Jan 31, 2009

nothing



Jan 30, 2009

anime

kat tepi blog nih aku letak senarai manganime yang aku harap dapat tengok/bace...

hehe....

yang paling ataaaasssssss skali yang paling aku nakkkkkkk tengok....

sampai yang ke-10 aku dah tak tau nak susun ikut mane yang aku nak dah....huhu...

ade sesetengah nye yang aku dah bace tapi blom tengok animenye...

ade yang aku blom bace manga nye tapi dah tengok animenye...

ade yang aku tak penah tengok/bace langsung....hanye ikot naluri kate manganime tu sronok...hehe

ade gak yang aku penah tengok separuh-separuh je....uhuuhu

kebanyakan yang aku letak "reading" tuh manga nye aku bace kat kreko...hohoho....

nanti dari semase ke semase aku letak lagi....ini pon dah banyak giler nih...hehheehehe


entri kali ni agak membosankan....huhuhu

Jan 29, 2009

mari memboikot! (?)

sekarang ni kat mane2 orang dok cakap mari boikot barangan israel+amerika...

bagos....bagos....

tapi yang tak bagos nye...lepas pegi berdemonstrasi sane sini...balik ru
mah berketul-ketul asap kua dari putung rokok....

rokok tu plak sape punye barangan?hmp!

pastu ade yang gi majlis bace puisi la...ape la...untuk tunjukkan keprihatinan terhadap saudara kat palestin sane....

tapi bile kua dengan kengkawan/awek/balak.....dengan bangge nye pakai baju yang ade bendera amerika....yang ade logo barangan amerika....

hehhhhh......

macam mane tu....huhu

mmmm......pape pown boikot sekadar mampu....selagi boleh boikot...boikot.....sekurang-kurangnye bile ditanye nanti kat akhirat kite ade bende untuk tunjukkan yang kite ni menolong secare tak langsung....

tapi bab merokok tuh.....bagi perokok-perokok...ni la mase nye untuk cube kurangkan ketagihan tuh....

merokok sangat membazirkan duet.....membahayekan kesihatan.....
kalo korang tak sayangkan nyawe sendiri pon ingat-ingat la pade orang laen.....orang yang dok slalu hidu asap tercemar korang tuh...(pesanan ini ditujukan untuk perokok ye)

tak macho pon mengisap rokok nih.....lagi buat orang tak suke ade la....

huhuhuhuhuhu.....

oh ye....bermule dari entri yang ni saye cube untuk tak mencampurkan bahase melayu dengan bahase inggeris....gune 1 bahase untuk 1 entri.....saye CUBE.....(atau dalam bahase inggeris nye i'll TRY.....hehe....)
dan saye juge CUBE untuk tidak gunekan singkatan....contoh : saye -> sy ; tak -> x ; yang -> yg
untuk gune tulisan bahase baku....memerlukan mase sket...sebab saye mengeje berdasarkan ape yang saye sebot....contoh : saye cakap "sebOt"....bukan "sebUt" dalam percakapan harian saye...

majulah bahasa kebangsaan kita!

hehe....



macam mane lak nak boikot barangan internet ek?
susah....susah....huhu

Jan 26, 2009

twinkle twinkle little star ;-)



i got dis from my fren, lin...
twinkle2 little star physics version....hehe
same rythm as the ori one
hehe...
TWINKLE, TWINKLE, Now I Know
by Pietro Calogero (2004)


Twinkle, twinkle little star, now I know just wh
at you are;
Fusing sphere of plasma mass, wrapped in ir
idescent gas;
Twinkle, twinkle little star, super -hot that's w
hat you are.

(flinging arms outward)
Nebula of fading light, spread into the outer night;
Blast remains of grand events, distribute new elements;
Gossamer in majesty, monument to entropy.

the eye-shaped nebula

(arms hooped overhead)
Whirl on, giant clouds of gas; may you reach a threshold mass.
Protostars and blobs and dots, form within your glowing knots;
Whirl on, giant clouds of gas; may you reach a threshold mass.

model of protostar

protostar of HH 211

(head spinning, hands flicking open and closed)
Pulsate, pulsate, neuron star; stellar core now turned pulsar.
Spinning like a top in place; radiate a beam through space;
Pulsate, pulsate, neuron star; denser than the earth by far.

neuron star - the dying star

(spasmic gestures, drawing in)
Shine on, singularity; what goes in we'll never see.
Vortex in the space-time frame; shredding matter, jetting flame;
Shine on, singularity; deepest well of gravity.

singularity - centre of black hole

(arms straight out then wrapping, whole body turning)
Twist and turn great galaxy; much too slow for us to see.
Aggregate of dust and stars : whirlpools, globules, disks and bar
s;
Twist and turn great galaxy; much too slow for us to see.

whirlpool galaxy


globules galaxy

disks galaxy



(sung very softly, hunched over the age)
Glimmer, glimmer old quasar; light so dim from where we are.
Raging fire of ancient past; seen across the space so vast;
Glimmer, glimmer old quasar; light so old from when we are.

quasar (quasi stellar radio source) - sources of EM energy




burst of neuron star

blogspot

blogspot nih bengong r kengkadang

sudu betol....

huhuu

Jan 25, 2009

annular eclipse of the sun

tomorrow (26 jan 2009) we will experience one of the most amazing phenomenon happened to our earth

lucky for us in malaysia we'll be able to see it from 4.30 - 7 pm.....insya ALLAH...

and for us muslims...we are recommended to perform the sun eclipse prayer....it's sunat though...



feel a bit lazy to update the blog today

don't have anything interesting event happened....



chow sirap cincau!

Jan 23, 2009

miss

miss??

ape maksud die?

adekah maksud die rindu??
contoh ayat : i miss cabbage (saye rindu kobes)

atau pon terlepas???
ayat contoh : he missed the wind (beliau lelaki terlepaskan angin)

atau pown name panggilan "cik"??
misal ayat : she is my miss-gu (beliau perempuan adelah cik-gu saye)

atau pown hilang???
ayat misal : the smell of the wind suddenly missed (bau angin tersebut tiba-tiba hilang)
WARNING : terdapat kesalahan penggunaan ayat di sini...gantikan missed tuh dengan gone ye....pesanan ini dibawekan oleh miss-gu inglish)

atau pown name singkatan bagi name panggilan kak mas oleh kak fana??
misal ayat contoh : alfun yelled, "oit mis(s)ae!" when she saw mastura (alfun jerit, "oit mis(s)ae!" apabile beliau ternampak mastura

huhuhuhu....

pape pown maksud die...dalam kes diriku
sekarang ini adelah HILANG...

ini celita aa....sudah lama ooo....


mase cuti sem hari tu...aku jadik sukarelawan untuk AADK (agensi anti dadah kebangsaan)

bende nih cam pertandingan sukan antare cawangan2 AADK kat sluruh malaysia nih....

ok la....bla bla bla...sangat bizi
melayan kerenah pakcik2,makcik2,datin2,abang kakak dan adek2 nih...(yang sesetengahnye ingat dudok kat kampus ni cam dudok kat hotel...leh mintak selimut la...tuala la....bising kate kolej ni burok la....pinggan btol...)

sangat bizi + saket pale...

tapi akhirnye dapat gak r upah rm100 sorang...


orang2 AADK nih menumpang kat 8th ngan 10th untuk 3 hari 2 malam...

aku sangat risau bile dapat tau bilik aku akan didudoki orang sebabnye....locker aku tak berkunci a.k.a takde kunci...huhu...

tapi bile dapat tau orang yang sepatutnye dudok situ tak datang so macam agak lege r...

AADK tuh sampai 31 november kalo tak silap...

pas habes tu aku saaaaaaaaaaaaaaaaannnnngat la
h berharap yang takde lagi orang yang akan sewa/menumpang kat kolej dalam mase 1-20hb 12 tuh sebab 21hb patut nye aku dah ade kat kolej untuk stay back untuk drama feseni(festival seni um)...

tapi balek2 kolej aku rase sangat leeeeeeeerrrr saket ati...

aku tak tau la manusie tak gune mane yang gune bilik aku tuh...

situasi2 yang aku dapati sebaek sahaje pintu bili
k dibuke adelah seperti berikut :
  1. baldi aku ngan zana ade kat tepi katil aku padahal sebelum ni elok je ade kat bawah katil dan bawah meje
  2. bakul tempat isi baju kotor wani ade atas meje zana
  3. TEMPAT SANGKUT BAJU/SLUAR yang aku lekat kat locker aku HILANG
  4. penyapu yang aku baru beli HILANG/TAK TAU GI MANE
  5. hanger2 yang ade dalam locker aku dah ade kat lua...tergantung kat tempat wani
dan aku rase sangat sangat sangat sangat sangat sangat saket hati bile...

6. air mineral 1 kotak penuh yang aku amek mase AADK tuh tinggal 5 bijik
je
.....memang tak cukup diajar btol manusie nih...


itu aku rase cam boleh diterime lagi...walaupun aku susah payah mengangkat kotak tuh dari bilik JTK lame gi ke bilik aku...
sedekah r kirenye....
tapi aku saaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaannnnnnngggggggat lah tak boleh terime bile......

7. JAKET FESENI AKU HILANG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

jaket feseni yang aku tatang bagai gas helium yang penuh

AAAAAAARRRRRGHHHHHHHHHHHH!!!!!
aku tensyen btol la.........
aku try gak r carik kat umah...mane la tau aku terbawak balek aritu ke...
tapi takde...
haduiiiiiiii..........

aku memang ingat aku tak bawak balek pon aritu..

huuuuu.............
aku sangat kesedihan........

sape yang amek jaket feseni aku yang cantek lagi a
nggun itu memang r.....
aku rase cam nak je mintak supaye orang tuh datang pulangkan balek....
tapi tak terbuat pon...
huhu


hiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii....................
memang kambeng gurun btol r orang tuh...
kalo die ade kat depan aku nak je aku cincang die sampai tinggal quark je....
huh!


mentang2 la jaket tu lawa....
ko amek la.....
ko nak amek baju laen ko amek r...
tapi perlu la ko amek jaket kesayangan aku tuh...
KESAYANGAN tu tau takkkk...


jaket feseni ku yang cun, mempesonakan serta segak bergaya

aku sangat suke + sayang jaket tuh...
macam2 kenangan ngan jaket tuh....
dah tu selese lak tuh
...
plas (ejaan baku untuk plus), menarik tertarik memang da bom! lak tu
huuuuuu..........

pulangkan jaket feseni ku....
yang dikau curik tanpa izinku...
oh pulangkan oh pulangkan la padaku.....

jaket feseni ku yang ayu lagi penuh dengan ciri2 estetika...





moral of the story : don't drink and drive..tengkiu...

Jan 20, 2009

berdua lebih baik

hahaha...
yeke?
ntah...

mmmmm
ahad hari tu saye telah keluar berdua dengan beliau ni


hahahaha...
eh...silap gambar r...
hehhehe...

saye kuar dengan budak nih....


name die hanisah abdullah...
kawan mase kat matrik dulu...
kawan 1 kuliah...die f5t3 aku f5t4...
kawan 1 floor...bilik kitorang dipisahkan oleh tandas jek...
so dolu2 slalu lah gak bertandang ke bilik die...

kitorang jumpe kat kl sentral...
mase tunggu die tuh aku tunggu kat mc
d kat kl sentral tuh...
dudok je sambil bace kreko yang bar
u dibeli...hehe...
tapi bile tengok keliling aku nampak ade r
beberape kelompok orang islam yang makan kat situ....
dan aku tertanye2 dalam hati...
"diorang ni tau ke x mcd ni menyumbang duet pade israel bingai tuh? ke....diorang memang x kesah pas
al hal nih??"
mmmm....

x lame pastu nisah sampai...
wah!

aku rase die ni cam dah laen sket r...
makin kecik...

hohohohohoho...
jangan le jadik makin kecik nisah oii...
nanti orang ingat budak tadika mane la jalan s
ensorang kat kl nih...
huhu...

nisah ni blaja kat unimap skarang...
engineer-to-be dalam bidang manufactu
ring....(btol kan?? hehe...)
skarang ni tengah intra...(kalau kat um
nih panggil LI...- same je maksud nye pown...) kat rawang...
sebab tu r dapat jumpe dengan
beliau...
sangat rindu kat budak kecik
nih...
pas habes matrik dulu dah x jumpe dah
sebab masing2 jauh...

huhu
oh ye...mmm...die ni dok kat gerik perak
(eh...btol kan?? aku ni slalu je terhilang ingatan...huhu)

mase jumpe tu die bawak beg besa sebab die dari rumah kakak die kat putrajaya...tiap2 hari minggu die gi umah kakak die..
pastu die cakap die blom
brekfes...
so x kan nak makan kat mcd
tu kan...
aku ajak gi times squa
re...
bla bla bla....


sampai times square x tau nak gi mane dah..
hahaha
tu la aku...bawak kawan gi kat tempat
yang diri sendiri x familiar...
ye...saye x familiar dengan times square nih...
baru pegi 2-3 kali je setakat idop
nih...
saye agak malu sebena nye kalau or
ang tanye "asal mane?"
"mmm.....kl"

sebabnye kalau orang tu cakap bleh bawak gi jalan2 round2 kl...saye memang x reti...saye bukan kaki jalan!
jadi saye jarang mengeksplorace
negeri saye sendiri...
sunway?hari yang gi maen ice skating tu baru skali pegi...
the curve?baru skali pegi...tu pown awa
tip yang bawak...dah lame dah tu...
ou?mmm...ade la beberape kali...
midvalley?dah masuk um ni baru l
a slalu pegi..
klcc?same kes dengan 'tengah'(mid)...kalo
x..x penah pegi pown...
kl tower?hmm! lagi la...baru skali je pegi...
huhu...

terdapat unsur "kesian saye kan?" di situ...
hahahahha

ok
berbalek pade crite...
disebabkan si nisah ni blom makan lagi j
adi saye pown mengajak beliau gi makan...
nak makan pown 1
hal...
saye x ingat kat floor mane yang ade t
empat makan!
hahhaha...boleh x maca
m tu...
haduiii...sian nisah...dah la bawak beg besau...
huhu...

aku try untuk ingat katne mcd (mcd lagi!) yang aku,wani,kaksu,mila ngan jibah makan dulu tu...
pastu jumpe.
.
pastu nampak chicken rice shop
ajak nisah makan kat
situ...
mule2 aku agak sangsi sket sebab kalau x salah aku penah dapat emel kate ciken rais shop nih x dapa
t logo halal lagi...
tapi tu dulu la...bile aku nampak logo tuh
terpampang "gedebuk!" besa2 kat lua tu emosi dah stabil la...hahaha
mase dapat menu tu...aku x tau na
k mintak pe...
sebab aku x penah makan kat situ..
sekali lagi terdapat unsur kesi
an di situ
huhu

pastu ade ciken set...aku pown ape lagi amek je r yang tuh...
mmmmm....ok la rase die...tapi nasik aya
m mama 10x lagi sedap!
heee....



nisah plak oder noodle set...


datok besau mangkok die...


mase tengah makan2 ni r mase untuk crite2...
tapi agak x best gak r sebab makan berdue
je (berdue lebeh baek??)
kalo makan ramai2 mesti lagi be
st...huhu
cam bese la...kalo name nye pompuan topik
utame adelah hati dan perasaan...hahahhaha...giloss....
mmmmmm....

dan rupe2 nye last week budak2 f5t3 ade buat reunion....
mmmmm....best nyeeeee.......!!!!
bile la klas kitorang nak buat reu gak....huuu
abu!sebagai ketue klas ko bertanggungjawab untuk buat reu f5t4!
haha...macam la si abuzar nih bace...ka
lo ko bace bagos r...haha
pas makan (yang memakan mase yang sangat l
ame) kitorang decide nak gi maen kat cosmic world tuh..
wuhuuuuuuuuuuuuuu!!!!!!!!!
ni persediaan untuk gi genting 31
hb ni nanti nih!
hehe
pas baya 37 hingget sorang (nenek mahal!)


mule2 tu cam orang bodo je masuk tempat tuh...
xtau nak gi mane
kitorang nak naek roller cos
ter tu dulu
sebab mase makan tu dok asek dengar
orang yang naek tu menjerit terlolong so macam agak excited gak r...
pas dah jumpe tuh naek
r...
mule2 nak dudok kat seat yang depaaaaannn skali tapi mase dok nak cek2 seat tuh ntah caner seat belt (btol ke n
ih?) die dah x leh nak bukak dah...so kitorang dudok r kat 2nd depan...
agak excited mase tengah pasang bende2 kat seat tuh...
orang kat tempat tu kan...memang agak bengong r...
kalo dah nak start tu bagitau la
orang...
leh r nak sedie dulu ke
hape...
aku yang tengah sedap2 amek gamba tetibe rase menatang alah tu dah start jalan trus aku masukkan henset dalam poket
giler ah...aku memang x penah langsung maen menatang alah nih...
ade unsur ketakutan mase ma
en tuh...
huuuuuuuuuuu
susah nak describe ka
t sini
sesetengah orang (cam mila) cakap roller coster kat sini x brape mencabar..tapi bagi aku macam nak terk
elua jantung nih pown ade...
badan aku agak sensitif dengan impuls
ive force nih
sebab tu aku agak senang mab
uk...huhu
tapi sepanjang naek tuh dalam 95%
aku tutop mate je
hahhahaha
x thrill langsung kan?
hahahahahhaha
plus, aku risau henpon aku terjat
uh ke ape...
blom habes baya lagi oiiii....
huhu

so aku agak x enjoy r dengan sebelah tangan pegang bende besi tu..sebelah lagi dok pegang henset kat dalam poket
huh
u
alih2 dah habes dah ride die..
.kejap je pown...
tapi kalo lame2 aku x tau
la caner...


pas dah rehat2 jap kitorang naek amende ntah name die...
yang bile kite naek..die akan bawak kite naeeekkkkkkkkk tinggi2 kat atas pastu pusing2
haa....yang tu aku rase ok...x takot sangat
mule2 tu takot sebab risau kalau2 die pus
ing lagi laju ke hape...
huhu

tap aku gerenti 10000000% abang mi takkan nak nye naek bende nih
penakut + gayat die tuh...naek eye on mala
ysia pown boleh gayat
hahahhhaa

pastu kitorang rehat lagi
mase tu aku dah agak loya dah
haduuuiiii...
susah btol la orang yang senang
mabuk nih...
rest jap...kat depan permenan dizzy ape ntah...
aku cakap kat nisah

"tengok name pown sumpah kite tak nak naek bende tuh"
hahahaha

just amek gamba je


mase dudok2 tu nisah kol judin, pakwe die a.k.a budak tutor aku f5t4
dah tu die soh judin cakap ngan aku
x reti nak cakap pe..
si judin pon dok gelak2 je
pastu sempat pe
san
"jage nisah elok2..."
hahahaha...

klaka bile memikirkan judin ni adelah seorang yang jiwang
(ampun ya pak...hheehe)

mmmm

kesah percintaan diorang ni cam pelik sket
bile dekat2...just kawan je...
pastu bile dah berjauhan kapel...
pastu bile jumpe kat matrik balik xde pape dah...
pastu bile dah nak abes pengajian kat ma
trik kapel balek...
sampai skarang...
judin ni budak klantan...skarang stadi kat upsi amek maths kot...
ke....fizik eh?
x ingat lagi skali..
.
hahaha

pas dah ok sket ktorang ingat nak naek bende yang berayun2 cam buaian tuh..tapi die berayun sampai orang terbalek...
ntah hape ntah name die
tapi xde orang nak naek lagi...
so kitorang pon dudok r lagi...

pastu jalan lagi..tengok "dna
mixer"...
alah...yang bentuk die cam kotak tuh...
giler dasat!

sumpah lagi skali...aku TAKKKKKKAAAANNNN naek bende tuh
TAKKAN!
giler...
aku yang tengok ni pown dah rase pening
ni kan plak orang yang dalam tuh
huuh...

aku bayangkan kalo naek bende tuh umpama dudok dalam satu kotak dan kotak tu dibaling2 dan dihumban2 sesuke ati
hiiiiissshhhh.....
dasat....dasat...
pastu kat sebelah dna mixer tuh ade bende yang pusing laju2...
ape ntah name die..
tapi tempat dudok die cam tempat d
udok dalam bas r...

nisah ajak naek bende tuh
aku pown ok je r...

lagi pown nampak cam x dasat sangat pown....
bile dah naek tu baru la aku tau agak azab jugak r naek bende tuh...
mase mule2 pelahan tu ok lagi
tapi yang x tahan tu bile die pusing bukan stakat bapak,tapi moyang laju nak mampos
!
disebabkan pusingan tu adelah dalam bulatan...
so terdapat daya emparan (centrifug
al force) di situ
sebab tula sume orang yang dalam tu bergerak mengarah ke luar...
macam dalam mesin basuh la...
bile die dah spin...korang tengok ade x baju2 tu berkumpul kat tengah?
x kan?

baju2 tu sume cam melekat kat dinding mesin basuh tu kan?
haa...tu le konsep centrifugal force tuh
sebab tu kalo naek bende yang kitorang naek tuh...berat mesti cukup...
kalo berat x cukup...misal kate 10kg je ade k
emungkinan korang leh tercampak keluar
tak pown kalo kelajuan die ditambah lagi...
so...kepada yati a.k.a yat ko x yah l
a naek bende nih...
takot ko melayang je
hehehehe

pas naek bende tuh badan aku dah x leh trime pape impak lagi
siriyes rase nak muntah
menggigil lagi
huhu

kitorang rest dengan agak lame r
kalo bleh mase tu nak landing je kat mane2
huhu
pas dah agak lame tu...dan pas koling
sane sini...
nisah cakap "kite nak naek la tu"
bende yang aku cakap ber
ayun tu
"tapi cam takot naek sorang2..."
huhu...sian nisah....tapi nak buat caner...
kennot go on la...
pastu nisah gi jugak
yeah!! go nisah!!!
dari kejauhan aku dapat gak r amek gamba die naek bende tuh...
tapi cam aku kate la...dari
kejauhan...
maseh x larat untuk be
rdiri...huhu

nisah yang sebelah sluar puteh tuh

pas dah habes naek tu nisah dah fenin dah...
rest lagi...
sampai die rase dah ok...kitorang gi surau untuk solat zohor...
tapi sebelum solat tuh masing2 tido dulu...
bangun2 je tengok dah nak pkol 4.30
hahaha! giler bapak!
boleh x macam tuh...
huhu

pas dah zohor tuh...trus je r asar kat situ skali
pastu kitorang jalan2 kat times square tu lagi
mase kat 1 floor tuh ade jual2 baju la ape la...
nisah ade beli 2 baju ni
baju yang die beli tu cam kecik sampai aku cakap macam baju budak2 je...
hahaa
yelah..
tengok la empunye badan...
memang kecik pown
korang kenal wani-chan kan?
haa...si nisah ni lagi kecik dari wani
diorang ni pown sebena nye saling mengenali sebab 1 mrsm gerik dulu

pastu kitorang pown balik ke kl sentral
nisah naek komuter aku naek lrt sampai stesen u

so begitulah kisah dating kami berdue...
huhu
hope to see u again nisah...
sangat best klua aritu
penat pown ade sampaikan semalam aku dok letiiihhhh memanjang...
orang laen dok berdebar tunggu result prk aku dok ngorok (membute la maksud nye..)
huhu

dah...
habes dah laporan untuk hari ini
sekian trime kaseh


p/s : kepade noly,huda,mawad,salehah ngan kimah... bile dapat nak jumpe korang lak...huuuuu rindu sesangat kat korang D pown aku dah agak lame x jumpe huuuu

p/s 2 : gamba x dapek nak dibesokan sebab wireless agak kebengongan

p/s 3 : caner laaa agak nye aku kat genting nanti ek? harap2 la berbaloi baya 42 hingget pegi balek...huuhu
p/s p : aaaa....tringin nye nak maen psp!!! nak maen wii gak!!!!

Jan 17, 2009

Malaysia ibu kota keamanan dunia?

KUALA LUMPUR 12 Jan. - Malaysia yang dicadangkan sebagai ibu kota keamanan dunia oleh Universal Peace Federation (Persekutuan Keamanan Sejagat - UPF) boleh menjadi penggerak utama kepada perdamaian yang berkekalan di bumi Palestin.

Ahli Parlimen Liang Teck Meng (BN-Segamat) yang mendedahkan cadangan UPF itu berkata, untuk merealisasikan cadangan tersebut Malaysia boleh mengeksport kepakarannya menyatukan penduduk pelbagai kaum ke Palestin sekiranya negara itu dan Israel sedia menerima pendapat dan pandangan orang lain untuk menyelesaikan pergolakan yang tidak berkesudahan itu.

Katanya, ketegasan dan kelantangan Malaysia memperjuangkan isu-isu seperti aparteid, kedaulatan sesebuah negara, alam sekitar dan sebagainya menyebabkan ia dikenali dunia dan menjadi sebuah negara yang ada pengaruh tersendiri dalam ASEAN, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan Pertubuhan Persidangan Islam (OIC).

''Malaysia perlu bergerak cergas mempengaruhi negara- negara lain bersatu hati bergabung mendesak pihak-pihak yang terlibat ke meja rundingan, mengadakan gencatan senjata dan menamatkan peperangan. Komitmen Malaysia jelas iaitu setiap masalah bukan diselesaikan dengan kekerasan tetapi melalui rundingan.

''Malaysia juga perlu meyakinkan dunia bahawa peperangan di Palestin perlu ditamatkan bukan kerana faktor agama iaitu penindasan orang Yahudi terhadap umat Islam Palestin, sebaliknya atas faktor kemanusiaan dan keamanan sejagat yang perlu dipertahankan," katanya.

Beliau berucap menyokong usul Mengecam Serangan Rejim Zionis Ke Atas Wilayah Gaza pada sidang khas Dewan Rakyat hari ini.

Teck Meng yang berucap mewakili parti Gerakan berkata, bagi meringankan beban, kesedihan dan penderitaan rakyat Palestin, beliau meminta kerajaan menghantar segera bantuan kemanusiaan negara itu dan menggerakkan semua jentera kerajaan, swasta dan seluruh 28 juta rakyat negara ini untuk menyumbang segala bentuk bantuan.

''Saya menyeru semua rakyat Malaysia tanpa mengira kaum, agama dan fahaman politik supaya bersatu hati bangkit bersama-sama untuk menunjukkan kekecewaan terhadap rejim Zionis dan sekutunya.

''Semoga dengan tindakan kita dapat membuka mata masyarakat dunia untuk bersama-sama mendesak dan memaksa rejim itu menghentikan serangan kejam ke atas rakyat Palestin," katanya.

sumber : utusan malaysia online

Jan 14, 2009

hari ni 17 muharram

hari ni 17 muharram.....

so what???

ade ape dengan 17 muharram?

hehe.....

saje je nak buat pengumuman....


hari ni besdey saye dalam taqwim hijrah....

heh heh heh heh heh heh heh heh....


sedeyh giler tengok muke pakcik nih...

eh silap.....

atok la....

hahahhahahaaha




Jan 12, 2009

AAAAAHHHHHHHH!!!!! AKU BENCI!

aku SAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAANGAT lah TAK SUKE bile time nak dekat pilihan raye kampus nih.....

FITNAH............. crite-crite burok n tak betol sume kuar.....

sume buat spekulasi sendiri....

x kesah la belah mane pown.....

kalau nak tuduh-tuduh pown bagi r BUKTI yang SAHIH dan AMAT BOLEH DIPERCAYAI weyh...!

aku sangat malu bile dengar budak *ca ya nun alif* tanye "kate orang ISLAM x boleh buat macam ni macam ni macam ni......tapi kenape buat jugak...? "

ni lah orang melayu kite....

kalau berpolitik....tak ingat dunia.....nok sek dioooo jah monang (ahakss....testing testing....hehe...)....sampai x sedar bende yang die buat tu salah di sisi agame ke tak....

x kesah la belah mane2 pown....

baek gi berdoa banyak2 supaye ALLAH selamat kan saudare2 kite kat PALESTIN sane tuh....

diorang kat sane antare hidop ngan mati......garis pemisah antare 2 tu sangat lah nipis....bile2 mase je orang kat sekeliling diorang boleh jadi mayat.....even diorang sendiri!



mmmmm.....

hari tu selang sejam lebeh pas tengok brite dapat mesej :

"pemimpin Hizbullah, Lebanon, Syed Hasan Nasrallah meminta seluruh Muslim untuk melafazkan ayat Quran, surah al-Fath ayat 26-27, surah Yunus ayat 85, 86 & 88 malam ini. tolong sebarkan, agar Israel (la'natullah) HANCUR. forward kepada seluruh umat Islam. di sana saudara seagama telah dikepong, tunggu masa untuk disembelih. keadaan amat dahsyat. itu saja jihad kita. minta tolong sangat2 kepada saudara & sahabat2-sebar seramai yang mungkin!"

beliau berucap mase tu dengan penuh rase hiba ok.....sangat sedeyh....

oleh itu marilah kite sume berdoa untuk kesejahteraan saudara2 kite di sane........semoge ALLAH membalas kekejaman Zionis yang tak berhati perut jantung limpa buah pinggang hempedu otak ginjal tu seperti mana ALLAH menurunkan tentera burung ababil untuk membantu menentang tentera bergajah abrahah....amiin....

MARI BOIKOT BARANGAN US DAN ISRAEL !!!!!

menurut laporan http://www.ifamericansknew.org amerika syarikat tak gune tuh menyalurkan bantuan kewangan antara $6.8 juta hasil dari cukai2 yang dibayar rakyat amerika untuk israel si bangkai tuh....SEHARI ye....bukan setahun....(tahun 2007)

walaupun rase cam x mungkin pemboikotan kite x setanding dengan angka yang mak datuk punye lah besa tuh.....tapi kalau kite sume bersatu memboikot barangan diorang....insya ALLAH....kite dapat menggugat ekonomi diorang....bukan sket....tapi banyak...

klik sini untuk dapatkan info pasal produk2 si la'natullah tuh.....

kalo x dapat nak boikot sume pown boikot r 3 produk utama nih....

  • coca cola
  • starbucks
  • colgate
dan sekarang....saye ingin mengutarekan hemat saye....bukan helmet ye...tapi hemat....

kerajaan dan kedai2 kat malaysia ni patut nye boikot same produk2 ni.....ye ye...saye tau....kalau boikot sume kite sendiri pown akan 'rugi'. kalau x tahan nak boikot sume boikot r sket2.....ade banyak lagi kottt barang2 laen yang setanding dengan barangan cap israel-amerika tuh...

kejadian ni secara tak langsung memberi kite kesedaran betape pentingnye untuk kite berdiri sendiri tanpa mengharapkan barangan dari luar negara.

dan kepada non-muslim di luar sane....mungkin korang penah dengar kenyataan ni...tapi saye nak ulang gak....ape yang berlaku di palestin bukan lah isu keagamaan semata-mata...tapi isu kemanusiaan....bayangkan negare kite sendiri tak penah lekang dengan muzik2 yang datang dari dentuman bom2 sehari-hari....kematian yang sentiase bermain-main di mate....(dah start dah bahase puitis aku.....huhu....)....tentu saje kite akan mengharapkan seluruh dunie untuk membantu kite tak kire ape bangse dan agame sekalipun...