Jun 28, 2009

lelaki dan wanita

tadi aku dapat emel dari kawan skolah aku icha...
budak ni tengah praktikal kat petronas KLCC....
manyak pandai wooo ini budak.....
dari skolah....ke pasum.....sampai la ke degree ni....
beliau amek course actuary and finance kat ism fac sains um ni gak.....
gile bapak pandai kan kawan aku yang sorang ni....
bangge beb ade kawan cam die ni.....

dan aku assume disebabkan die tengah buhsan die slalu memforwardkan emel-emel....

ok ok...
berbalik pade emel tu.....
beginilah antara isi kandungannye.....




-->LELAKI
Lelaki bujang kena tanggung dosa sendiri apabila sudah baligh manakala dosa
gadis bujang ditanggung oleh bapanya.
Lelaki berkahwin kena tanggung dosa sendiri, dosa isteri, dosa anak
perempuan yang belum berkahwin dan dosa anak lelaki yang belum baligh.

BERATKAN?
Hukum menjelaskan anak lelaki kena bertanggung jawab ke atas ibunya dan
sekiranya dia tidak menjalankan tanggung jawabnya maka dosa baginya
terutama anak lelaki yang tua, manakala perempuan tidak, perempuan hanya
perlu taat kepada suaminya. Isteri berbuat baik pahala dapat kepadanya kalau
buat tak baik dosanya ditanggung oleh suaminya. BERATKAN??

Suami kena bagi nafkah pada isteri, ini wajib tapi isteri tidak. Walaupun
begitu isteri boleh membantu. Haram bagi suami bertanya pendapatan isteri lebih-lebih lagi menggunakan pendapatan isteri tanpa izin ini.

Banyak lagi lelaki lebih-lebih lagi yang bergelar suami perlu tanggung.
Kalau nak dibayangkan beratnya dosa-dosa yang ditanggungnya seperti gunung
dengan semut. Itu sebabnya mengikut kajian nyawa orang perempuan lebih
panjang daripada lelaki. Lelaki mati cepat kerana tak larat dengan beratnya dosa-dosa yang ditanggung (ikut kajian laa..)

Tetapi orang lelaki ada keistimewaannya yang dianugerah oleh Allah SWT.
Ini orang lelaki kena tahu, kalau tak tahu kena jadi perempuan. Begitulah
kira-kiranya.

WANITA :
Auratnya lebih susah dijaga berbanding lelaki. Perlu meminta izin dari
suaminya apabila mahu keluar rumah tetapi tidak sebaliknya.
Saksinya kurang berbanding lelaki.. Menerima pusaka kurang dari lelaki.

Perlu menghadapi kesusahan mengandung dan melahirkan anak.

Wajib taat kepada suaminya tetapi suami tak perlu taat pada isterinya.
Talak terletak di tangan suami dan bukan isteri.
Wanita kurang dalam beribadat kerana masalah haid dan nifas yang tak ada
pada lelaki.

Pernahkah kita lihat sebaliknya??
Benda yang mahal harganya akan dijaga dan dibelai serta disimpan ditempat
yang tersorok dan selamat. Sudah pasti intan permata tidak akan dibiar
bersepah-sepah bukan? Itulah bandingannya dengan seorang wanita.

Wanita perlu taat kepada suami tetapi lelaki wajib taat kepada ibunya 3 kali
lebih utama dari bapanya . Bukankah ibu adalah seorang wanita ?

Wanita menerima pusaka kurang dari lelaki tetapi harta itu menjadi milik
peribadinya dan tidak perlu diserahkan kepada suaminya , manakala lelaki
menerima pusaka perlu menggunakan hartanya untuk menyara isteri dan
anak-anak.

Wanita perlu bersusah payah mengandung dan melahirkan anak, tetapi setiap
saat dia didoakan oleh segala haiwan, malaikat dan seluruh makhluk ALLAH di
mukabumi ini, dan matinya jika kerana melahirkan adalah syahid kecil. Manakala dosanya diampun ALLAH (dosa kecil).

Di akhirat kelak, seorang lelaki akan dipertanggungjawabk an terhadap 4 wanita :
1. ibunya ,
2. isterinya ,
3.anak perempuannya , dan
4. saudara perempuannya.

Manakala seorang wanita pula, tanggungjawab terhadapnya ditanggung oleh 4
org lelaki ini :
1. suaminya,
2. ayahnya,
3. anak lelakinya dan
4. saudara lelakinya .

Seorang wanita boleh memasuki pintu Syurga melalui mana-mana pintu Syurga
yg disukainya cukup dengan 4 syarat sahaja :
1. sembahyang 5 waktu
2. puasa di bulan Ramadhan
3. taat suaminya dan
4. menjaga kehormatannya .

Seorang lelaki perlu pergi berjihad fisabilillah tetapi wanita jika taat
akan suaminya serta menunaikan tanggungjawabnya kepada ALLAH akan turut
menerima pahala seperti pahala orang pergi berperang fisabilillah tanpa
perlu mengangkat senjata.
MasyaALLAH.. ..sayangnya ALLAH pada wanita ....

Seorang wanita adalah pelengkap dan sememangnya istimewa di sisi seorang
lelaki , tetapi ingatlah wahai lelaki...kamu sebenarnya adalah istimewa
disisi Allah, maka dengan sebab itu DIA mengangkat kamu menjadi
pemimpin.... maka dengan keistimewaan itu, JAGALAH dan HARGAILAH wanita
sebaik-baiknya. ..supaya kelak masing2 lelaki dan wanita dapat pulang
mengadap Allah dalam keadaan istimewa disisiNYA...

"Berpeganglah kamu sekelian dengan tali Allah dan janganlah kamu
berpecah-belah, dan ingatlah nikmat Allah atas kamu, seketika kamu
bermusuh-musuhan telah dipersatukanNya hati kamu semuanya, sehingga dengan
segera kamu telah menjadi bersaudara dengan sebab nikmatNya.(Ali- Imran:103)

Pada hari itu (hari qiamat) manusia diberitahu akan segala yang telah dikerjakannya dan yang telah ditinggalkan. Bahkan manusia itu, anggotanya menjadi saksi terhadap dirinya sendiri, walaupun dia berperi-peri memberikan alasan untuk membela diri "



Jun 27, 2009

best!

BANGKIT DARI LENA

renungkan masa dan ketika
berlalu beralih arah
bisakah aku undur semula
kutip sisa yang tersisa

masihkah ada ruang untukku
mencapai impian itu
andai ku jatuh tiada tuju
inikah akhir jalananku

chorus :
kegagalan hidup bukanlah
arti tuk selamanya
bangkit usaha usah gentar
teruskan berjuang
andai tercapai kejayaan
janganlah kau lupa
semua ini rahmat dari-Nya
ucapkanlah syukur
alhamdulillah

renungkan masa dan ketika
mencari di mana arah
ya Tuhan bantulah hamba-Mu
tuntun jalan sebaiknya

chorus

rap:
ingatlah wahai temanku
gagalmu bukan selalu
sekadar memberi waktu
untukmu merobah hidupmu
bangkitlah dari lena
jangan pernah putus asa
jadi yang luar biasa
mohonlah pada Yang Esa
inilah ujian rintangan buat hamba-Nya yang bersyukur

teman
ingatkan diri ini
untuk mensyukuri nikmat-Nya
gagal atau jaya
ujian Yang Maha Esa

meski kau coba dan mencoba
pasti ada hujungnya
ganjaran selayak buatmu
atas segalanya

chorus


tukang conteng : hanzsensei
tukang "sumbangkan" suara : wafi, elty, pikachu, hanzsensei
tukang humming : taktausape
tukang karut : kolej 13

ini lagu kawan saye yang buat....
diorang rakam kat "kolej" diorang sendiri kot....
gune software ape?
ntah....tanye r diorang....
diorang ni bukan sesebarang ustaz.....
diorang ustaz rock....!
YEAH YEAHHH!!!!!! (tone suara cam amuk)
beta sangat saspek kat geng-geng diorang ni....
mantopp!!
sape yang dok 8th mase sesi 2007/2008 mesti kenal diorang ni...
dan diorang ni dikenali sebagai geng hasbi....sempena name "kepala" diorang....
kehkehkeh....

klik sini untuk download lagu ni....


dulu aku suke usha jam tangan hasbi yang wane kuning yang besa tu....
best gilerrr.....
aku dah lame teringin nak jam cam tu....
yang penting...mesti wane kuning....
hee....

Jun 26, 2009

perasan sungguh!

aku tak paham la orang yang perasan camni....
dahla perasan....
pastu gi canangkan kat satu malaysia yang blog die adelah "blog nombor 1 negara"....
perrgghhh!!!!
tak tahannn........
anda memang sangat perasan....
tak....tak....
aku memang tak bace pun blog die....
sangat tak teringin....
tak tau pun die ade blog....
tau pun sebab khabar angin kononnye ade orang hack blog die.....
hahaha.....
macam yang K cakap....
tak mustahil die sendiri yang hack blog die sendiri....
sile la bace pasal manusie perasan ni kat blog K ni....

pastu aku cam terpike lak nak tengok pagerank "blog nombor 1 negara" ni.....
dan inilah keputusannye.....
dan cube bandingkan dengan saifulislam.com ....

hoho....
korang bleh check populariti blog/website korang kat sini.....
pagerank aku 1 je.....
tapi at least aku takde kate blog aku nombo 1 negara.....
jangan kan negara....kat kepong ni pun bukan....
heee.....
:D

Jun 21, 2009

kembali ke jalan yang.......

aku dah gemukkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
benci
benci
benci.....

huhu..........

Jun 19, 2009

vaksin ade unsur bab i ?

dalam minggu lepas kita digemparkan (chewah!) dengan pengharaman vaksin yang digunekan oleh jemaah-jemaah haji kat indonesia yang dikeluarkan oleh majlis agame kat situ.........lebeh kurang laa....
sebabnye.....

ade unsur
"bab 1" dalam vaksin tu.....
dan hari tu mama cite die ade tengok 1 rancangan ni (amende ntah rancangan tu) bincang pasal hal ni la......

tetamu jemputan adelah sorang ustaz ngan sorang saintis....

dari mane ntah aku kurang ingat.....hehe....

tapi secara kesimpulannye adelah macam ni.......


kos untuk membuat vaksin bukannye memakan jutaan ringgit....malah puluh juta...mungkin ratus juta ringgit......(eh....ringgit ke dollar ha? ahhh...lantak la....tapi mahal gile nak mampos la kan....)
tak dinafikan mungkin memang ade unsur "bab 1" dalam vaksin tu.....
tapi vaksin tu diperlukan oleh jemaah haji untuk mengelakkan dari saket truk kat sane nanti....


*ni aku tambah sendiri : kita nak pergi tunaikan haji dengan badan yang sihat..
.supaya dapat kerjakan ibadah dengan sempurna dan selesa....jadi....perlukah kita nak elak amek vaksin tu?*

sebenarnye bukan vaksin tu je yang ade unsur "bab 1" tapi suntikan yang kita terima selama ni.....
rubella, BCG, malah suntikan untuk baby baru lahir pun tak dinafikan kemungkinan ade unsur menatang haram tu....

dan perlu diingatkan sekali lagi di sini.....

kos untuk buat sesuatu vaksin tu bukan setakat bapak...malah datuk moyang mahal!


ustaz tu ke....saintis tu ntah cakap.....

sekarang ni kalau tanye anak-anak kita.....ape diorang nak jadik bile besa nanti.....

ramai jawab nak jadik doktor.....tapi nape tak ramai yang nak jadik saintis?

*saintis ni meliputi ahli-ahli fizik, bio, kimia, geologi ngan maths*


padahal orang-ora
ng ni lah yang penting dalam mencari sesuatu penyelesaian bagi masalah-masalah orang-orang islam.....
bukan para alim ulama' je......


*bile dah jadik macam ni baru nak sedar....

vaksin ni slalu nye dibuat oleh para saintis ni....

dan para saintis ni kebanyakannye adelah non-muslim....
diorang tak tau halal-haram dalam islam....

kalau diorang tau sekalipun....
pedulik hape diorang....*


dan negara-negara kaye cam pak-pak arab tu sepatutnye sedar akan hal ni....

diorang patutnye boleh nak tampung kos perbelanjaan nak buat vaksin tanpa ade unsur-unsur yang meragukan....
malangnye....negara yang kurang kaye cam malaysia ngan indonesia yang sedar pasal hal ni....
nak buat caner........


*mmmm.....itu lah antara cab
aran kita yang memikul tugas sebagai saintis dan dalam masa yang same sebagai khalifah di bumi pinjaman ni.....
chewah!
tazkirah sket....hehe....

kalau vaksin ni....bidang yang terlibat adelah mikrobiologi kot....

dan bioteknologi pun tak terkecuali....

tapi orang laen yang luar bidang ni mahupun luar bidang sains ni pun bleh terlibat jugak....
tapi fenin r fale......
huhu......
lagi 1........
mmmmm......

kalau dah jadik macam ni boleh dikire sebagai darurat ke ek*


WALLAHU A'LAAM......

ouch!

ayyo!


apekehal????

real madrid nak jual 12 unwanted players die....
yang maen cam hampeh tu....ko nak buang...buang je r...
tapi nak jual yang ade potensi lagi pehal??
bengong....
kalo si perez tu ade depan aku....aku nak tampaq tampaq je die tuh.....
nak bagi kesedaran sket.....
hiiiisshhh..........................

aku rase patut bagi 'can' kat hunterlaar.....
die boleh la dikatekan makin bersinar semenjak nistelrooy tak maen sebab injured 8 bulan....
dah agak banyak gol dah r si hunterlaar ni jaringkan....

nistelrooy plak....musim depan mesti die dah bleh beraksi balik dah....
nistelrooy antara players yang boleh dilabelkan sebagai mesin gol....
rugi r kalo real nak jual die....

lagi 1 yang aku tak puas ati....
nak jual robben??
gilllo....
ni mesti banyak klab nak die kalo real btol-btol nak jual die....

sneijder pun......aiiihhh.....

dan katenye perez nak kurang kan ke"dutch"an dalam real....
sebab memang ramai yang dari belanda pun....
nistelrooy, robben tu sume dutch....
huhu....
dan memang patutnye dalam klab tu patut banyak spanish....
amek contoh cam barcelona......
kebanyakan pemain die yang tolong barca dapat treble cup adelah pemain-pemain sepanyol tu sendiri....
hoho.....
tabik....tabik......

tapi memang best kalo real dapat beli alonso dari liverpool, pastu villa ngan silva dari barca....
dan nape tidak iniesta jugak?
die best gak hape....
hoho.....
kalo.......beli torres jugak??
hohohohoho...........
ha! si puyol pun best gak.....
pertahanan sepanyol skarang ni mantap sebab ade die r.....
and once again.....he's from barca too......


the galacticos....
zidane, figo, ronaldo, raul, roberto carlos....
beckham is missing....sebab mase ni die takde lagi....



eheh....
cite pasal bola lagik....
sori ye sape yang tak minat bola...
hehe....

Jun 17, 2009

habes dah..............

one of my feveret manganime, eye shield 21, dah habes dah......
huhu......

ES21 ni cite pasal perlawanan american football antara skolah-skolah kat jepon....
aim utama nak dapatkan christmas bowl....

aku ingatkan pas diorang lawan ngan US diorang menang pastu sambung cite.....
kali ni sena lak jadik komander diorang....
bile aku pike camtu aku rase....
"mmm...mesti nanti kurang best sebab hiruma takde...."
sebab takde quarterback yang se best beliau
hoho....

tapi rupenye tak.....
die trus ke 2 tahun kendian....
diorang sume masuk U pastu lawan sesame sendiri sebab masuk U yang laen-laen......


cite ni kebanyakan watak die sume pun aku suke.....
takde yang aku rase nyampah gile ke hape....
watak-watak sampingan yang jadik lawan diorang tu mungkin ad
ela kot....
hiruma paling best kot....
sebab die sangat licik....
gune tipu helah untuk menang.....
pastu mizumachi sebab die sangat bengong....
same spesis ngan taki (aha haaa.....- sambil kaki lunjur naik atas- ) ....
heh...

bagi aku kebanyakan manganime yang berunsurkan sukan je mesti best....
cam prince of tennis ngan slam dunk dulu tu....
dan ES21 ni adelah salah satu dari nye.....
sangat best!

dulu aku ade kumpul siri anime die...
tapi sampai episod bape je ntah...
ye...aku sangat bersemangat nak tengok sampai aku gi beli dvd die....
tapi yang hampeh nye kualiti anime die tak mencapai tahap yang memuaskan...
naseb baek jalan cite die best...
kalo tak memang rugi duit aku jek....
huhu....

dan ade 1 lagi yang jadik tande tanye....
apehal ngan bapak hiruma tuh?
huhu....


kalo korang rase cam bohr-son gile cuti ni pekate korang khatamkan manga ES21 nih.... hehe....kidding....
tak perlu la nak khatamkan bende laen kalo khatam quran skali setahun pun takleh....
hehe.....


pis kacang pis! :D
p/s : sena yang dimaksudkan adelah kobayakawa sena ye....bukan senna yang maen bola sepak tu.....



YA - HAAA!!!!!!!

Jun 14, 2009

halo

Remember those walls I built?
Well, baby they are tumbling down
And they didn't even put up a fight
They didn't even make a sound
I found a way to let you in
But, I never really had a doubt
Standing in the light of your halo
I got my angel now

It's like I've been awakened
Every rule I had, you break it

It's the risk that I'm taking
I ain't never gonna shut you out!

Everywhere I'm looking now
I'm surrounded by your embrace
Baby, I can see your halo
You know you're my saving grace
You're everything I need and more
It's written all over your face
Baby, I can feel your halo
Pray it won't fade away

I can feel your halo
I can see your halo
I can feel your halo
I can see your halo
Halo, ooh ooh.....

Hit me like a ray of sun
Burning through my darkest night
You're the only one that I want
Think I'm addicted to your light
I swore I'd never fall again
But this don't even feel like falling

Gravity can't forget
To pull me back to the ground again

It's like I've been awakened
Every rule I had, you break it
It's the risk that I'm taking
I'm never gonna shut you out!

Everywhere I'm looking now
I'm surrounded by your embrace
Baby, I can see your halo
You know you're my saving grace

You're everything I need and more
It's written all over your face
Baby, I can feel your halo
I pray it won't fade away

I can feel your halo
I can see your halo
I can feel your halo
I can see your halo
Halo, ooh ooh.....
I can feel your halo
I can see your halo

I can feel your halo
I can see your halo
Halo, ooh ooh.....
Halo, ooh ooh.....
Halo, ooh ooh, ooooh........

Everywhere I'm looking now
I'm surrounded by your embrace
Baby, I can see your halo

You know you're my saving grace
You're everything I need and more
It's written all over your face
Baby, I can feel your halo
I pray it won't fade away

I can feel your halo
I can see your halo
I can feel your halo

I can see your halo
Halo, ooh oooh.......
I can feel your halo
I can see your halo
I can feel your halo
I can see your halo
Halo, ooh oooh.......





tau amende halo tu?
no.....no.....
bukan hello.....
tapi ni ha.......





aku rase kalo sebelum ni aku tak tau amende halo tu....
aku takkan amek kesah lagu ni....
huhu......
tapi lagu ni sweet r.....
huhu.....

Jun 13, 2009

real means royal in spanish

lepas real madrid berjaye dapatkan kaka dari ac milan (bukan ac mizal) diorang skarang ni hampir nak dapatkan christiano ronaldo dengan nilai jual-beli yang mengatasi harga perpindahan zinedine zidane......

maknenye pasni si mamat perasan tu bakal jadik footballer paling mahal dalam sejarah....

semalam berite kate masih blom rasmi lagi...tapi kalo di pike-pike....dengan sifat die yang berlagak bagus nak mampus dan mate duitan tu....mesti die akan tri
me punye r....

ye r...memang r sebelum ni pun die ade kate nak gi real....tapi sir alex tak bagi die pegi.....

memang r die sangat terer...sangat heybart...aku sendiri pun ske dan tension tengok kaki die gelecek bola......tapi perlu la nak poyo kan diri kan....bukan je kat atas padang...luar padang pun beliau ini sangat perasan....nyampah btol ngan mamat sekor nih....

bagi real trade ni memang berbaloi.....kaka dah ade....ronaldo dah ade....ribery dengar kate diorang dah give up nak dapatkan die dari bayern.....kalo diorang bleh dapat kan laen-laen bintang cam villa ngan silva....era galacticos yang baru
akan bermule musim depan....o yeahhhhhh....!!

dalam era galacticos sebelum ni ade zidane, figo, roberto carlos, beckham ngan pakwe ku raul gonzalez blanco....kihkihkih.....
(ye......saye tau.....raul skarang dah kurang sengat die.....tapi die masih heybart....! heee...... )

tapi walaupun aku benci si ronaldo tuh....aku ske die masuk real....asalkan die tak amek nombor 7 milik raul....heh!

kalo die mintak nak nombo 7 gak....aku tendang-tendang muke die.....

kalo die mintak nombo 23 pun aku nak bakar rumah die.....sebok dok ikut jejak beckham.....(walaupun beckham bukan feveret aku.....tapi aku saspek die....)

kan best kalo bleh dapat messi jugak.....mmmmmmmmmmmm......................sangat ske beliau!!!! hoho......tapi macam tak mungkin jerk....
lagi pun barca kan rival ketat real....hohohohoho............




tapi aku still rase die tak layak jadik pemain bola paling mahal dunia.....
bagi aku zidane lagi terer dan best dari mamat poyo tuh...
huh!


top transfer :
1. christiano ronaldo bengong - € 94 million
2. zinadine zidane yang sangat best - € 76 million
3. kaka yang best jugak - € 65 million
4. luis figo - € 58.5 million
5. hernan crespo - € 53.6 million

Jun 12, 2009

pecah perut

lawaks btol la....
hadi baru je pasang video lame-lame yang ade kitorang buat "show" sendiri....
"show" yang aku dah hampir lupe dah....
rupe-rupenye sebelum penah tengok video-video yang orang buat-buat nyanyi depan kamera tu, kitorang adek bradek dah buat bende camtu dah......

dalam video tadi tu aku, hadi ngan ayus "nyanyi" lagu it's gonna be me (nsync) ngan all rise (blue)...
venue : bilik haris yang sekarang a.k.a sebelah bilik mama abah je tuh.....
time : 5.30 PAGI (ye...bukan petang ye....PAGI.....kihkihkih....)
tahun : 2003

kalo bleh memang nak masukkan video tu kat sini.....
tapi nak buat caner......
keadaan tak mengizinkan......
takkan dalam bilik kat rumah sendiri pakai tudung kan......
huhu....

p/s : mase skolah menengah rendah dulu i actually bought blue's cassette (eh.....bukan kaset blues eh.....hoho.....) dan aku ade collection kaset westlife lagik.....hahahhahaha....
kaset nsync tu plak kak iqa yang beli.....hehe.....




sebena nye selaen dari video kitorang bertige tu....
ade gak "show" depan tv yang melibatkan aku dan keempat-empat adek aku.....
hadi, ayus, haris ngan iya....
lagu : i'm comin up (pink) ....eh...ye kot tu tajuk die....huhu....
sebabnye......
mase tu tengok hitz.tv kat astro.....
pastu datang la idea gile nak buat macam tengah nyanyi......
(aku dapat idea nak buat camtu sebab tengok cite richie rich....ke....home alone ntah.....)
pastu mase tu kuar lagu pink tuh....
kitorang pun tros r rakam........
hehe......


dalam due-due video tu kalo tengok berkali-kali pun aku rase perot aku pecah.......
sangat lawak kuase lime puloh satu!
huahuahuahua......

mmmmm..................
kalo lah aku leh share ngan korang......
hihihihi.......

:D

ISFJ

Guardian™ Portrait of the Protector (ISFJ)

We are lucky that Protectors make up as much as ten percent the population, because their primary interest is in the safety and security of those they care about - their family, their circle of friends, their students, their patients, their boss, their fellow-workers, or their employees. Protectors have an extraordinary sense of loyalty and responsibility in their makeup, and seem fulfilled in the degree they can shield others from the dirt and dangers of the world. Speculating and experimenting do not intrigue Protectors, who prefer to make do with time-honored and time-tested products and procedures rather than change to new. At work Protectors are seldom happy in situations where the rules are constantly changing, or where long-established ways of doing things are not respected. For their part, Protectors value tradition, both in the culture and in their family. Protectors believe deeply in the stability of social ranking conferred by birth, titles, offices, and credentials. And they cherish family history and enjoy caring for family property, from houses to heirlooms.

Wanting to be of service to others, Protectors find great satisfaction in assisting the downtrodden, and can deal with disability and neediness in others better than any other type. They are not as outgoing and talkative as the Provider Guardians [ESFJs], and their shyness is often misjudged as stiffness, even coldness, when in truth Protectors are warm-hearted and sympathetic, giving happily of themselves to those in need.

Their reserve ought really to be seen as an expression of their sincerity and seriousness of purpose. The most diligent of all the types, Protectors are willing to work long, hard hours quietly doing all the thankless jobs that others manage to avoid. Protectors are quite happy working alone; in fact, in positions of authority they may try to do everything themselves rather than direct others to get the job done. Thoroughness and frugality are also virtues for them. When Protectors undertake a task, they will complete it if humanly possible. They also know better than any other type the value of a dollar, and they abhor the squandering or misuse of money. To save, to put something aside against an unpredictable future, to prepare for emergencies-these are actions near and dear to the Protector's heart. For all these reasons, Protectors are frequently overworked, just as they are frequently misunderstood and undervalued. Their contributions, and also their economies, are often taken for granted, and they rarely get the gratitude they deserve.




hailah........
protector? yang budak-budak skolah gune nak ukur sudut tu ke?
hmmmm.........................................
paling tak tahan ayat yang last tuh....
haduuuuiiihhh..........


kengkadang aku penat amek berat pasal orang laen....
huhu....................



p/s : alat nak ukur sudut tu dieja sebagai "protactor" ye....bukan "protector" .....hehe....


nak try kuiz ni jugak?
klik sini

tq

tak terkate.....
ke....tak boleh nak kate ape?
hmmm........
pape pun.....
terime kaseh......
really appreciate it......
.


but sorry...
maybe not now?

Jun 8, 2009

tips untuk tackle soalan SPM

Tag ini memerlukan kreativiti anda untuk mencipta soalan.Jawapan kepada soalan adalah soalan yang anda reka sendiri.Maknanya orang lain kena fikirkan jawapan anda tu berdasarkan soalan yang anda tulis dalam ruang jawapan.


1 dimanakah kamu berada sekarang?
kalo nak buat grobok baru kat bilik kak iqa ni....grobok lame nak letak kat mane?

2 apakah warna baju anda pakai sekarang?
ade ke patut jersi belande wane oren? dah la tak lawa..... (hehe.....tambahan sket.....)

3 bila kali terakhir anda menonton wayang?
nape aku rase cam hilang ingatan jap eh?

4 kamu belajar/bekerja dalam bidang apa?
weyh einstein....ko blaja fizik kat um eh? sebab tu pale ko tu dah hampir takde rambut...eh?
*soalan ini ditujukan kepada einstein.....nope....bukan untuk clive einstein naga yang menginap di KK8 itu.....*

5 lagu yang anda sedang dengar?
aku pelik r....nape kipas kat bilik kak iqa ni bleh menyanyi?

6 ke mana kali terakhir kamu ke luar negeri
adek keledek...bleh tak nyanyi lagu kedai hari-hari yang "marilah pergi hari-hari" tu?
*KL ngan selangor tu dah kire laen-laen negeri kan?...hehe....*

7 benda yang kali terakhir anda beli dengan duit sendiri?
larat ke ko makan 50 pucuk nasik puteh ngan lauk ayam tuh??

8 tempat yang anda teringin sangat nak pergi?
rasenye bleh tak aku jadik makhluk asing kat planet nameck sane? adekah aku akan dapat berjumpe dengan pikor...goku dan yang laen laen di sane?

9 selebriti/artis yang menyanyi yang kamu teringin sangat nak jumpa?
ehhh.....korang kenal tak penyanyi yang baru naik tu....sedap giler sore die....macam minum neslo ais....ape dah name die.....mmm..siti..................ha! seateawhomyra........kenai dok?

10 apakah berita terbaru yang anda baru dengar?
hah????????? tuuuttt , tiiittt dengan toootttt nak kawen lagi?????? bia bena???? ngan sape?????

11 kalau diberi 1,000 sekarang, nyatakan apakah barang yang anda ingin beli (sekali beli je, bukan banyak2)?
rase-rasenye PSP tu bleh amek gamba pastu print sendiri tak?
eh......ko nak rase kasut sport aku yang berjename nike/adidas yang berharge ratusan hengget ni masuk dalam mulut ko tak?kasut ni sangat selesa dipakai tau tak.....nak pijak wii ko tu takde hal la....nak ke?
*ok....ove bajet....kihkihkih....*

12 rakan blogger yang terakhir anda jumpa?
alamak....mane ingatan aku lari?

13 pukul berapa sekarang ni?
datuk harimau.....btoi ka skarang ni pkoi 5.30? pagi ka petang?

14 tadi anda makan apa?
sape nak tau....sebena nye jeruk ni boleh menjadikan adik-adik kuat seperti superman.....adik-adik pecaye tak? *percayalah.........................................*
caye kak.......... *kerana percayakan ct.....wuhuuu.......tercetus revolusi ini.....*

15 siapakh yang anda ingin 'bengongkan' dengan soalan2 merapu anda?

pernyataan 1 : nobody is perfect
pernyataan 2 : i am nobody
kesimpulan : i am perfect

hehe......
eh....tak tak....
beta rase cam nak suroh manusie manusie di bawah ini buat menatang alah ni....

jibah....jibah....nape la ko gi shake kan henpon kak sue sampai camtu skali?
safa.....kite nak culik lembu ko sebijik due bleyh?
shamim....bleh tak ko tuka gamba yuki tu jadik ayame? boring r.... :p
saii.....nubhan tu sape?
aina.....pe kate ko hanta vaires kat manusie gile tu?hehe....
azrie! malam ni jugak kite akan culik laptop ko!.......bleyh..........? (care nak bace ayat ni....mule mule garang...pastu lembut.....)
madie......dengar kate juare klab dunie kalah kepade barca? kesian.........
farhan....pendrive ko ni kite buat ghete je r....eh? kihkihkih....
lina.....apache pas sesat kat kampong sendiri? haahahahahaha.....
z.....awat la panjang beno mukadimah post ko?

ok....siap....
sekian trime kaseh.....
begitu gigih beta menjawab soalan PTS ini....
huh!
peluh dah membasahi lubang hidong ku ini.....



:p

ayat-ayat cinta vs transformers



hehe........
gimik je tajuk tu....
macam bese....
kihkihkih.....

aisya + humaira = aisya humaira
kehkehkehkeh.....
perasan amat.....
:p

Jun 6, 2009

stew bola

lame gile dah kot tak apdet blog...
visitors pun dah makin kurang.....
makne nye duet nuffnang aku pun dah jadik slow....
dulu tiap minggu ade je naik sampai 2-3 hengget....kengkadang sampai 5 hengget....
bile dah cuti ni die naek 25 sen je....
huhu....

ok ok....
sempena cuti nih...kepade korang-korang yang nak blaja masak...
pe kate trai resipi beta ini....
senang je nih....
hehe.....
bukan la resipi aku 100% tapi aku renovet (renovate) sket....
hohohoho.....


polymer :
minyak masak
tepung gandum
air
bebola ayam
kiub ayam

polyacrylic + polyurethane :

1. masukkan sebotol minyak masak ke dalam kuali


2. bile minyak dah panas, letak tepung gandum dalam 1 sudu penuh camtu laa...

3. godak godak godak tepung tuh dalam......setengah minit or seminit camtu.....


4. pastu tambahkan air.....aku tak tau la bape banyak air yang sesuai....mungkin......dalam 2 cawan kot......


5. letak ciken bol.....pastu letakkan sehelai kiub ayam....korang pilih le nak jename ape...knorr ke....maggi ke......tak pun gantikan dengan pati ayam....ala...yang dalam botol tuu....


6. biarkan die masak sampai tekstur die jadik camni.....


7. korang leh letak mix vege kalo nak....lagi nampak sedap....tak pun paling koman pun letak keret (carrot) yang dah dipotong dadu......hehe...

dalam gamba kat atas nih...aku letak blekpeper sebab lada sulah kat mane ntah pegi nye....
dan mase masak nih kat dapur rumah takde plak miks veji ngan keret....so stew aku ni nampak plen je r.....sebab tu aku letak daun sup....nak bagi die meriah sket....hehe.....

8. pastu tutup api....dan hidang!



sebenarnye tekstur stew ni ala-ala sup campbell tuh...
so kalo takde nasik...bleh makan ngan roti gak nih....
lagi 1....
resipi asal die gune ayam sebena nye....
tapi mase masak ni ayam takde...ciken bol je yang ade...
tibai je la........

kalau ikut resipi asal....goreng dulu ayam tu....
tapi aku ubah sket....
sebelum start step-step kat atas tadi (step 1 sampai 8 tadi tuh...)....
rebus dulu ayam...
pastu mase step 4......toskan ayam....pastu gune air rebusan ayam tu untuk tuang kat tepung yang digoreng tu....
pastu ikut step yang seterusnye....

resipi asal die cakap name masakan ni stew...
so aku name kan die stew jugak la....
sebab sebelum tu tak penah makan stew pun....

oh! lupe....
aku dapat resipi ni dari kotak kiub ayam knorr....hehe....

cube lah!
anda pasti suke kan rasenye....
hehe....

:D