Oct 26, 2009

kawan saye kate.......

kawan saye kate.......
dalam islam.....
kalau berkenan kat someone tu.....
pegi kenal parents die dulu......
dari situ barula boleh kenal orang tu.......


Aug 11, 2009

kisah pengembaraan ct-k yang heybart! hahaha....

pada suatu pagi yang bising....
ct-k bangun dari tido kat rumah sewa kat dot dot dot....

tengok jam....

"alah....lame lagi....layan cite charmed jap....hehe...."
dalam pkol 12.30 camtu barula terkedek-kedek nak siap-siap gi um....

hajat di hati macam-macam nak buat hari ni....

dalam pkol 2 camtu dok tunggu bas um/rapid lalu.....
tunggu punye la tunggu....
rupe-rupenye
salah tempat menunggu.
...
"patut la takde orang tunggu kat sini....malu den....huhu..."

*saye budak baru blaja.....huhu....*


bile dah sampai um....ct-k pun berhajat nak mengisi perut dulu....

t
rus je gi KPS.....
tak pedulik pun makanan-makanan feskum yang ade kat situ....

sampai kat kafe.....
pekerja-pekerja tu dah nak start makan dah....

atau dalam bahasa mudahnye.....
diorang dah
nak tutup kedai dah.....

disebabkan perut sedang berkocak-kocak (hehe....) maka ct-k pun menebalkan muke untuk order nasik ayam kat situ....
maka.... makanlah ct-k di situ BERSENDIRIAN.......
ye....takde orang lain yang makan mase tu melainkan beliau.... huhu.....
*dah
pkol 3 lebih kottt......ko baru nak lunch????? ish ish iiiiissshhhh........* :-p

dah selesai makan.....

ct-k berhajat untuk stadi sket sementara menunggu waktu yang sesuai untuk mencapai hajat yang sebenar.....
maka ct-k pun pegi r library.....
masuk libra
ry je pok cik guard tu kate lagi 20 minit je library nak tutup...
apekahhhh????
"oh....diriku terlupe....hari ni kan hari sabtu.....memang r die tutup awal....."

lagi skali ct-k menebalkan muke sambil tersenyum manis
(uweekkkkkkk......!!!) ke arah pok cik tu......


sampai kat tingkat 2 tu ct-k pun membuke laptop beliau.....

pastu ade pengumuman kate library nak tutup dah....
adela dalam
10 minit camtu kot sempat nak memanaskan kerusi kat situ.....
aaaiiiiiii...........
maka skali lagi ct-k pun menebalkan muke kuar dari library walaupun sebenarnye beliau tak sempat buat ape sangat pun tadi....
huhu.....

sekarang.....
untuk meng"accomplish" mission yang utama.....
maka ct-k pun tunggu laaa bas yang
nak gi kolej 8 tu.....
tungu punye tunggu (lagi skali) bas tak sampai-sampai lagi......
aiiiiiihhhh.....

"kalo setengah jam tunggu takpe lagi....ni dah nak sejam aku tunggu ni....baek aku jalan kaki...."
maka ct-k pun kembali ke p
ekerjaan beliau yang lame.....
iaitu
pejalan kaki fac sains - 8th ......hehe......

dalam 15-17 minit camtu sampai ke 8th dan berjaye meng"accomplis
h" mission tersebut......
WOHOOOOOOO......!!!
"oh.......sayangku.....sudah lame tidak ketemu......" ujar ct-k apabila berjaye menyelesaikan misi tersebut...... hehe......
disebabkan keletihan....
maka ct-k pun gi r kedai belakang tu....bli 100plus.....untuk recharge balik tenaga.....

dalam perjalanan nak balik tu nampak
azrie.....

baru habes buat rehearsal kemerdekaan 8th.......pengarah laa katekan.....
maka ct-k pun berborak-borak la sekejap dengan beliau......
melihatkan jam dah nak pkol 5.30 ct-k meminta izin mengundurkan diri.....
maka sekali lagi c
t-k kembali ke pekerjaan lamenye....
jalan kaki lagi selama 15-17 minit....

"exercise tu beb.....dah lame tak kua peluh camhari ni....hoho....."penat jalan kaki weh....tido jap......

sebelum sempat sampai kat bus stop nampak bas rapid stop kat situ....
ape lagi ct-k pun
berlari-lari bapak ke arah bas tersebut....

tak sempat untuk berkate "ooii..." pade shino yang baru kuar dari bas itu....


sampai kat tempat perhentian yang sepatutnye.....

ct-k mendaki gunung tahan
4 tingkat untuk meletakkan beg yang berat dengan laptop....
kemudian turun kembali untuk pegi pasar malam.....
rajin sungguh ct-k turun naik gunung tersebut
....
hehe......
ct-k ingatkan kembara perjalanan beliau sudah berakhir di situ....

rupe-rupenye belum habes lagi......


sebelum tu ct-k dan hausmet beliau linux busuk berhajat nak gi gazebo malam tu..... untuk mendengar forum bicara ad-deen......
chewah! baekla tu kunun......

maka...selepas sel
esai maghrib mereka berdue menunggu bas lagi skali......
lame btol laaaaa nak tunggu bas hari sabtu ni.....
dah la malam tu bus stop tu lampunye tarak....
so berdua-duaan lah mereka di dalam gelap.....

aiiihhh....


linux mencadangkan supaya mereka meminjam moto anak jemangin memandangkan beliau duduk kat area situ gak.....
lame btol mamat ni reply.....
mesti tengah mengayat awek ni....
kehkehkeh.....

akhirnye....

dalam pkol 9.30 bas pun sampai.....
tapi malangnye die gi stop kat stesen U dan nak berehat jap.....
aiiiihhhhhh.....apekahhhhh???
maka linux dan ct-k pun berazam untuk berjalan k
aki dari stesen U ke gazebo.....
"takpe....lagi banyak pahala kite dapat ni.....nak gi majlis ilmu nih..." linux menyedapkan hati.....

sampai kat gazebo.....beli air dulu!

pastu baru la terkedek-kedek gi kat blakang g
azebo tu.....
forum tu SANGAT BEST!

memang sangat rugi kalau tak gi....
"SAINS MEMBUKTIKAN ISLAM atau ISLAM MEMBUKTIKAN SAINS"
panel : dr. jamnul azhar mulkan & ustaz mohd suhaimi rohani
ishhh....
memang sangat best lah!
tak sia-sia linux dan ct-k berpenat lelah berjalan kaki jauh.....
yang paling menarik minat ct-k....
diorang kaitkan teori relativiti einstein dengan
peristiwa isra' mikraj...... waaaahhhhh...... memang tak terfikir lah!
dan kebanyakannye diorang banyak sebut pasal fizik.....
tu yang lagi seronok dengar tu.... hohoho.....
:D :D :D

mase nak balik pun....
masalah lagi.....

takde sape yang sudi nak tumpangkan....
maka lagi skali linux dan ct-k pun menunggu laaa.....
kali ni bukan bas la...tapi teksi....
sebab bas takde dah pas pkol 12.....
dapat plak pokcik teksi yang ala-ala p.ramlee bak kate linux..... hehe....
bleh plak pokcik tu palingkan muke ke blakang nak bercerita....

padahal die tengah memandu tu.....

aiiihhh....
nak je ct-k jerit...."pokcik! pandang depannn...!" hehe......

sampai di rumah linux dan ct-k sangat keletihan.....

linux sebab habes keje pkol 6.30 tadi....so of cos la penat....
ct-k plak dengan "agenda" beliau yang tersendiri.....

maka berakhirlah kisah pengembaraan ct-k sepanjang hari.....
adekah kembara itu diteruskan pade hari berikutnye?

entahlah.....

hehe.....

penat seyh hari ni.......

p/s : sori....entri a
gak boring sket.....tapi bile aku cite kat lin pasal pengembaraan aku sepanjang kat um tu...terkekeh-kekeh...terbahak-bahak die ketawa....pastu die gi cite kat nad....nad pun dok tergelak-gelak gak.....aihhh....korang ni....sampai hati mempermain-mainkan perasaan beta.....yat je yang belum tau lagi ni....heee.... :D

p/s/s: entri ni adelah entri ke-100 (akhirnyeee....) ingat nak buat spesel edition tapi tak dapat tahan r.....nak gak cite kisah kembara dunia ni...heee.... :D

moral of the story : mulekan hari anda pade waktu pagi.....dan jangan leka tengok cite charmed....hehehehehe.....

hanye azrie sahaja yang tau apekah misi utama aku gi 8th tu....
kan azrie kan??

kan???
syyyyyhhhhh........
ini rahsie antara kite berdue tau!
hehe..... :D

Mar 29, 2009

care-care memasak paprik

aiii....
time tengah genting-genting nak test ni laa tangan ni gatai beno nak nulis blog....huhu...

mmm...
korang ske tak makan paprik?
tak kesah la nasik goreng paprik ke....
nasik putih makan ngan paprik ke...
kalau beta...itu salah satu feveret fud i!
oh i rili rili laik!
hohoho....

dan disebabkan ianye dah jadik feveret...maka aku slalu gak la masak paprik ni kat rumah...
kalau bahan-bahan nye cukup laa....

dannn...
disebabkan aku tak balik rumah minggu ni so takde la gamba hiasan....
ni gune "imaginasi" (sile ikut nada spongebob) sahaje....

jom-jom kite masak!
:D

radas dan bahan :
minyak tanah.......eh silap....minyak masak...
ayam dipotong-potong
cili blend
sos cili
sos tiram
garam
gula
daun limau purut (btol ke name daun ni eh...)
serai
halia
cili padi (wajib ade bagi aku....hoho...)
sayur-sayuran (terpulanglah nak letak sayur pe...antara sayur yang bese aku letak : kacang panjang, kobes bunga, carrot, baby corn, brokoli)

nota 1 : aku tak letak sukatan kat sini sebab aku bese maen lempar je ape yang aku nak letak...hehe....
nota 2: ayam tu boleh digantikan dengan benda laen....contoh : daging, udang, meatball, pape jenis daging lah.....cuma ikan je yang macam kurang sesuai sket)


cara-cara menghanguskan :
  1. first skali cam bese la panaskan minyak dalam kuali....nak tau minyak tu dah panas ke blom cube celupkan jari korang dalam minyak tu....pastikan jari tu bersih ye....dan kalau celup tu bia lame-lame sket....baru feel(honey)....heh heh....
  2. pastu masukkan ayam....sampai die separuh masak...
  3. kemudian tumis cili blend tuh sampai die masak....nak tau die dah masak blom cube dekatkan muke korang sedekat yang mungkin dengan tumisan tu.....dengarkan irama yang menusuk lubang idong itu... *cili blend aku besenye dah blend skali bawang merah ngan bawang putih....so bagi yang tak campur mase blend cili tu sukati la nak goreng bawang tu dulu sebelum tumis cili ke tak*
  4. letak garam dan gule sesuke ati....nak letak sampai 1 balang pun bole bah...
  5. letak sos cili ngan sos tiram....sambil-sambil die nak sebati tu gi ketuk serai (dalam 1-2 batang) pastu potong halia untuk dimasukkan kemudiannye...
  6. dah tu masukkan la 2 bahan tadi tu....aiishh...itu pun perlu dicakap ke...
  7. mase dalam proses-proses di atas slalu nye akan kedapatan yang bahan tumisan tu cam kering....so pandai-pandai la tambah air....nak tambah 1 gelen air pun bole....
  8. pastu letak la daun limau purut....bau daun ni yang meningkatkan selera orang....sedap oo....sukati la nak racik-racikkan die ke....nak putus-putuskan die ke....nak clash dengan die ke.....aku rekemen kan letak dengan batang-batangnye skali....HAHAHAHA........
  9. pastu ketuk beberapa gerombolan cili padi dan masukkan dalam kuali tadi....untuk rase pedas yang tahap nak mampus letak la 100 lembar cili padi...
  10. pastu baru la letak sayo mayo yang korang suke..... PERHATIAN : kalau nak letak brokoli pastikan ianya sayo yang last skali anda letak....
  11. biakan die masak.....jangan bagi lame sangat sebab kalau sayur dah lecur...tak nampak sedap dah....zat pun dah kurang...
  12. dah siap....hidang! hohoho..... [ kalau kat dapur tu ade segale jenis serbuk lada e.g. lada sulah, lada hitam; aku dah tibai letak dah kat mane-mane step kat atas....hehe....]
nota 3 : kebanyakan step kat atas ni tak ikut turutan sangat pun....sebab macam aku cakap....aku maen lempar je amende yang terlintas kat kepale otak aku mase tu....hehe...tapi masukkan ayam dulu r baru sayo.....
dan lagi 1....kalau gune udang, silelah jangan masak lame-lame....nanti tak best udang tu....

nota 4 : kalau nak bagi lagi sedap...silelah gune kan stok ayam..... :)

selamat memanggang!

p/s : ini kes bace blog azrie la nih....die tulis resipi masak ayam merah...ohohoho...pelik...mase bace blog si farhan tak terase lak nak tulis resipi kat blog nih....hehe....aura ko tak cukup kuat lagi r....hahahaha.....

p/s/s : saye slalu masak untuk 9 orang makan.....sebab tu la saye tak tau nak sukat camne....maen masuk je....ikut instinct laa kate kan....hehe....

Mar 25, 2009

langit yang biru

dulu-dulu mase zaman jahiliyah cikgu tanye...
"nape langit wane biru?"
pastu dengan bangge nye kite akan jawab
"sebab langit reflect wane biru air laut"

ade gak antare kite yang terbalik....
anak murid tanye soklan tu...pastu cikgu pun maen blasah je jawab camtu gak...
huhu...


persoalannye sekarang.....betol ke camtu?
hmmmm.....

ingat tak dulu mase blaja sains...kite diajar pasal 7 wane pelan
gi? (atau dalam bahase saintifiknye wane-wane spektrum)...
siap ade care lagi untuk menyenangkan kite ingat
turutan wane tuh

michael - merah

jackson - jingga
kena - kuning
halau - hijau
balik - biru

india - indigo
utara - ungu

untuk me'refresh'kan kembali ingatan anda, panjang gelombang (wavelength) wane-wane di atas ini adalah semakin pendek bile turun ke bawah (maknenye di sini merah paling panjang gelombangnye, ungu paling pendek)...

merah mempunyai panjang gelombang kira-kira 650 nm (disebut nanometer; yang bersamaan dengan darab 10 kuasa negatif 9.....tak tau jugak? maknenye 0.00000065 meter...)


manakala ungu pulak panjang gelombangnye adelah lebih kurang 400 nm laa...

jadi, point nye sekarang adelah....

mase waktu siang matahari terpacak atas kepala kan? (dis we call perpendicular) dan kite tengok langit pun wane biru...
kalau waktu nak senja-senja camtu...tak pun mase
subuh-subuh camtu...langit wane merah plak....dan matahari pun kite leh tengok dengan pandang ke depan (dis one we call parallel)...
kenape?
korang tengok gambarajah yang dilukis oleh pelukis profesional nih....yang hanya menggunekan paint sahaje...hehe....(nanti laa...kalo aku ade macromedia ke...hape ke...lagi lawa aku lukis...hehhh...)

mmmmm.... nampak tak ape yang aku cube nak terangkan? (huhu....aku memang tak reti nak ngajar....sebab tu takleh jadik cekgu! huhu...) disebabkan wane merah boleh travel lagi jauh dari wane biru, maka kite akan nampak langit tu wane merah mase senja/subuh.... dan disebabkan wane biru lebih mendominasi untuk jarak dekat....maka kite nampak langit tu wane biru mase tengahari....
ok?
paham?
saye harap anda paham... hehe...

ok sekarang persoalannye....
nape langit je wane biru?
nape awan tak jadik biru pun?

sebabnye....awan....
"aku kandung air..."
sebab awan mengandungi titisan-titisan air (droplets) yang sangat banyak...
oleh itu serakan (btol ke scattering dalam BM serakan?? harap btol...) berlaku di setiap titisan air tuh...
(tau kan...air boleh serakkan wane-wane pelangi tuh...sebab tu la muncul nye pelangi pas hujan...)
tetapi, titisan air nih menyerakkan semua 7 wane spektrum tadi dengan sama rata (droplets scattered all the wavelength equally)
jadi...ape yang kite nampak adelah putih....
paham?
ala...paham la tuh.....

ok...sekarang persoalan yang laen....

kan kate merah paling panjang gelombangnya, ungu pulak paling pendek....tapi nape biru pulak yang terhasil? bukan ungu?
sebab.....
sile tengok graf ni plak.....(sekali lagi pelukis profesional itu menggunakan paint dan excel...ouuhhh...saye sangat rindu nak maen ngan excel nih...hehe...)

ok....
sekarang dah ade graf cahaya nampak (visible light, in short : VIS), nampak kan saye tandakan violet tuh...haa...kat situ ler letaknye wane ungu/violet tuh...sebab tu mate kite tak nampak sangat wane tuh...samar-samar kot....huhu....

info tambahan, puncak (peak) graf tu bernilai lebih kurang 555nm ye...
wane yang hampir-hampir dengan panjang gelombang ni adelah wane oren / jingga dan kuning...
sebab tu kalau pakai 2 wane ni mate manusia sure bleh tangkap punye lah! (except for the colour-blind one lah...) hahaha....
(ouh...i like! hehe...)

lagi tambahan informasi....
wane-wane di atas tergolong dalam gelombang cahaya nampak (visible light) ye....
sebab tu mata manusia boleh nampak wane-wane nih...
kalau panjang gelombang yang kurang daripada nilai panjang gelombang ungu, kite panggil die ultra-violet...
kalau yang lebih besar nilainye dari nilai panjang gelombang merah, kite panggil die infra-red....
kedue-due ini tidak dapat dilihat oleh bijik mate manusia...

ok?
faham?
good..... :)

kesimpulannye....
langit wane biru bukannye disebabkan reflect wane air laut...
air laut yang nampak cam wane biru sebab die reflct wane langit....

dan kepade anda-anda yang bakal jadik cikgu....
kalau tak tau atau tak pasti dengan sesuatu tu...jangan buat teori sendiri ye...
mulekan ayat anda dengan...."cikgu rase....."
contohnye.... "cikgu rase anak ayam tu bile dah besar die akan jadik helang..."
camtu laaa lebih kurang....
tau!
hehe....

p/s : graf ku tak berlabel....

p/s/s : pakar-pakar fizik...sile btol kan ape yang saye salah....tengkiu :)


PHYSICS IS A VERY INTERESTING SUBJECT
RIGHT?
:)

saje nak share ilmu di kepale otak....
hehehe.....

Mar 15, 2009

ceritera kambing biri-biri dan monyet

ini adelah kambeng biri-biri

pade hari sabtu yang lepas (14 mac) mase petang-petang tu saye nak gi kedai blakang....nak beli megi (mi segera....bukan yang cap maggi tuh...) untuk saye dan wani......

malam 14 mac adelah malam anugerah kinabalu (MAK) fasa 1 ye......

mase tengah jalan tuh....tetibe nampak sesuatu yang sangat menarik hati saye....ade sebuah kambeng biri-biri kat tepi surau 8th.....

wahhhh....gumbira betol hati saye menengoknye.....hahahahahha.....

pas gi kedai tuh....dok usha-usha kambeng tuh dari bilik.....so sempat la amek gamba kambeng tu sehari sebelum hayat die tamat....

oh! saye tak cakap kambeng tu buat pe eh....

hari ni (15 mac) diadakan kursus dan amali penyembelihan....diorang sembelih ayam 30 gugus dan kambeng biri-biri tuh selaras....hahaha....

saye sangat excited tengok kambeng tuh...sampai asek-asek gi usha die....mesti die bangge sebab ade awek macam saye dok usha-usha die kan? hehe....(ye lar.....saye kan budak bandar.....mane slalu dapat tengok kambeng biri-biri.....besau plak tuh....hehe...)

sambil usha-usha tu saye pun ngorat die......saye "phewiiittt...." kat die.....tapi dalam bahase kambeng la...."mmmbbbeeeekkkkkk"......saye cakap....

kambeng tu buat-buat jual mahal gak la.....telinge die je yang gerak-gerak....hahahaha......

(kepade budak-budak balai islam 8th yang tengah jage kambeng tu sori ye.....hehe....)

tapi saye kesian kat kambeng tuh....malam-malam die sekor-sekor je kat tepi surau tuh.....takde kawan pun nak borak-borak.....mesti beliau rase kesunyian....huhu.....

oh! kambeng tuh telah saye makan pkol 9 malam tadi ye.....ada dalam perut suda.....hehe....



ini pulak crite pasal maskot UM.....monyet..... (nape saye cakap maskot um? sebab kat um ni banyak monyet....hehe....eh...monyet comel ape....kan...)


yezza....tempat adelah same seperti hikayat kambeng biri-biri di atas....

hari tu mase saye tengah sedap-sedap online kat atas lantai tetibe dengar bunyik tingkap dibuke....saye rase agak saspen la mase tuh sebab takkan la ade orang leh panjat sampai kat floor saye gune tingkap....

mase saye jenguk nak tengok tingkap tuh...nampak kelibat tangan berbulu....

oh! monyet rupenye....dalam hati saye agak berdebar-debar jugak la....naseb baek la takde makanan dekat-dekat dengan tingkap tuh...kalau tak mesti beliau dah panggil kaum kerabat beliau serbu bilik saye....dah la mase tu saye sorang-sorang dalam bilik...huhu....

pastu dengan berbekalkan feather duster di tangan....saye menghampiri tingkap tersebut....

legalah hati saye apabile mendapati tiada lagi monyet di situ....

dan saye tengok kat surau...

wah! banyak nye monyet.....

saye rase saye ade amek banyak gamba monyet-monyet tuh...tapi bile check kat henpon ade 2 gamba ni je....polek eden....

pastu ade sehelai monyet nih....die gi panjat pokok kelape yang kat tepi surau tuh (iye....pokok yang ade dalam gamba kat atas nih....)

pastu dengan penuh gaya(thri), muthu(samy) dan gopalan.....die memetik buah-buah kelape tuh...

lalu banyak la buah-buah kelape yang tue-tue jatuh berguguran di atas tanah....tak cukup dengan tu..die mintak tolong kawan die yang ade berdekatan untuk membantu beliau membanteras buah kelape....

saye pun tak tahu ape yang mereka ingin lakukan dengan buah kelape yang dah tue tuh....

mungkin mereka ingin menggunakan sabut kelape tu untuk tanam pokok orkid?

biarkan ianya menjadi........MISTERI...........

Feb 13, 2009

ini adelah kobes


ini adelah sayur kobes...

ade sesape yang tak tau???

hmmmmmm.....................................

:(
miss miss...