Dec 9, 2010

jom tidur...!

errr.........kenapa aku pilih ayat "ngeri" tu jadi tajuk entri ni?
huuuu.......

anda suka tidur?
ya, seperti anda, saya juga suka tidur...
sukkkkkaaa sangat....hehe..

rasanya dulu dulu dulu dulu dulu takdelah suka sangat tapi rasanya sejak lepas habis PMR dulu tu kot.....
(ceh! tak tahan...PMR tuuu....)
dan rasanya masa tu jugak la aku mendevelop kan diri menjadi seorang penidur di kelas...
masa dah habis PMR, macam biasa lah kan...takde aktiviti sangat...selalunya aku cari aktiviti nak dibuat contohnya cari kawan nak borak, baca buku (perghhh....!!!), berjoget depan kelas (well.....sekolah perempuan kannn......haha...tak tak...yang ni aku tak buat...)...
ada 1 hari tu aku boring tak tau nak buat apa, aku tengok ada antara classmate aku yang tidur, so aku pun macam nak try lah tidur dalam kelas...
lalu aku tidur dengan nyenyaknya....bangun-bangun je tengok takde orang...dah rehat rupanya...
"ceh! hidya ni...taknak kejut kan aku...."
segalanya bermula di situ...............................

masuk form 4 memang aku antara sleepy head yang berjaya ah dalam kelas 4Sains2 tu....
antara babak (babak? kau ingat ni cerita tv??) yang masih aku ingat masa kelas BM....
selalunya puan wan bahiyah suruh kitorang baca majalah fokus SPM tu, pastu jawab la pape yang dia nak tanya....
disebabkan aku berjaya membaca keseluruhan artikel dengan kelajuan cahaya, i took my own sweet time to sleep.............as always...
kehkehkeh....
aku menongkat pipi (bukan menongkat dagu....itu untuk abang haris yang suka berangan sambil duduk di jendela bilik beliau) sambil tunduk ke bawah, kononnya masih tengah membaca, pastu aku pun tido....
celik mata je aku nampak muka puan wan kat celah-celah tangan aku sambil tengok aku tido....oh! so sweet.....!
aku angkat muka, lalu melemparkan sengihan yang sungguh manis seperti pisang goreng kepada beliau...
babak seterusnya aku tak ingat dah....

masa kelas kimia pulak, duduk dalam lab...
masa awal-awal tu cikgu tu (jap....aku cuba nak ingat kan balik apa dah nama cikgu tu....) tanya ar result PMR kitorang....
chewahh....aku pun dengan bangga nya cakap aku dapat 8A.....dah lepas cakap tu aku tak boleh nak duduk betul balik dah sebab ****** terasa besar sebab mengembang (ok...ni tipu...)....dan secara kebetulan aku sorang je budak melayu dalam kelas tu yang dapat 8A....oh! so sweet! (well...biasalah....melayu adalah kaum minoriti kat st mary.....time aku dulu la....sekarang dah banyak dah...gedik-gedik pulak tu...huh!)
dan bila cikgu tu suruh baca manual lab tu, aku tunduk setunduk-tunduknya mengadap buku kat atas meja sambil merehatkan minda...
kebetulan jugak, masa form 4 ni, mama tukar sekolah dari SMK Taman Ehsan gi SMK Se******.....
sekolah ni 1 zon sentul dengan st mary...so selalu la jumpa dengan cikgu-cikgu dari st mary ni dalam meeting....
ada 1 hari tu mama tersatu meeting dengan puan mona ni....haaaa..........baru ingat nama dia....puan mona....ok sambung cerita....
mama pun tanya lah kenal ke tak aku ni....dan dialog seperti di bawah ini pun berlangsung....
puan mona : laaa.....anak akak ke....? rajin khumaira tu.....saya selalu tengok dia baca buku....dia dapat 8A kan hari tu?
mama : (ketawa) (eh...ni dah macam nak buat skrip dah ni...) mane nye dia baca buku....die tido tu! dok kat rumah malam-malam tengok bola sampai pagi...
puan mona : die tengok bola, kak??
mama : ha'ah....die minat sangat dengan michael owen tu.....blablabla (babak seterusnya sila imagine sendiri...)
start daripada tu puan mona panggil aku bola....

babak seterusnya pulak masa form 5, kelas PJK....(bagi sesiapa yang dah hilang ingatan....PJK nampak macam ejaan short-form untuk pajak...tapi bukan kelas pajak gadai...it's pendidikan jasmani & kesihatan)
kelas ni guru kelas kitorang puan parimalah yang ajar....ni part-time dia je...full-time dia subjek sejarah...
masa form 5 ni aku duduk kat hujung dunia, depan sekali, berkawan baik dengan pintu kat sebelah kanan aku....
masa kelas PJK hari tu puan parimalah nak ajar kitorang sejarah, so dia suruh kitorang baca buku sejarah tu...
disebabkan aku seorang pelajar yang jujur dan berhati mulia, aku tolak buku tu ke kanan sket, palingkan muka ke kanan seolah-olah macam aksi taknak kawan dengan zhi qian kat sebelah aku, pastu aku tongkat kan ali kepala lalu menikmati pemandangan di luar kelas dengan mata yang tertutup....
tiba-tiba aku rasa macam mendung pulak pemandangan kat luar, aku bukak mata....GEDEBUK! muka puan parimalah depan aku....macam yang aku buat kat puan wan tadi, aku melempiaskan sengihan yang lebar dan sungguh precious kepada puan parimalah....beliau tergelak sikit lepas tu suruh aku teruskan pembacaan yang kononnya tergendala sebentar tadi....

situasi peniduran dalam kelas ni berlanjutan sehinggalah sem kedua terakhir aku....final sem aku tak buat camtu dah....hehe.... (epp...epp....siapa yang tau pasal "final sem" aku tu sila senyapkan diri anda dulu eh....nanti beta sendiri yang akan cerita kat sini....)....ada 1 kelas pukul 10-11.30 pagi yang boringdantakfahamamendelahdieajarni, pukul 11 je aku keluar untuk tido selama 15 minit kat tempat lepak geng fizikawan aku tu...hehe.....

oh! dan aku ada gambar-gambar yang menarik untuk dikongsi bersama yang berkait rapat dengan kes peniduran dalam kelas sepanjang antara-sem-terakhir aku sebagai undergrad fizik kat um nih.....
hehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehe..... (sila bayangkan aku tengah buat muka mischievous sambil tersengih dan menggosok-gosokkan tangan...)

kiri atas : bel, saii, shamim
kiri bawah : yan, fizin, saii lagi
oh! so sweet kan???
hahahaha....

jangan marah eh kawan-kawan....
selamat hari raya....maaf zahir batin....kikikikiki.......

p/s : sebenarnya ada lagi 1 mangsa, yatt....tapi mana ntah perginya gambar tu....aku try carik balik tak jumpa pulak....

p/s/s : gambar aku? mesti la takde.....aku kan budak baik lagi berakhlak mulia.... :p



mmm.....
rindunye zaman muda-muda dulu..........
huhu.....
:(

Sep 27, 2010

wah! i thought i'll never make more than 1 entry per day.....

tak ada apa-apa benda penting pun nak cakap....
just nak kata...
"kalau orang yang selalu update blog, dan dalam 1 hari dia boleh buat sampai lebih dari 2 entri, lepas tu tiba-tiba jarang update blog (contoh : sebulan sekali dua je, takpun berbulan-bulan tak update), maknanya orang tu dah ketagih facebook la tu....."

oh aku tak cakap pasal diri aku, sebab aku jarang update disebabkan "kekangan masa"....heheh.....

dan orang yang ada akaun facebook tapi tak accept pelawaan nak jadi kawan tu, mesti ada sebab dia tak nak add kita.....contohnya, kita tak layak jadi kawan dia....

sekian.....

we share the same bright sun, the same round moon

masa buat "sedikit kerja" pada jam 0200 sambil ditemani lagu-lagu dalam playlist aku (eh...apsal tetiba aku taip dengan penuh puitis nih...? heheh... ), sampai lah lagu "Hold My Hand" by Maher Zain....
oh beliau ni sangat feymes sekarang ni.....lagu dia semuanya sedap-sedap dan best-best belaka....tak lama lagi dia datang Malaysia....siapa nak pergi??
(seminat mana pun aku kat certain artis/celebriti/penyanyi, aku tak pernah rasa excited kalau diorang datang nak buat konsert, showcase etc. etc....apsal eh...? sebab tak suka pergi tempat-tempat macam tu kot? huhu...)

masa lagu "Hold My Hand" tu tetiba aku teringat isu hubungan Malaysia-Indonesia.....
hmmmmm.......
sebagai rakyat Malaysia memang ah ada rasa sedih & marah bila macam-macam orang-orang Indonesia ni buat kat bendera, kedutaan & orang-orang kita kat negara diorang kat sana.....
memang ar segelintir je rakyat Indonesia yang buat macam tu....
tapi "disebabkan nila setitik, rosak susu sebelanga".....
harap rakyat Indonesia yang marahkan Malaysia untuk macam-macam isu, fikir-fikirkan lah....
"kita ni berjiran......"


".......Hold my hand
There are many ways to do it right
Hold my hand
Turn around and see what we have left behind
Hold my hand my friend
We can save the good spirit of me and you
For another chance
And let’s pray for a beautiful world
A beautiful world I share with you.....


....No matter how far I might be
I’m always gonne be your neighbor
There’s only one small planet where to be
So I’m always gonna be your neighbor
We cannot hide, we can’t deny
That we’re always gonna be neighbors
You’re neighbor, my neighbor
We’re neighbors..........."

ramai pemikir yang berpendapat ada dalang yang sengaja mengapi-apikan hubungan antara 2 jiran ni.....
sebabnya kalau Malaysia dan Indonesia bersatu, insya ALLAH kita boleh jadi kuasa besar dunia....
dua-dua negara pun majoritinya beragama Islam, sebab tu ada yang berusaha menghalang daripada keakraban 2 negara ni berlanjutan.......

kepada rakyat Indonesia yang nak ganyang Malaysia.....
fikir-fikirlah....
@ masa Indonesia ditimpa musibah (contoh : gempa bumi, tsunami dan sebagainya) siapa yang cepat menghulurkan bantuan kepada anda?

@ kebanyakan warga Indonesia mencari rezeki di Malaysia, kalau mereka rajin insya ALLAH, mereka boleh jadi kaya di negara sendiri....kalau Malaysia putuskan bekalan tenaga kerja dari Indonesia, ingat senang ke korang nak dapat kerja kat negara lain?

@ memang banyak kes majikan di Malaysia yang mendera pembantu rumah warga Indonesia, tapi tengok balik kes pembantu rumah dera anak majikan, pecah amanah, ada skandal dengan tuan rumah, etc. etc.

@ kalau nak kata Malaysia suka cilok (curi) adat, makanan etc. etc. Indonesia, meh sini aku nak cakap......anda belajar sejarah tak? kita ni serumpun (bukan serumput ok...)......so tak mustahil lah adat kita sama.....memang lah ada ceduk sikit dari sana, ceduk sikit dari sini, tapi akan ada perbezaan juga....batik Indonesia dengan batik di Kelantan & Terengganu, cuba perhatikan betul-betul, ada bezanya....di Indonesia ada bangsa Jawa, di Malaysia pun ada bangsa Jawa juga.....

kesimpulannya, kita saling memerlukan.....sebabnya? sebab kita ni berjiran.....serumpun & yang paling penting, merupakan negara yang mempunyai majoriti masyarakat Islam, di mana Islam itu sendiri bermaksud "sejahtera".....sekian......

sekarang pergi dengar lagu Maher Zain dan hayati lirik lagu dia betul-betul.....


lirik lagu "Hold My Hand" (boleh dengar lagu tu kat link ni juga tapi bukan yang full punya lah)