Aug 29, 2009

kenangan ramadhan yang lalu

* entri ini telah diedit dengan menambahkan gambar-gambar yang sesedap mate memandang.....kehkehkehkeh....*
pejam celik pejam celik dah seminggu rupenye ramadhan datang....
rase cam baru hari tu start....

hari tu mase tazkirah selingan kat surau pantai permai...
ustaz tu cakap jangan sebut bulan puase...

tapi sebut bulan ramadhan....

sebab puase tu hanyalah sebahagian
daripada ramadhan....
dan sambutlah ramadhan dengan meriah...bukan d
engan mercun....
hehe....


nape ntah ramadhan kali ni rase cam nak nostalgik sket....
asek terimbau ramadhan yang lepas-lepas....

hehe.....


aku ingat lagi mase zaman jahiliyah dulu....

(hehe...jahil la tu kan....tak tau pape lagi...hehe....)
mase aku darjah bape ntah.....
waktu rehat dok maen-maen kat tepi klas....

pastu dengan selambe nye aku petik bunga jejarum pastu hisap madu die.....
pastu kawan aku tegur....pastu die soh gi kumur....

time tu baru aku tau...
"oh...pas dah termakan something mase pose kene k
umur balik....nak kua kan sisa makanan tu...." hehe....

mane 1 aku??? hehe....

yang ni berlaku mase bukan bulan ramadhan....
aku tengah ganti pose mase tu...aku sorang je r...
pastu ade moto eskrem lalu....
kak iqa soh adek aku gi beli...
aku pun siap tempah lagi nak eskrem kon yang 50 sen tu.....
sambil tengah makan eskrem tu sambil tengok tv....

cite pe ntah....
pastu ade iklan milo cereal.....
dalam iklan tu die tanye...
"sudahkah anak anda bersarapan hari ini?"
aku yang tengah sedap menjilat eskrem tetibe teringat aku pose....
aihh...
terpakse r bagi eskrem yang masih ade banyak lagi tu kat orang laen...
naseb la ko labu.....

hehe.....

sedap weyh! hahaha....saje nak duge iman korang.... :p

kalo cite pasal ramadhan salah satu "elemen"nye adelah solat terawikh....

mase kecik-kecik dulu aku gi ngan kawan-kawan aku....awatif tarmizi ngan aisyah habali.... :)
ni la kawan aku yang paling lame aku kenal....

aisyah aku kenal mase darjah 1....

awatip mase darjah 2....
rumah kitorang dekat-dekat je....

jalan kaki tak sampai 2 minit pun....

slalunye diorang yang datang rumah aku sebab lagi dekat ngan surau....


dis is aisyah....
:: TESL :: uitm ::
single and i think still available...
silelah mengorat beliau...
dan silelah jenguk-jenguk blog beliau.....

kopikutakpekat



dis is awatip
:: quantity surveyor (QS) :: uitm

klasmet darjah 3-6 & form 4-5

kalo ko bace blog ni sori beb...
letak gamba yang blur ni....

tu la ko...kite nak amek gamba ko...ko taknak...
:-p

mase nak gi tu macam-macam la cite....
budak-budak....besela....
perjalanan nak gi surau adela dalam 10 minit camtu kot....
sebab dari rumah aku nak kene daki gunung kinab
alu....
huahuahua....

(eyh....kampung melayu tu banyak bukit tau....cerun-cerun lak tu....sape yang tak pakar bab naek bukit gune kete manual memang jadik mimpi ngeri r.....hehe....)

mase tu kalo abah yang jadik muazzin atau ima
m mesti aku akan bagitau diorang....
hehe....saje....bangge bapak sendiri yang lead.... :)

lagi 1.....

ni boleh dikatekan habit r....

bile dah masuk surau tu mase nak pakai telekung sume mesti kitoang pandang ke arah dinding...
aku penah cakap "kalau mahathir soh amalkan dasar p
andang ke timur...kite amalkan dasar pandang ke dinding...." hehe...
*aku rase cam pandang ke dinding ni ade kaitan rapat btol ngan aku....hehe.....err...family aku je yang paham ni....hehe....*

ini namenye takde koje.... F = - F [ newton's 3rd law of motion ]

budak-budak.....besenye memang buat 8 rakaat je r....
pas dah selesai tu dalam perjalanan balik "singgah" taman permainan jap....
port yang kitorang paling ske gelongsor roket....
.(skarang dah takde dah....)
gelongsor tu kene panjat tinggi macam dalam tiub....
pastu turun nye berpusing-pusing....

BESSSSSSTTTT!!!!!!
rase cam nak naek lagi je.....
hikhik......

slalunye kitorang saje duduk kat tengah-tengah lingkaran gelongsor tu sebab leh dari situ bleh tengok orang balik dari surau.....
sambil tu makan jajan yang beli dari kedai mase perjalanan balik tadi....
wuuu....best nye time tu.....

dan lagi 1....
kalo aku nampak abah balik dari surau cepat-cepat
aku rebahkan diri....baring kat gelongsor tu sebab taknak abah nampak aku kat situ....
hehe....
padahal bukannye bleh nampak pun....
gelap kot!
time tu lampu kat taman permainan tu 1 habuk pun tara
k.....

sampai form 3 kot aku, aisyah ngan awatip gi terawikh sesame....
bile dah besa-besa ni gi ngan family jerk...
tapi aku still rindu nak gi sesame ngan diorang.....huhu.
..
(cume skarang ni dah kurang komunikasi ngan dioran
g...)
mase kat matrik pun best gak....
untuk sahur slalunye cafe bukak smpai pkol 2 (kot....)
mmm.....
kengkadang tak bangun sahur pkol 5 pun....
kalo bangun pun aku kengkadang makan megi je....
mase tu aku terlebih rajen lak....

tunggu subuh pastu gi masjid kmk tu....
hee.....time tu je r baek....
mase kat masjid tu slalunye jumpe geng aku.....huda yusof.....
beliau memang agak alim walaupun tak nampak seperti itu sebab die takde r pakai tudung labuh sume....


die la yang menyedarkan aku pasal pandangan budak bukan KL terhadap budak KL nih.....
rupe-rupenye orang luar KL anggap orang KL ni sume jenis yang sosial....aku baru tau mase nih....terkejut gak....huhu.....
die punye point camni.... : ingat kan budak dari negeri *tuuuut* baik-baik....alim-alim....rupe-rupenye ade yang lagi teruk dari budak KL....

pas dari hari tu aku slalu tanye kengkawan aku yang dar
i negeri laen ape first impression diorang terhadap budak KL....and yup.....dey all think de same thing.....budak KL ni sosial....liar.... *adekah anda juge begitu???* aihh.....baru ku tau.....manusia ni sungguh tak pandai mengadili......

mase time bukak pose slalu nye aku ngan rumet aku nurul nadiah (bukan nadia fizik yer...) beli simple-simple je....
kenangan berpuase kat matrik tak banyak sangat...

but still.....
i miss dat moment.....
:)

F5T4 kolej matrikulasi kedah (kat changlun....hoho...) batch 0506

dah masuk U.....duduk kat 8th.....
aku rase ni la kenangan paling aku rindu kot.....
bukak pose dan sahur ramai-ramai kat kolej......
dengan geng-geng aku....

mase first year : wani, kak sue, G....

second year : wani, kaksue, mila, jibah kengkadang...
third year : wani, mila, jibah
:):):)
kalo ade majlis bukak pose ramai-ramai lagi seronok.....
dengan yang non-muslim pun join gak.....

sangat best....!
:):):)

pastu makan atas tikar.....
tak tau r caner nak gambarkan seronok tu caner.....
mase first year surau kat 8th blom bina lagi....
so slalunye pas bukak pose budak-budak balai islam bertungkus lumus bersihkan DM dan sediakan tempat untuk solat dengan dibantu oleh
makcik-makcik DM.....
bile dah second year tu selesa la sket sebab dah ade surau....
mase first terawikh tu rase cam tak saba nak "rasmikan" terawikh first kat surau tu....
heee.... :)

my beloved wani, mila and jibah.... :D
mase ifthar kolej tahun lepas....

mmm...kalo leh putar waktu rase cam nak balik semula ke zaman-zaman tu.....

k....
dah panjang na aku membebel....
dah pkol 5.55 pm dah lagi bape jam nak bukak pose....
slamat bukak pose dan berterawikh dan berpose untuk 23 hari lagi.....
dan akhir skali....
selamat beramal di bulan ramadhan al-mubarak......
:)

Aug 23, 2009

entri pekasam : KA-n-CHING! lagik.....

*entri ini entri yang sudah jadik pekasam.....huhu.....*
perkara : projek budak-budak fizik batch 0607 yang pertama
tarikh : 17 ogos 2009

hari : isnin (time cuti midsem)

tempat : sungai kanching
catatan : sangat best giler! giler pun tak sebest ni......huahuahua.....

alkisah.....
sehari sebelum hari yang amat dinanti-nanti oleh kami semua....

aku, safa, nad ngan lin gi umah nad kat puncak jalil....


p/s : aku sangat suke rumah nad tu tau....sangat best! :D


sebelum tu kitorang gi NSK kat selayang untuk beli barang-barang BBQ dan sebagainye....
sampai rumah nad pas rehat beberapa jam kitorang memerah keringat untuk menyediakan bahan makanan untuk esoknye....
fuh!
berpeluh-peluh...sampai masuk dalam makanan....
HAHAHAHAHAHAHAHA......
kidding la weyh...
korang yang gi tu jangan nak termuntah lak....hehe....

safa ngan lin bertungkus lumus perap ayam ngan buat mihun goreng...

disebabkan diorang yang masuk dapur dulu dan start masak dulu aku pun malas r masuk campur part ay
am ngan mihun....
kalau aku masuk port kang penuh lak dapur tu....
tambah-tambah lagi kalau ramai yang tau masak nak masak...

macam-macam pendapat laaa yang kuar....

*contohnye mase nak makan dinner....aku nak buat camni....tapi diorang kate camtu....diorang kate cenggitu....aku kate cenggini.....aihh....alih-alih dinner dah nak pkol 10....huhu....*

aku potong-potong sayur buah sume ngan goreng nu
gget....
nad pulak bertungkus lumus prektis permainan yang nak dimainkan esok (tapi tak buat pun...x sempat....huhu....) sambil-sambil tolong aku gak....

penat dowh.....


esoknye.....

mmmm.....
disebabkan aku ni nature nye adelah lambat dan gelabah....
maka berlaku la satu hal yang tak diingini....

huhu....
pape pun hal itu dapat ditangani dengan tindakan nad yang cekap menyelesaikan masalah....
tapi seriously....

pagi tu ade je problem nye....
ingatkan kitorang je yang lambat...
saii pun ade problem gak.... (sampai ade orang tanye die... "dik...adik ni sesat ke?"
HAHAHAHA....)
pedo lagi laa....huhu...

sampai kat ja
batan dalam pkol 8.30.... (sejam lambat....huhu...)
ade beberape orang dah yang sampai....

pastu tunggu pedo....
sampai dah nak pkol 10....huhu....
beliau pun ade masalah tu....huhu....
kitorang seramai 19 bijik pegi ngan 5 lembar kete....


sile lah jamu mate anda dengan gambar-gambar heybart ini.... :D




yeay yeay.....
best nye nak gi kanching!!!
kami gumbira!!!


gumbira sangat sampai jadik mereng.....

hmmm......



kami yang pergi adelah......
yat gile kerang bakar dan ct-k yang kool....


safa yang risau pedo tak sampai-sampai lagi (sebab die tumpang kete pedo)

nad yang buat-buat terkezut

lin merangkap pengarah, setiausaha, bendahari, cik ceti dan sebagainye...


nisa' yang takot tengok safa macam nak mengamok



bella


yan si mad charming yang asek terbabas jalan


del yang slalu membetulkan tudung beliau semasa mandi

faten kuning, rina ngan lani yang low profile....
(errr...faten tak termasuk....)


the sarawakians : WOW!a dan faten kuning


shamim kanak-kanak riang wonderpet


fizin "shosesh" (sosej) yang sedang memikirkan game "dengar dan perhatikan"


ragib dan saii.....produk terbaru ubat selsema cap bapak dan anak


shino a.k.a hantu sosej dengan jelingan tajam sebab gambar beliau tak banyak diambek....
kalau ade pun separuh muke je...


zulpedo yang perasan gagah dan tampan
(jap....aku rase budak laki batch aku ni sume stok perasan r....hahaha...)




disebabkan kebuhsanan menunggu pedro de la rossa sampai....
mereka bermain uno....



tetapi apabila pedo tak sampai-sampai bile dah pkol 9 lebih.....
bella mule mengalami kemurungan yang serius....


safa plak dah nak start naik angin....
"taknak bagi pedo makan..." beliau bermonolog dalaman...


lin jadi tak tentu arah....


tapi sume nye lega apabila terlihat kelibat zulpedro



kete-kete yang digunekan untuk pergi ke tempat destinasi.....

owner : nad


owner : pedo


owner : yan


owner : shamim

owner : ragib

bile si mad charming start terbabas sebab telah menjadi samseng jalan raye yang berjaye.........

shamim mule jadik tensyen.....
ingin rasenye dirempuh sume kete untuk memberi laluan supaye beliau dapat mengejar mad charming...suruh pulang ke pangkal jalan....


kami yang rajen mengangkut barang-barang untuk menuju puncak

yea......sampai kat pintu gerbang....
ade orang dah kebuloq sangat....tak sabau nak makan mihun goreng yang sedap itu....

subhanallah......cantek kan..... :):):)
[err....cube cari makhluk tersembunyi....hehehehe....]


menuju puncak!



bella dan nad bertapa untuk mendapatkan ketenangan setelah tensyen menunggu pagi tadi


kami yang berjaye mendaki gunung everest.....


saii yang tidak pernah tengok air....begitu excited.......sehinggakan.......


beliau lemas!
fizin pulak memegang erat shamim takot lemas seperti saii jugak....


ok....mari kite beramai-ramai belajar mengapungkan diri....
ingat konsep archimedes ye kawan-kawan.....



mereka sedang melakukan renang berirama.....


 






aksi panas memBBQ.....
"nak shosesh" anak jemangin berkate....


uinaaa.....
batul-batul enak nih.....


sape yang sedang berpuase tu sile bertendang ye....


 
yan buat muke sedih tak dapat makan ayam....

time nak balik.....
balik ke mane?

ke rumah singgah ragib.....
di mane?
di selayang....

dekat je dengan NSK yang kitorang gi beli barang tu....
chett...!


setelah selesai solat rehat dan sebagainye....
makan lagi....
untuk mengabeskan makanan yang masih tersisa....
(oh! aku lupe nak masukkan gambar main uno lagi....mmm...takpelah....malas nak drag down lagi....)

seronok menjamu selera beramai-ramai

juga terdapat aksi korat-mengorat....

fizin memujuk rayu lin supaye memulangkan kembali 15 hingget yang dibayarnye....
tetapi lin tidak mudah digoyah pendiriannye...

pedo cube memberikan senyuman manje kepade yat untuk memberi laluan kemenangan kepada beliau....
lantas yat berkate "apehal ko??"


due tukang DSLR bersiap sedia mengambil gambar keluarge....
kelihatan di situ kain pelekat tuan rumah ragibun a.k.a bapak kami....
(ramai nye anak-anak ragib...sampai 17 orang....)

dis is family potrait......





 inilah rumah ragib yang besa itu.....
domo arigatou gozaimasu ragibun....!
:D



selepas itu kami pun pulang ke kampung halaman masing-masing........

***** TAMAT *****


p/s : kami kuciwa mattoi tak datang.....kitorang nak raikan die ngan ragib sebena nye sempena diorang konvo hari tu......tapi die demam lak....tak larat nak bangun katenye....huhu.....