Jul 21, 2009

up and down.....atas dan bawah

kite slalu cakap dan dengar.....

orang atasan perlu peka dengan orang-orang kat bawah die....

kehendak diorang....

kebajikan diorang....

keselamatan diorang....

macam-macam lagi lah....

barulah akan disukai dan disanjung sebagai orang atasan yang baek dan suke menolong orang bawahan die.....

contohnye : seorang bos yang slalu belanje pekerja die makan sebab kesian diorang takde duet sangat, akan dilabelkan sebagai bos yang baek.....


tapi pernah tak kite yang kat bawah ni paham masalah diorang....

masalah pengurusan yang diorang hadapi.....

bidang kuasa diorang....yakni sampai takat mane diorang berkuasa....

sampai takat mane diorang boleh buat keputusan....

sampai takat mane diorang boleh tolong.......

sebab kengkadang tu ade orang yang lebih berkuasa dari diorang....

diorang pun ade bos diorang sendiri jugak....

dan bidang kuasa diorang takleh melampaui kuasa bos diorang.....


oleh itu.....

sebelum kate yang si polan dan si polan ni begitu begini.....

selidik dulu....

kenape diorang buat macam tu....

kenape diorang tak boleh nak buat macam ni....

kalau betul diorang tak buat macam yang kite nak disebabkan diorang MALAS atau TAK PEDULIK.....

baru la boleh nak salahkan diorang.......


sebenarnye nak memahami keje orang atas lagi susah daripada nak memahami kehendak orang bawahan.....

sebab orang atasan penah jadik orang bawahan.....

tapi tak semua orang bawahan penah merasa jadik orang yang kat atas.......


oleh itu.........

JANGAN ASYIK SALAHKAN ORANG ATASAN KALAU DIRI SENDIRI TAK PERNAH DUDUK KAT ATAS untuk merasa payahnye jadik orang atasan ni.....


kesimpulannye.....

sebelum menuduh seseorang tu tak tolong atau tak buat macam yang kite nak....

cube kite letakkan diri kite kat situasi orang tu.....

"cube pakai kasut orang tu dulu ok....."


same je dengan orang atasan pun.....

buat keje yang dah diamanahkan dengan baek....






geddit????





renung-renungkan dan selamat beramal.....

serius ni.....!

renung-renungkan ape yang aku bebelkan ni....

Jul 18, 2009

bio + fizik = biofizik

once upon a day, somewhere in the middle of nowhere...
nad and ct-k talk-talk about dr. zul's class, biophysics.....
dr. zul hazrin is their project supervisor and he is de veri de sporting....
in his class he asked his students to tekan the bazel (btol ke aku eja eh?) "teeeettttt" when dey want to answer questions....
and say "sir...yes sir...." when he asked them something....

nad and ct-k, wif their amazingly brilliant brain.....come up wif an extraordinary superb idea....
and den dey both grinned to each other.....to tell you de truth...... EVIL grin.........
kehkehkehkehkeh..............

kejadian yang seterusnye berlaku di jabatan fizik di bilik C303 (eh! same ngan bilik aku kat 8th dulu! hehe.....)
pade hari rabu yang lepas...bersamaan 15 julai 2009....
beberape minit sebelum klas biofizik....

nad : dr., dr. tengok cite upin ipin tak?
dr. zul : penah. nape?
nad : haa....apekate bla bla bla bla....pot pet pot pet....bebel bebel bebel...?
dr. zul : ha..... (sambil mengangguk-angguk penuh excited)

kemudian ct-k memblutut 2 bijik ringtone yang sangat menarik hati.....

nad : dr. nanti kitorang nak rakam leh tak? kitorang masuk kat belakang senyap-senyap...
ct-k : tak pun kitorang buat-buat la tolong dr. bawak buku ke...ape ke....
dr. zul : boleh boleh boleh.....(mengangguk sambil mempamerkan ke"excited"an beliau)

************************

tempat kejadian : DKF (dewan kuliah fizik yang sempit tempat duduknye)
mase : 11.30 pagi

kejadian : plis watch dis video....enjoy! tiiiihihihihihi..... :D :D :D
video


best tak???
hehehe.....
kitorang sangat suke....

aku ngan nad kat belakang rase cam nak pecah perut je mendengarnye...
kihkihkih.....

"aku nak bunuh ko weh!" adelah ucapan yang biase diucapkan mereka kepade kami...
hahahaha......

bella la paling malu skali sebab die "ketua darjah"....
mase die cakap tu diorang kate die siap tutup muke lagi....
hehehehe.....

pas habes klas tu dr. tanye kat kitorang...
"dapat rakam tadi?"
dan dengan penuh kegembiraan dr. mendengar ucapan yang sungguh mengharukan itu....
hahahahahhaa

gasak la korang kene ngan dr.....
seb baek aku tak amek klas ni (sebab hari yang same ngan solid exam nye....kite tak pandai cam korang...huhuhuhu.......)

kepade korang yang amek bifizik.....
nantikan kezutan-kezutan yang bakal berlaku.....
kitorang akan pike kan yea....
hahahahahahahahahahahahahahahahahahaha......

gumbira sungguh rase hati...........
:D
:D
:D

bee

minggu ni sangat bizi.........
hari ni (jumaat) baru laaa aku dapat jejak ke lab...
rase bersalah lak kat dr. zul.....
huhu....

tapi gi lab pun bukannye leh buat eksperimen pun....
lampu kat lab tu terbakar...
kua api ngan asap...
so suis utama dimatikan...
kitorang duduk dalam gelap dan panas....
aku ngan nad basuh bikar je r hari ni....
huhu....

banyak bende nak cite...
tapi bile bukak blog je....
mood sume hilang....
huhu.....

Jul 10, 2009

mengukur kesegaran keledek menggunakan pembaris

sluar terbakar panggil adek
adek datang terkedek-kedek
sambil makan ubi keledek
adek budak yang sangat tengik

hehehe......
lagu ni aku reka khas untuk adik aku yang bongsu tuh...
adek.....
kehkehkehkeh......

p/s : sila nyanyi mengikut irama padang tandus "rumah terbakar"....ala....yang budak-budak pompuan dulu slalu maen ngan tali getah tuuu.....hiks....


adek....wanted for being "meleset-leset"ing


************************

pembaris, pembaris
alangkah lurusnya
kayu, besi, plastik
untuk buat pembaris
pembaris berbaris
dalam garisan lurus
pembaris, pembari
s
yang sangat lurus

ni plak lagu untuk adik aku yang second last.....
haris a.k.a abang haris......
hehehehehehe.....
p/s : sile nyanyikan lagu ini dengan penuh semangat dalam nada lagu "pelangi, pelangi"....

jowo???
hehehe.....

jahat tol aku ni kan? hehehe.....

Jul 6, 2009

neko-san.......daisuki!!!!

macam yang saye penah cakap kat sini dulu....
saye saaaaaaaaaaaaaaaaaaaannnnngggggaaat suke kucing.....
MyEm0.Com

kat dalam laptop saye ade satu folder gamba khas untuk simpan gamba-gamba kucing yang saye jumpe kat tenet takpun kucing yang saye amek sendiri gamba nye........
suke!

suke!
dan kebetulan tadi saye terjumpe 1 blog ni.....
waaaahhhhh................

memang tak sangke ade orang buat blog pasal kucing........
dan kucing-kucing die saaaaaaanngat comeyl!!!
xD xD xD

tapi ade satu entri kat blog ni.....

tak sanggup nak tengok gambarnye sampai habes.......
SANGAT SADIS!!
nape ade manusia yang kejam camtu.........
huuuu..........................
apela salah kucing tu sampai die nak buat camtu.....

trauma kejap pas tengok gamba last tu.........

huuuuuuuuuu................. T_T
MyEm0.Com

kalau korang pun minat kucing sile la lawat blog ni......
http://lamankucing.via.my

dulu saye pun ade kucing....
name die "kucing"....
hehe....
senang nak ingat kan? ^-^
kucing datang kat rumah dulu mase rumah kitorang
tengah renovate....
mase tu die kecik lagi...
mungkin dalam sebulan camtu.....
kitorang kesian kat die.....
MyEm0.Com

mule-mule kitorang bagi die minum susu....
pastu sediakan tempat untuk die tido gune bende alah ape ntah namenye....yang slalu ade kat blakang moto tu....tempat simpan barang tu.....
bende tu dah lame tercabut dari moto....

so kitorang letak la kain buruk....
pastu letak susu ngan makanan sket....
mule-mule aku bagi die makan hati ngan jantung ayam yang mentah.....
mase tu tak tau nak bagi die ape....

MyEm0.Com
die tak lari lak tu....
duduk je kat kawasan rumah....

ye r...
tak tau nak gi mane lagi kan....
mane ntah mak die mase tu....
sian die.....

kucing ni die ade kecacatan sket.....
tang mate die....
anak mate die yang belah kanan kalau tak silap....terkeluar sket dari tempat die....
so mase tu kitorang yang masih jahil lagi...dok letak la eyemo la....hape la....
konon nye nak bagi mate die pulih semula....

sian kucing....
mesti mate die pedih kitorang buat camtu....
sori eh kucing....
huhu......

MyEm0.Com

aku sangat suke bile aku nak bagi die makan.....
aku panggil la "kuceeennngg....." sambil bun
yi-bunyikan makanan kucing (whiskas.....die tak suke freskies....hehe.....)
bile dengar camtu je.....
trus die lari dapatkan aku..........
mmmm..............
bestnye time tu.............

:) :) :)

kucing ni kak iqa cakap macam harimau....

sebab belang die cam harimau....
tapi aku rase yang menyebabkan die nampak macam harimau sebab belang kat mate die tu naik ke atas.....
nampak macam garang....
tapi bulu die cantik....
belang die pun cantik.....

:) :) :)

mase die kecik.....
aku ngan hadi slalu risau bile waktu malam.....
sebab slalu nye waktu malam banyak kucing liar datan
g "menumpang" kat rumah kitorang....
MyEm0.Com
bile dengar je bunyik kucing cam nak bergaduh....kit
orang trus kuar nak halau kucing-kucing tu....
dan slalunye tempat die tido kat sliding door tepi rumah.....
aku slalu rase cam nak bagi je die masuk....tido kat dalam.....
kesian tengok die....
sekor-sekor je kat lua tu....
mesti die kesunyian kan....

huhu.....
tapi abah tak bagi.....
huhu.......

MyEm0.Com

aku rase disebabkan tu la kucing membesar jadik seekor kucing betina yang garang.....

hehe.....
dah la muke garang....
kucing.....kucing....
:) :) :)


pas umo die dah setahun lebih die bunting.....

anak die 3 ekor.....
kitorang namekan diorang ikut warne diorang....
itam, oren ngan belang.... (belang ikut mak die....cume
bulu die gelap sket...)

mama cite lepas kucing dah beranak tu......die gi cari mama kat dapur.....

dok mengiau-ngiau....
macam die nak suruh mama ikut die.....
rupe-rupenye nak tunjuk yang die dah beranak.....
^_^


aku suke btol tengok kucing maen ngan anak-anak d
ie.....
ye la....
dulu mase die baye anak-anak die....die takde kawan nak maen....
ngan kitorang je r tempat die nak bermanje......hikhik....
itu pun tak slalu....
lagipun tempat nak maen terhad...
tapi bile dah ade anak die....dapatla die jadik "budak-b
udak" balik.....
hehe...... :D

MyEm0.Com

tapi hayat itam tak panjang.....
die tergilis dek kereta.....

sedih btol mase tengok kucing jilat-jilat mayat anak die tu.....
huuuuuuuuuu...............

mesti die sangat sedih mase tu.....
huhu...........
MyEm0.Com
tapi beberapa hari sebelum die mati, itam memang nampak macam tak sihat.....
die tak aktif dan kurang selera nak makan.....

mungkin die tau ajal die dah nak sampai......
-_-


kurang dari setahun pastu kucing bunting lagi.....
kali ni 3 ekor jugak....

tapi sume nye wane oren....
pening gak la nak namekan ape lak untuk diorang....

tapi yang ekor kontot tu kitorang bagi name kontot je r....
hehe....

tapi tu la.....
anak-anak kucing yang sebelum ni macam tau je diorang akan dapat adik baru....
so diorang dah takleh nak menyusu lagi....

so pade suatu hari belang ngan oren cam membawa diri....
tak tau la mane diorang pegi....
huhu....

MyEm0.Com

mase ni aku dah masuk matrik dah.....
dah sangat jarang jumpe kucing ngan anak-anak di
e....
bile aku habes matrik....balik rumah....aku dapat tau abah dah buang kucing ngan anak-anak die skali......
aku tak leh nak kate ape.....
MyEm0.Com

mungkin abah dah tak tahan diorang asek berak merata kot....
kitorang tak tau caner nak ajar diorang....
huhu.....

:( :( :(

sampai sekarang pun aku masih teringatkan kucing.....
agak-agaknye kucing masih hidup ke ek?
kalau die hidup lagi....umo die dah 6 tahun dah....

dah tue dah die.....
agak-agaknye die ingat aku lagi tak ek?
agak-agaknye die slalu tak teringatkan kenangan indah kami bersame?
huhu.......

MyEm0.Com


macam kucing ngan belang....... heee......


DAISUKI!!!!!
kucen ini bername awe....
sepupu aku nyer....



sori....
entri agak kebudak-budakan dan mungkin mengganggu jiwa sesetengah pihak.....
hehe....
:D