikit, & of course lah rasa kacang pis
kalau suka kacang pis, sila lah beli yang ini
1 bekas 40 pieces = RM 22


ARAB RAINBOW
biskut arab dengan 3 warna.....haa...budak-budak mesti suka ni...
warna-warni pastu ditabur gula....
1 bekas 40 pieces = RM 22


MELBERRY
lembut, ada rasa berry.....
sedap sangat! :D
1 bekas 40 pieces = RM 22


semua bahan untuk coklat tu adalah dari luar negara, tapi HALAL...
kawan aku tu ada sijil halal dari syarikat tu so don't worry...
:)

untuk tempahan sila PM me humyrah87@yahoo.com
(ye...PM means private message...bukan nak suruh jadikan aku Perdana Menteri, ok...)
kalau nak tempah, paling lewat seminggu sebelum raya
(kalau nak lepas raya pun boleh....tapi lambat lah ye....)
delivery boleh dirunding :D