Aug 21, 2009

nasi ayam ....nyum...nyum...... :D

post ke-3 untuk hari ini......
hoho....
hambek ko.....

sempena bulan ramadhan ni pe kate korang try masak nasik ayam untuk berbuka.....
aiiihhh.....
cakap pasal nasik ayam rase terliur dah.....

seb baek blom pose lagi....
hikhik.....

bahan-bahan :
beras
halia
ayam

cili merah
sos cili
timun
salad

tomato
rempah sup
kulit kayu manis, buah pelaga, cengkih...sume rempah nak buat sup tu laa...
bawang-bawangan (ade ke istilah ni? hehe...)
stok ayam (kalau nak laa....)
garam
gula
kicap


cara menghanguskan :
  1. rebus ayam dulu.....dalam rebusan tu letak la halia ke....bawang-bawangan ke....stok ayam sket ke...
  2. pas ayam dah masak.....kua kan die...gune air rebusan tu untuk masak nasik.....pastikan beras yang korang gune tu dah dibasuh yeerr...lagi 1....air rebusan tu takkan nak masukkan sume dalam nasik kan....so tinggalkan sket untuk buat sup nanti....dan bleh jugak diletakkan stok ayam sket lagi untuk menyedapkan lagi nasik anda....tapi kalau anda seorang yang mementingkan originaliti...takyah r eh...letak garam sket sudeyhhh....hoho....
  3. ok....done for the nasik part......
  4. ayam yang baru toskan tadi tu masukkan dalam bekas pastu "simbah" die dengan kicap.....jangan banyak sangat wey....cukup setakat nak bagi ayam tu dilumuri dengan darah....eh silap....dilumuri kicap....hoho.....bia kan die jap....
  5. basuh cili merah.....buang kan sket die punye bijik....jangan buang sume...nanti tak pedas...tak sedap....
  6. pastu letak air sket....pastu gi blend die....pastu masuk dalam periuk....bagi die masak....pastu tri....pastri sedap..... *dah start mengarut la tuh....huhu....*
  7. mase nak tunggu cili tu masak sket gi buat sup....alaaahhh....takkan la tak tau caner nak buat sup kottt.....yela...yela....sile gi ke nombo 8....
  8. untuk buat sup....letak minyak cam bese....masukkan bawang ngan kayu kayan yang gune untuk buat sup tu....kalo tak nak gune je r bunjut....letak rempah sup sume.....
  9. kacau...kacau...kacau....pastu letak air rebusan ayam tadi......letak garam....bia kan die masak....kalo tak cukup air rebusan ayam tu tambah je r air sebanyak mane yang korang suke....
  10. ok....done for the sup part....skarang beralih pada cili merah tadi plak a.k.a nak buat sos....
  11. bile nampak warna merah cili tu dah tue sket makne nye dah agak masak la tuh....
  12. kacau....kacau....kacau.....letak sos cili plak.....mmm....kalo kitorang...slalu buat banyak-banyak sebab family besa....so kitorang slalu letak sos cili tu 1 senduk.....banyak kan? huhu...
  13. pastu kacau lagi....bile dah lame sket tu letak gule ngan garam....kacau lagi sampai (korang rase) die dah masak.....sementara nak tunggu die betul-betul masak bleh la beralih kepada nak goreng ayam....tapi kalo tak reti buat 2 keje dalam 1 masa baek takyah.....
  14. sekarang goreng ayam yang dah dibaluti dengan lapisan kicap tadi....hoho....ala...goreng je....cam tak bese lak............
  15. kicap yang gune untuk menyalut ayam tadi masuk dalam periuk kecik....pastu panaskan/masakkan sekejap....pastu siap....
  16. sementara tunggu sume ayam tu masak sile lah potong sayur-sayuran macam tomato...timun....ngan salad....
  17. skarang....sume pun dah siap.....dan TADAAAAA.......dah bleh makan.....hoooo yeeeaahhhh..... ^_^
ini resipi yang diperturunkan dari mama.....
aku tak tau la mama dapat dari atok atau dari buku etc. etc. .....
tapi ape yang pasti tiap kali buat nasik ayam ni....
kene masak sampai 5 pot beras....
pot beras tu bukan yang wane puteh tu tau....

kitorang gune tin susu sebagai pot.....
giler banyak kan....
yang kuat melantak mesti r abang mi....
hehe.....


p/s : seperti yang aku penah cakap dalam resipi-resipi sebelum ni.....aku tak pandai bajet bape banyak sukatan.....maen letak je....ikut kate hati....chewahhhh! ahaksss.....!

1 tanda kaki:

Khairunisa said...

nyum... nyum... nyum... pandai masak anak dara pak cik jamari...