Mar 30, 2009

......rindu.......

ni aku tengah membace blog kawan KMK aku nih....
*KMK stands for Kolej Matrikulasi Kedah*
su natasha name die...

aku kenal die mase minggu orientasi matrik tu dulu....
kitorang 1 grup ngan syazana, eno, gee, azm
eer, oleng, shahabuddin.....
sape ntah lagi name budak-budak yang laen....
grup 104......ohohoho...aku maseh ingat l
agik....

sumandak yang ceria ini bername su natasha...
mohon cilok ye empunye gamba....hehe...


yang best nye lecturer yang handle grup kitorang t
u hensem....
ape name die
eh?
mmmmm.....ha! encik suhery.....
hehehehe....

tergedix-gedix r kitorang (aku, su, eno, syazana ngan gee) mengusha lecturer tuh mase die tengah bercakap ke hape...
kan su kan? kan?
hehe.....


su skarang ni ade kat aelen, jerman....
die student exchange kat sane....
hmmm....bestnye
.....

tetibe aku rase sangat rindu kat kengkawan matrik aku....
noly

huda
salehah
mawad
dia
na
hak
imah

huuuu....

bile la dapat nak jumpe ngan diorang lagi...
sume dok jauh-jauh....
stadi kat U laen-laen...

dulu mase kak iqa kat unimap lagi ade la beberape kali gi perlis...
sambil nak gi umah kak iqa tu mesti lal
u changlun...
WAJIB!
hehe...


bile dah lalu tu tringat la kenangan-kenangan kat matrik dulu....
sangat best.....

sangat-sangat-sangat-sangat-sangat rindu.....

kalau lalu kat changlun tu nampak laa bank BSN, tempat budak-budak KMK kua kan duit....
pastu nampak tapak tempat untuk pasar malam changlun a.k.a PMC....hehe...
sungguh rindu.........
sungguh sungguh sungguh....

pastu nampak pulak C-mart....
"midvalley" budak-budak
KMK....
tak besa pun shopping mall tu....
besa lagi selayang mall kat tem
pat aku tu...
huhu...
tapi tempat tu laa yang slalu aku ngan rumet aku, nur
ul, pegi tiap-tiap ujung minggu...
sebab nurul ni jenis yang weekend je nak berjalan....
hehe....

tapi....

kalau diberi peluang skali lagi...
aku blaja kat KMK balik...
duduk kat bilik lame aku.... B2
T3-21 tu....
mesti akan ade rase yang kurang....
sebab akan rase tak lengkap kalau takde kengk
awan aku...
kalau just melawat...atau at least lalu je dep
an KMK kesayangan aku tu...
mesti takkan rase cukup....

mesti nak kene ade kengkawan...
baru la rase
sangat-sangat-sangat BEST!
hee... :D



dari kiri : orang tak betol, diana, huda, noly, kimah

ni mase kedah kena banjir teruk dulu...
changlun pun kene gak....
agak kebuluran kitorang kat kolej sebab bekalan makanan tak cukup....


aku amek dari google earth...
sile abaikan "sm1" tu...gamba ni dah lame...
hehe...


klas tutorial..... :)
sangat rinduuuuuu..........


F5T4......the bestest klas...hehe....


noly yang maintain kiut (kanan)...
sebelah tu kawan die kat UTHM...
gamba dicilok dari frenster nur fazlina...heh heh...


mawad yang makin chun...hehe...
gamba dicilok dari frenster orange...

hakimah.....beza? memang berbeza...hehe...
dicilok dari frenster cik kim....


gamba kengkawan yang laen ade...
cume kene scan dulu lah plak sebab takde dalam laptop...
huhu....


really miss you girlsssss.....
ahaxx...

p/s : nape laaa aku tak join alumni KMK dulu....boleh lagi ke eh? macam takk je.....huhu....
alumni UM ngan fizik ni nanti aku mesti join! hehe....harap laaa....huuu....

Mar 29, 2009

care-care memasak paprik

aiii....
time tengah genting-genting nak test ni laa tangan ni gatai beno nak nulis blog....huhu...

mmm...
korang ske tak makan paprik?
tak kesah la nasik goreng paprik ke....
nasik putih makan ngan paprik ke...
kalau beta...itu salah satu feveret fud i!
oh i rili rili laik!
hohoho....

dan disebabkan ianye dah jadik feveret...maka aku slalu gak la masak paprik ni kat rumah...
kalau bahan-bahan nye cukup laa....

dannn...
disebabkan aku tak balik rumah minggu ni so takde la gamba hiasan....
ni gune "imaginasi" (sile ikut nada spongebob) sahaje....

jom-jom kite masak!
:D

radas dan bahan :
minyak tanah.......eh silap....minyak masak...
ayam dipotong-potong
cili blend
sos cili
sos tiram
garam
gula
daun limau purut (btol ke name daun ni eh...)
serai
halia
cili padi (wajib ade bagi aku....hoho...)
sayur-sayuran (terpulanglah nak letak sayur pe...antara sayur yang bese aku letak : kacang panjang, kobes bunga, carrot, baby corn, brokoli)

nota 1 : aku tak letak sukatan kat sini sebab aku bese maen lempar je ape yang aku nak letak...hehe....
nota 2: ayam tu boleh digantikan dengan benda laen....contoh : daging, udang, meatball, pape jenis daging lah.....cuma ikan je yang macam kurang sesuai sket)


cara-cara menghanguskan :
  1. first skali cam bese la panaskan minyak dalam kuali....nak tau minyak tu dah panas ke blom cube celupkan jari korang dalam minyak tu....pastikan jari tu bersih ye....dan kalau celup tu bia lame-lame sket....baru feel(honey)....heh heh....
  2. pastu masukkan ayam....sampai die separuh masak...
  3. kemudian tumis cili blend tuh sampai die masak....nak tau die dah masak blom cube dekatkan muke korang sedekat yang mungkin dengan tumisan tu.....dengarkan irama yang menusuk lubang idong itu... *cili blend aku besenye dah blend skali bawang merah ngan bawang putih....so bagi yang tak campur mase blend cili tu sukati la nak goreng bawang tu dulu sebelum tumis cili ke tak*
  4. letak garam dan gule sesuke ati....nak letak sampai 1 balang pun bole bah...
  5. letak sos cili ngan sos tiram....sambil-sambil die nak sebati tu gi ketuk serai (dalam 1-2 batang) pastu potong halia untuk dimasukkan kemudiannye...
  6. dah tu masukkan la 2 bahan tadi tu....aiishh...itu pun perlu dicakap ke...
  7. mase dalam proses-proses di atas slalu nye akan kedapatan yang bahan tumisan tu cam kering....so pandai-pandai la tambah air....nak tambah 1 gelen air pun bole....
  8. pastu letak la daun limau purut....bau daun ni yang meningkatkan selera orang....sedap oo....sukati la nak racik-racikkan die ke....nak putus-putuskan die ke....nak clash dengan die ke.....aku rekemen kan letak dengan batang-batangnye skali....HAHAHAHA........
  9. pastu ketuk beberapa gerombolan cili padi dan masukkan dalam kuali tadi....untuk rase pedas yang tahap nak mampus letak la 100 lembar cili padi...
  10. pastu baru la letak sayo mayo yang korang suke..... PERHATIAN : kalau nak letak brokoli pastikan ianya sayo yang last skali anda letak....
  11. biakan die masak.....jangan bagi lame sangat sebab kalau sayur dah lecur...tak nampak sedap dah....zat pun dah kurang...
  12. dah siap....hidang! hohoho..... [ kalau kat dapur tu ade segale jenis serbuk lada e.g. lada sulah, lada hitam; aku dah tibai letak dah kat mane-mane step kat atas....hehe....]
nota 3 : kebanyakan step kat atas ni tak ikut turutan sangat pun....sebab macam aku cakap....aku maen lempar je amende yang terlintas kat kepale otak aku mase tu....hehe...tapi masukkan ayam dulu r baru sayo.....
dan lagi 1....kalau gune udang, silelah jangan masak lame-lame....nanti tak best udang tu....

nota 4 : kalau nak bagi lagi sedap...silelah gune kan stok ayam..... :)

selamat memanggang!

p/s : ini kes bace blog azrie la nih....die tulis resipi masak ayam merah...ohohoho...pelik...mase bace blog si farhan tak terase lak nak tulis resipi kat blog nih....hehe....aura ko tak cukup kuat lagi r....hahahaha.....

p/s/s : saye slalu masak untuk 9 orang makan.....sebab tu la saye tak tau nak sukat camne....maen masuk je....ikut instinct laa kate kan....hehe....

earth hour

earth hour
28 mac 2009
8.30 - 9.30 pm

aku rase cambest je bergelap-gelapan tadi....
hehe....
tringin nak tengok dari atas caner keadaan bumi ni bile bahagian demi bahagian bumi ni ditutup dan dibukak lampu menjelang 8.30 - 9.30 malam kat negara masing-masing [edit sket ayat dzul...hehe....tapi siriyes...aku pun tringin nak tengok camtu gak....]



hehe....takde koje

bile laa nak 9.30 nih.....(status lina dalam ym....hehe....)
[abes sume jerawat aku nampak....huhu.....]



muke ala-ala ketakutan gitu.....hehe....
nampak cam isteri yang solehah pun ade.....
HAHAHHAHAHAHAHAA
giloss sungguh haku hini....hehe....


pas dah isya' tuh aku gi merayau-rayau jap...
nak tengok floor laen caner....
ingat nak bawak henpon....amek-amek gamba....
pastu terpike lak.....buat pe....gelap kowwtt....
so tak bawak le henpon kesayangan haku hitu....

pastu pas dah rase cam takde pape yang best haku pun balik la ke bilik kesayangan haku hitu....
mase tengah bergelapan tu kunun-kunun nye la ade orang nak takot kan aku bagi audibles ym yang tak menakotkan langsung tuh.....hahahhahahaa....
pastu aku terpike....
naseb baek la rumet aku yang sorang tu takde...
kalo tak musti beliau taknak tutop lampu...
tido pun kene bukak lampu....hehehe....
takpe...takpe...kite dah bese tido bukak lampu.....hehe....

tapi aku rase sejam tu cam sekejap la plak....
pekate tiap-tiap malam aku ajak budak-budak floor aku sume tutop lampu....
mesti best kan....
hehe....

Mar 27, 2009

jom blaja astro

kelas : astrophysics & cosmology
hari : isnin
tarikh : 16 mac 2009
masa kelas : 8.30 - 10.00 pagi
tempat : bs 5 & 6

video

ade aku, (ape dah name die...tak ingat...hehe...),jesse ngan asma

safa ngantok ke safa.......? hehe....


lagi skali aku, leen, senior shahir, sape ntah, tak dapat dikenalpasti (una kot...), if
gamba diamek oleh safa
hehe...


prof. zambri


kalau prof terjumpe blog ni....jangan marah eh prof.....hehe.....


Mar 26, 2009

MAK 08/09

MALAM ANUGERAH KKINABALU
2008/2009
FASA 2
SUNWAY RESORT HOTEL & SPA
19 MAC 2009
BLACK, RED & MASQUERADE


*atas permintaan seorang WANI-ta...gambar beliau telah dibuang...harap maklum...hehe....* (29/3 2.06 am)

ok....lupekan kesedihan dan kekecewaan itu...

meh sini nak cite sket pasal MAK hari tuh...

sebelum ni aku ingat nak pakai kemeja aku yang merah menyala tu dengan suar itam je...pastu tudung itam...

pastu mase hari isnin ari tu aku balik umah...
sebab hari selase nye abang mi konvo
(baru nak konvo.....hape kejadah nyee la upsi nih....aihhh...)

kat umah sume orang pun ade....
due-due orang atok pun ade....
*sile beri perhatian.....atok yang saye maksudkan adelah nenek saye...datuk saye due-due dah meninggal*

sebelum ni aku dah penah tanye pendapat kak iqa baju pe nak pakai mase dinner tu nanti...
die pun carik la ade 1 baju itam nih....mak pakwe die bagi....tapi baju tu agak besau untuk die sebena nye...yela...die kan kecik lagi dari aku....
so aku ingat plan B aku...pakai baju itam tu...sua itam...tudung merah...hahaha....

mase balik dari konvo aban
g mi tuh....tengah makan-makan kat gerai busu mamat...kak iqa bagi cadangan....
"eyh...ko ade kemeja wane merah kan? ko carik vest itam...pastu pakai tudung itam....pastu ko carik topi...."
aku macam...... "haaaaa........"
takde r....aku tak sangke begitu bernas sekali cadangan kak iqa....hehe...
yela....aku bukannye reti nak berfesyen-fesyen nih....
stail aku....t-shirt...jeans....sudah....hoho...
sebab tu aku mintak pendapat "PA" aku yang sememangnye pakar dalam hal-hal fes
yen nih...hehe....

ok....blablabla.....merate tempat aku carik vest (tipu la merate tempat kan....)....hampir sume kawan pompuan aku aku tanye ade vest ke tak....
akhirnye......
KHAIRUNNISA MD NASIR!

you are my saviour!
hahahaha......
vest beliau sangat cantek.....hihi....
dan saye memutuskan untuk tak pakai topi.....


pastu mask pun takde lagi nih....

mase 19hb tu jugak laaa baru nak BUAT mask tuh....
tengahari tuh...balik kelas....dok tanye
mila caner ni....takde mask...
mila cakap "ko gi tengok jibah ngan rumet die...diorang buat
sendiri je....lawa..."
pastu mintak pinjam mask yani (rumet jibah) jap....
wani plak jumpe ade 1 keping bende nih....aku tak tau nak panggil die ape....
nak kate kadbod....ringan nak mampos plak....nak kate polistrin....lagi la tak btol....hahaha....

so bermula lah kej
e-keje membuat mask....
wani ade lab pkol 2-5....aku klas pkol 3-4....
pas klas tu aku gi pinjam kete NURUL NADIA NAZIRON....

pastu bersambung lagi lah keje-keje buat mask.....sampai lah pkol 7....
kasut plak takde.....ahhh!
"zana....kite nak pinjam kasut itam tuh bleyh....?" hehe....
lepas dah sumbat tisu kat depan...baru la muat.....huhu......

gedebuk gedebak....
kitorang bertolak dari kolej dalam pkol 8.30 camtu....

sesat plak tuh...gilo btol....
sampai hotel pkol 9....
makanan yang 1st sampai....selamat la....
takdela melepas.....hehe....

ok....sepanjang dinner tu takde pe yang menarik sangat pun....
(bukan MAK tu yang tak menarik....kitorang ni je....huhu....)
mood pun dah takde kan....

huhu....
ade persembahan dari bunkface....

agak kepoyoan r diorang tuh...
aku suke jugak r lagu diorang tuh...sebab aku layan je muzik punk nih....
tapi band diorang tu....aku takde pape perasaan pun mase tengok diorang buat persembahan....
aku ade r rakam video diorang....
tapi bukan untuk aku....untuk haris....die suke sangat dengan band tuh....

wani dah ajak aku balik dah mase tuh...
ye r....kecewa r katekan....huuu....
tapi aku pelik btol tengok mereka-mere
ka yang cam orang gile kat depan tuh.....
*sori ye pade yang terlib
at....huhu...*
macam tak penah jumpe
orang.....

blablabla....
mase untuk amek-amek ga
mba....
tak banyak pun amek....
pastu...habes.....
pulang lah kami bertige (aku,wani,syuk) dengan buah tangan hampa.....
huhu.....

berikut antara gamba-gamba yang sempat diamek...
khairunnisa.....saye telah menunaikan permintaan anda....hehe....


WANI-ta ini bername WANI...hehe...










































with wani and mila (yang tak berapa ikut wane tema...hikhik...)
*aku gemoxx......huuu....*

















zira, safa, syira, if
- fizik + maths = ???























nadrah, azrie,samsudin,husna,kerol

-kerol : kiutnye die....stylo abes!....hehe....
-azrie : mak datin dengan spek nye....haha...

-nadrah a.k.a puteri rah : mantain ayu
-husna : mmm....busana muslimah gitu....hehe...

-samsudin : mmm..anda sangat tinggi....


















aina ngan ikin
-aina:i ingat you nak bagi bunge tu kat i...
-ikin:same tudung ngan wani???

















anuar a.k.a profesor karen

-kepade yang meminati beliau ini....sila lah jeles ye.....hahhahahaa....
-fakta : saye tak termasuk......ini adik kottt...


















iqbal
-pasni gi kenduri kakak die plak...yezzaa...
-nampak slim sket r...ape rahsie? hehe...



















funna buat muke comeyl....hihi...





pape pun...
tahniah kat sume AJK MAK.....
congrate jibah......hehe.....
(name ko sorang je yang kite sebut kat sini....hehe....)







ade 1 gamba tuh...aku rase tu best pic aku malam tu....
tapi malangnye tak dapat nak disiarkan....
nanti kontroversi.....
(jibah ngan wani : "macam pakwe makwe")...
hahahaha.........
ade ke patut......
tak paham aku....hehe...

Mar 25, 2009

langit yang biru

dulu-dulu mase zaman jahiliyah cikgu tanye...
"nape langit wane biru?"
pastu dengan bangge nye kite akan jawab
"sebab langit reflect wane biru air laut"

ade gak antare kite yang terbalik....
anak murid tanye soklan tu...pastu cikgu pun maen blasah je jawab camtu gak...
huhu...


persoalannye sekarang.....betol ke camtu?
hmmmm.....

ingat tak dulu mase blaja sains...kite diajar pasal 7 wane pelan
gi? (atau dalam bahase saintifiknye wane-wane spektrum)...
siap ade care lagi untuk menyenangkan kite ingat
turutan wane tuh

michael - merah

jackson - jingga
kena - kuning
halau - hijau
balik - biru

india - indigo
utara - ungu

untuk me'refresh'kan kembali ingatan anda, panjang gelombang (wavelength) wane-wane di atas ini adalah semakin pendek bile turun ke bawah (maknenye di sini merah paling panjang gelombangnye, ungu paling pendek)...

merah mempunyai panjang gelombang kira-kira 650 nm (disebut nanometer; yang bersamaan dengan darab 10 kuasa negatif 9.....tak tau jugak? maknenye 0.00000065 meter...)


manakala ungu pulak panjang gelombangnye adelah lebih kurang 400 nm laa...

jadi, point nye sekarang adelah....

mase waktu siang matahari terpacak atas kepala kan? (dis we call perpendicular) dan kite tengok langit pun wane biru...
kalau waktu nak senja-senja camtu...tak pun mase
subuh-subuh camtu...langit wane merah plak....dan matahari pun kite leh tengok dengan pandang ke depan (dis one we call parallel)...
kenape?
korang tengok gambarajah yang dilukis oleh pelukis profesional nih....yang hanya menggunekan paint sahaje...hehe....(nanti laa...kalo aku ade macromedia ke...hape ke...lagi lawa aku lukis...hehhh...)

mmmmm.... nampak tak ape yang aku cube nak terangkan? (huhu....aku memang tak reti nak ngajar....sebab tu takleh jadik cekgu! huhu...) disebabkan wane merah boleh travel lagi jauh dari wane biru, maka kite akan nampak langit tu wane merah mase senja/subuh.... dan disebabkan wane biru lebih mendominasi untuk jarak dekat....maka kite nampak langit tu wane biru mase tengahari....
ok?
paham?
saye harap anda paham... hehe...

ok sekarang persoalannye....
nape langit je wane biru?
nape awan tak jadik biru pun?

sebabnye....awan....
"aku kandung air..."
sebab awan mengandungi titisan-titisan air (droplets) yang sangat banyak...
oleh itu serakan (btol ke scattering dalam BM serakan?? harap btol...) berlaku di setiap titisan air tuh...
(tau kan...air boleh serakkan wane-wane pelangi tuh...sebab tu la muncul nye pelangi pas hujan...)
tetapi, titisan air nih menyerakkan semua 7 wane spektrum tadi dengan sama rata (droplets scattered all the wavelength equally)
jadi...ape yang kite nampak adelah putih....
paham?
ala...paham la tuh.....

ok...sekarang persoalan yang laen....

kan kate merah paling panjang gelombangnya, ungu pulak paling pendek....tapi nape biru pulak yang terhasil? bukan ungu?
sebab.....
sile tengok graf ni plak.....(sekali lagi pelukis profesional itu menggunakan paint dan excel...ouuhhh...saye sangat rindu nak maen ngan excel nih...hehe...)

ok....
sekarang dah ade graf cahaya nampak (visible light, in short : VIS), nampak kan saye tandakan violet tuh...haa...kat situ ler letaknye wane ungu/violet tuh...sebab tu mate kite tak nampak sangat wane tuh...samar-samar kot....huhu....

info tambahan, puncak (peak) graf tu bernilai lebih kurang 555nm ye...
wane yang hampir-hampir dengan panjang gelombang ni adelah wane oren / jingga dan kuning...
sebab tu kalau pakai 2 wane ni mate manusia sure bleh tangkap punye lah! (except for the colour-blind one lah...) hahaha....
(ouh...i like! hehe...)

lagi tambahan informasi....
wane-wane di atas tergolong dalam gelombang cahaya nampak (visible light) ye....
sebab tu mata manusia boleh nampak wane-wane nih...
kalau panjang gelombang yang kurang daripada nilai panjang gelombang ungu, kite panggil die ultra-violet...
kalau yang lebih besar nilainye dari nilai panjang gelombang merah, kite panggil die infra-red....
kedue-due ini tidak dapat dilihat oleh bijik mate manusia...

ok?
faham?
good..... :)

kesimpulannye....
langit wane biru bukannye disebabkan reflect wane air laut...
air laut yang nampak cam wane biru sebab die reflct wane langit....

dan kepade anda-anda yang bakal jadik cikgu....
kalau tak tau atau tak pasti dengan sesuatu tu...jangan buat teori sendiri ye...
mulekan ayat anda dengan...."cikgu rase....."
contohnye.... "cikgu rase anak ayam tu bile dah besar die akan jadik helang..."
camtu laaa lebih kurang....
tau!
hehe....

p/s : graf ku tak berlabel....

p/s/s : pakar-pakar fizik...sile btol kan ape yang saye salah....tengkiu :)


PHYSICS IS A VERY INTERESTING SUBJECT
RIGHT?
:)

saje nak share ilmu di kepale otak....
hehehe.....

Mar 22, 2009

hari ini dan semalam

:)

:)

:)

Mar 21, 2009

isu PPSMI

saya kira...ini adalah post saya yang pertama yang menyentuh pasal hal yang serius.....

sekarang...kat mana-mana pun orang dok memperkatakan tentang isu nih...

kerajaan pun tengah dok mendapatkan pandangan dan pendapat orang lain tentang isu ni

dah lama sebenarnya nak luahkan apa yang terbuku di hati ni berkenaan dengan isu ni...tapi dipendam-pendam sebab ingat sambil buat post ni...nak buat poll jugak....

di sini saya hanya meluahkan pandangan saya sahaja ok......

bagi saya....PPSMI ni jangan dimansuhkan terus....

benda ni boleh diteruskan...tapi secara berperingkat-peringkat...

saya rasa sekarang ni pun dah cukup bagus.....

macam mana nak huraikan ek....hmmm....camni la....

budak-budak yang lebih kurang umur macam saya ni.......masa sekolah rendah dulu blaja maths ngan sains dalam BM....pastu masa skolah menengah dah nak start dalam BI......mase ni la diperkenalkan terminologi-terminologi sains dalam BI....sebagai persediaan kat pra-U ngan U nanti yang akan belajar dalam BI terus....

dan sekarang ni.....bila dah masuk matrik...masuk U...belajar sains ngan maths dalam BI...

jadi sekarang ni saya rasa situasi macam ni dah cukup bagus dah....

sebabnya...

seperti yang kita tau....masa kecik-kecik ni la ilmu senang nak masuk.....

jadi masa sekolah rendah la guru-guru perlu memperkayakan murid-murid dia dengan ilmu BI nih....sains ngan maths biarlah diajar dalam BM dulu.....supaya budak-budak faham konsep sains yang sebenar....bukan main hafal je....

bila dah masuk sekolah menengah...perkenalkan terminologi sains maths dalam BI....masa ni baru la buat dalam dwi-bahasa....sebab masa ni penguasaaan BI sudah ada....kefahaman dalam bidang sains dan maths pun dah ada.....ini untuk pelajar yang biasa lah....bagi yang dah terlebih advance adalah exceptional....dan bagi yang agak lambat.....masa ni la nak asah budak-budak tu untuk digilapkan....bukan digelapkan.....dan saya kira...kalaupun SM ni diajar dalam BM sekalipun...masih juga ada pelajar yang kurang cemerlang dalam bidang ni.....sebab lain orang lain kelebihan dan kekurangannya....

bila dah masuk peringkat pra-U dan U, barulah diajar dalam BI......

kenapa saya berpendapat sedemikian?

kerana....

zaman sekarang, BI adalah lingua franca.....semua maklumat berkenaan SM adalah dalam BI.....nak cari info pasal SM ni dalam BM? memang ada....tapi sangat sikit kot...

ada yang memberikan hujah dengan mengatakan negara jepun boleh maju dalam bidang S&T...dan masih menggunakan bahasa kebangsaan dalam PPSM mereka....

ya....memang betul pun.....tapi kenapa hanya tengok pada negara jepun saja?orang-orang jepun, semangat patriotik mereka sangat-sangat tebal....berbeza dengan orang-orang malaysia...sebab tu diorang boleh bangun lepas jatuh dibom.....malaysia? lepas 50 tahun berdiri sendiri pun masih belum segagah jepun.....

orang malaysia perlu dipupuk semangat cinta akan negara dulu....baru boleh lawan jepun....

lagi pun...kalau kita ke jepun, memang sangat sukar nak belajar dari mereka yang tak boleh berbahasa inggeris ni....tak boleh nak faham langsung diorang sebut apa(yang fasih tu kira terkecuali lah ye).....kalau kita macam tu jugak....itu adalah suatu kerugian...sebab bila ada orang luar nak tahu sesuatu dari kita...tapi kita hanya reti terangkan benda tu dalam BM je, maka tak tersampai lah ilmu kita tu pada orang luar tu.....sedangkan apabila kita mengajar seseorang, ALLAH akan melipatgandakan ilmu kita....tak ke rugi namanya tu....

saya faham akan kebimbangan mereka yang menentang PPSMI macam a.samad said...ungku aziz dan sebagainya....mereka adalah pejuang bahasa melayu...mereka takut BM semakin pupus di dunia ni....

tapi bagi saya(meminjam kata-kata kawan saya, wani).....isu belajar SM...dan memperjuangkan BM....adalah 1 perkara yang berbeza...yang hanya dipisahkan oleh satu garisan halus....iaitu bahasa...bahasa sebagai medium untuk menyampaikan ilmu......

bagi saya...komsas yang kementerian jalankan adalah salah satu langkah yang bagus untuk mempertingkatkan kemahiran berbahasa melayu....banyak lagi perkara yang boleh dilancarkan dan dijalankan untuk memperjuangkan BM......contohnya debat BM antarabangsa yang berlangsung baru-baru ni.....sangat bangga bila ada masyarakat luar yang fasih berdebat dalam BM ok...

saya juga faham akan kesukaran pelajar-pelajar luar bandar yang menghadapi masalah dengan PPSMI ni.....sebab saya berkawan dengan ramai jenis orang....ada yang dari bandar...ada yang dari luar bandar.....saya sendiri pun bukannya fasih dalam BI...banyak kelemahan saya dalam bahasa asing ni.....sebab tu saya sangat terkilan dengan sikap saya sendiri yang tidak menggunakan persekitaran sekolah (menengah) dulu, yang mana bahasa utamanya adalah BI, sebagai suatu usaha untuk mempertingkat kemahiran berbahasa inggeris saya.....

tapi......kalau betul-betul kita mahukan ilmu....jangan cipta alasan.....kalau kata budak-budak luar bandar tak reti BI, kenapa seorang budak luar bandar yang hidup dalam kemiskinan boleh survive dan sekaligus dapat 20A dalam SPMnya baru-baru ni.....sebab dia ada semangat menuntut ilmu yang kuat....

kebanyakan yang menentang PPSMI ni terdiri daripada yang berbangsa melayu.....kepada mereka ini.....tidakkah anda terfikir betapa susahnya kawan-kawan anda yang berbangsa cina dan india, yang berbahasa dengan bahasa ibunda masing-masing dari kecil lagi, belajar SM dalam BM masa anda sekolah rendah dulu? tapi macam mana mereka boleh dapat skor yang lebih tinggi daripada pelajar-pelajar melayu yang bahasa ibundanya adalah bahasa kebangsaan sendiri? sekali lagi......jangan cipta alasan.......

kalau dilihat dari segi sejarah islam....tokoh-tokoh ilmuwan kita belajar dalam bahasa greek, yunani dan sebagainya.......mereka mengeluh ke? tak....sebab mereka berpegang pada kata-kata Rasulullah...."timbalah ilmu sampai ke negeri China"...kalau belajar kat negara china...ada kita akan belajar dalam BM? takde........

saya tak ingat saya dapat info ni dari siapa....saya dengar ni dah lama dah......khabarnya dr.mahathir dulu perkenalkan PPSMI ni sebab bila dia pergi luar negara, pelajar-pelajar malaysia yang belajar kat sana menghadapi masalah untuk adapt dan memahami apa yang mereka belajar sebab tiada asas SM dalam BI yang kukuh....akhirnya ramai yang kecundang semata-mata tak boleh survive dalam PPSMI kat luar negara....

kalau kita nak negara kita maju dalam bidang sains dan teknologi, kita perlu terima hakikat yang ilmu ni dalam bidang ni banyak boleh didapati dalam BI....

dan alangkah bagusnya kalau orang malaysia, khususnya muslim di malaysia ni fasih dalam berbahasa inggeris.....dakwah pun dapat disampaikan kepada non-muslim dengan jelas, nyata dan terang....takde tergagap-gagap nak berdakwah sampaikan apa yang nak dibagitau tu tak tersampai pada mereka...

seperti yang saya cakap sebelum ni....saya nak buat post pasal PPSMI ni sekali dengan poll isu ni....jadi saya harap sangat anda semua sudilah mengambil bahagian dalam survey saya yang tak seberapa ni....poll tu ada saya sediakan di sebelah kiri blog ni.....sila buat dengan telus ikhlas....

sebab setakat ni yang saya dapati, kebanyakan mereka yang dalam bidang sains menyokong PPSMI.....sebab senang nak faham.....nak cari rujukan pun senang....

sekian, terima kasih...



post pertama yang gunakan tulisan baku...
hoho....

Mar 20, 2009

jasa yang tak dihargai

aku sangat sedeyh......

apa tak cukup berbakti lagi ke aku ni?

3 tahun duduk kat kolej nih.....macam-macam aku join....tapi satu hab
uk penghargaan pun aku tak dapat....

ye la.....aku ni segan sket kalo nak mencapub......aku suke keje belakang tabir je.....dan aku tak pandai membodek...nak mengipas-ngipas orang.....

tapi..............

at least.................at least.........................bagi la penghargaan sket pade orang-orang yang dah banyak berJASA pada kolej nih......bukan aku sorang je.....ade beberape orang lagi yang kecewa tahap dewa tak dapat anugerah yang sepatutnye dapat......


diorang dok bagi anugerah yang tinggi-tinggi kat budak 1st year......tapi nape tak terpikir kan kitorang yang dah nak berambus nih???

ada yang wakil kolej untuk macam-macam jenis sukan....tapi ape yang die dapat? jangan kan ahli sukan serba boleh...separuh warna sukan pun tak dapat....

perasaan kecewa dan sedih kitorang tak dapat nak diungkap denga
n kate-kate......

penat je aku jadik pengurus kelab drama......sia-sia je aku berkor
ban banyak benda, tenaga dan masa untuk 8thPLORACE selaku s/u (dan MT publisiti tahun lepas)......buang mase je aku join feseni 2 tahun berturut-turut......jadik pengarah...penulis skrip....pelakon....sume....(cume tahun ni je tak join feseni sebab konflik dalaman drama).....tak berbaloi langsung aku turun DM semate-mate nak memeriahkan projek kolej....semate-mate nak bagi sokongan kat projek orang lain.....

kalau if boleh dapat separuh seni untuk kompang....nape aku tak leh da
pat anugerah tuh untuk penglibatan aku dalam drama??? aku penah jadi pengurus kelab kowwtt.....(padahal if tak mintak pun anugerah.....diorang leh tak terpk orang yang mengisi borang lak....)

kalau elti bleh dapat separuh seni untuk drama...nape aku tak leh dapat
jugak?? aku pun pengurus gak...(iyelah...time aku jadik pengurus sape je yang tau....kan....aku tak mencapub.....bukannye jenis yang menonjol cam die....)

kalau jibah bleh dapat jasa kebaktian...nape aku tak tersenarai pun??
aku join sume jenis aktiviti jugak ape.....
seni? drama.... (3 tahun)
akademik & intektual? 8thPLORACE....(1 tahun sebagai peserta...2 tahun sebagai MT)
sukan/sukmum?? chess....(tahun lepas)......bola baling (mase MHS.....dan aku hampir masuk sukmum untuk bola baling nih mase 1st year tapi caner ntah....name aku tak didaftarkan....tercongok laa aku kat tepi padang tuh sensorang
.....huuuuu...)

saye mintak maap....tapi bukan niat saye nak memperkecil-kecilkan penerima anugerah....diorang tak bersalah sebab diorang pun tak tau yang diorang akan dapat an
ugerah tu ke tak....dan bagi saye diorang memang layak pun untuk dapat anugerah-anugerah tuh.....tapi yang saye perkatekan adelah tentang mereka-mereka yang menilai tu la.....at least bagi jugak la kat orang-orang yang sama waktu dengan diorang......

ape lagi kriteria yang perlu ade untuk menang anugerah???


sangat-sangat-sangat kecewa.....


dari 1st year sampai 3rd year nih....kalau ade aktiviti kolej (contoh : MEM...HAIKI....) aku turun untuk join ntah hape-hape bende yang diorang adekan....sebab aku memang suke!

sampai kan pertandingan who wants to be a hundredaire tuh aku menang.....tapi bukan RM100 yang MEM bagi...RM10 jek.....sebabnye....pengarah die kate aku maen tipu...aku dapat jawapan dari penonton.....die punye kelemahan....aku pulak yang die salahkan 100%..... (kalau aku bandingkan pertandingan tu mase tahun sebelumnye....memang banyak yang diorang terlepas pandang....DAN...saye mengaku...memang ade jawapan yang saye dapat dari penonton...TAPI! di sini saye nak mengatekan....bahawa BUKAN SEMUE jawapan yang saye jawab, saye dapat dari audience....soalan-soalan akhir tuh memang aku maen tembak jek....selain dari gune logik dan rasional....sebabnye.....aku dah malas nak tengok kat kengkawan aku...bukannye bleh nampak pun diorang cakap ape......huh! tapi malam tuh naseb aku memang sangat baek....soalan laaaasst yang bernilai RM100 tuh..yang pasal bola "kelab hape ntah menang piala uefa pada tahun bape?" aku bleh jawab dengan betol....sebab nye....aku tengok pilihan jawapan die....menunjukkan ke arah jawapan yang satu tuh.......p/s : ini adelah salah satu care untuk tackle soalan jenis objektif....itu pun untuk soalan yang tertentu jek.......dan pade sesi 2008/09 nih...disebabkan kontroversi aku...MEM tak buat pun pertandingan tu lagi......mungkin lepas aku blah ni diorang akan adekan balik kot?? )

aku rase ramai yang terkejut sebab ade budak 1st year boleh
dapat antara anugerah yang tertinggi mase malam fasa 2 tuh......anugerah khidmat cemerlang....

di sini saye senaraikan kriteria-kriteria untuk anugerah tuh...
  • penghuni yang telah memberikan khidmat bakti yang cemerlang sepanjang tempoh menginap di KK8
  • menginap di KK8 TIDAK KURANG DARI 2 SESI
  • mempunyai rekod perkhidmatan yang baik terhadap aktiviti-aktiviti yang dianjurkan oleh kolej sepanjang tinggal di kolej ini
  • merupakan penggerak utama dalam penganjuran projek-projek yang dijalankan sama ada secara langsung atau tidak langsung
  • menunjukkan ciri-ciri kepimpinan yang signifikan
(sumber didapati dari majalah kolej 2007/08)

tengok kat yang nombor 2 tuh.....maknenye kat situ...kalau nak m
enang anugerah tuh....mestilah kene duduk LEBIH DARI 2 SESI.....ini baru 1st year kowwttt.....

kalau nak bagi kat die jasa kebaktian tuh....tak pe lah lagi....ini sampai khidmat cemerlang....umpamanye jasa junior tuh same padan dengan jasa mila...wan....(mila :s/u kolej ; wan : presiden) sume...


sekali lagi saye nak cakap....saye tak salahkan budak 1st year tuh...sebab die kawan saye jugak...dan saye tak rase die ade mintak anugerah sebesar tuh sebab die sedar diri yang die tuh 1st year.....tapi saye cakap pasal yang menilai anugerah-anugerah tuh.....

nape diorang tak consider kami yang final year nih? patutnye sebelum pilih penerima tuh....tengok dulu la yang tahun-tahun akhir nih (walaupun aku ext
end setahun...) sebelum tengok yang laen....tak boleh ke????? (bukan la maksud aku aku nak sangat khidmat cemerlang...sebab JKPAI kitorang, kak dila pun tak dapat jasa kebaktian....inikan pulak aku yang ntah hape-hape ni nak dapat khidmat cemerlang....huh)

bagi kes wani.....kalau setakat wakil tingkat aktif tu ape la sangat....kalau aku pun aku tak nak anugerah tuh...sebab no meaning.....benda yang die mintak tak dapat (jasa kebaktian)....benda lain plak yang dapat....pastu bile panggil name wani untuk anugerah tuh...bile wani tak naik pentas marahkan wani plak.....kate "die tu nak amek ke taknak?"...ade ke patut.....dah budak tu tak sangka die dapat (sebab tak mintak)...terkejut la mase name dipanggil...mase tu kitorang baru je nak makan tau tak......takkan la wani nak gi naik pentas dengan tangan yang ade sisa makanan????

kalau nak kate pasal pointer....ade sorang nih......aku tau die punye pointer lagi rendah dari aku.....tak sampai 2.5 pun...tapi boleh dapat anugerah....banyak plak
tuh......

best la mereka-mereka yang dapat sampai 2-3 anugerah tuh (buka
n setakat 2-3....ade yang dapat lebih dari 3 anugerah....) walaupun diorang baru 1st year n 2nd year.....

ha! dan lagi 1.....kak fana yang stay sampai 4 tahun pun just dapat jasa kebaktian jek.......khidmat cemerlang tak sesuai ke bagi die???

kalau ade mr liew.....ade probability la yang die bleh consider aku,wani ngan kak fana.....sebab 8thPLORACE......dan macam wani cakap....kalau ade kak ogy....berkemungkinan syuk boleh dapat ahli sukan serba boleh tuh....tak pun lencana penuh warna sukan....atau at least separuh warna sukan.....tapi bagi kes aku....tak jugak kot....sebab ade sorang penyelia tuh...memang dah kenal aku kott....die tau aku pengurus drama tahun lepas...die tau penglibatan aku dalam drama caner.....

mase nyanyi lagu kolej mase majlis penutup tuh....siriyes aku rase nak nangis...tapi aku tahan kan jugak....kang kalau aku melalak kat situ orang ingat aku giler....melalak time orang laen tengah gumbira......


di sini....saye nak bagi nasihat kat korang yang duduk 8th....pasni kalau korang nak dapat anugerah yang tinggi-tinggi...korang kene carik sponsor yang besa-besa.....dapatkan artis yang terkenal untuk projek korang..barula korang akan dipandang tinggi oleh penyelia-penyelia sume.....


sekarang aku terpikir-pikir caner kalau bertembung dengan dr zul....penyelia sume.......

ingatkan tahun akhir aku stay kat 8th ni....ade la sket buah tangan ya
ng aku dapat dari pihak kolej....huuu.......

dan pada yang menang anugerah....tahniah aku ucapkan...korang memang layak untuk dapat penghargaan macam tu dari kolej....

setinggi-tinggi tahniah pade mila yang menang anugerah paling tinggi....sri kinabalu.....you really really deserve it, "baby girl"! hehe.....much much more than the others....
. :)

tahniah pade oney jugak sebab dapat anugerah seniman.....ko memang layak....trime kasih atas jase ko kepade kelab drama....

hmmm....

sekarang aku hanye boleh pujuk hati aku dengan mengatekan pengalaman daripada join aktiviti-aktiviti kolej ni yang lebih berharga daripada anugerah-anugerah tuh...yup! memang betol pun....pengalaman-pengalaman ni la yang buatkan aku lebih matang.....daripada seorang yang kurang confident...jadi seorang yang boleh bercakap dengan
orang tanpa perlukan "skrip" pun.....daripada seorang yang pemalu jadik orang yang berani sket....daripada orang yang penyegan nak bercakap dengan budak laki......sekarang ni bleh laa sket-sket nak bercakap dengan orang yang aku baru kenal.....huhu....

tapi MAK tahun ni memang sangat menyedihkan bagi aku ngan wani.....dahla 1 habuk anugerah pun tak dapat....duduk merempat plak kat meja orang lain.....meja ya
ni, atie ngan mek dah...

kitorang sangat10 rindu suasana MAK tahun-tahun lepas....sangat meriah dengan geng-geng kitorang C300.......kak sue, kak sue raje s, kak wati, kak fana, kak naniey, kak mas,kak mas chin, G.......

apa pun....aku tetap sayang kan kolej aku.......sampai bila-bila pun.
....

tengkiu n babai kinabalu.......................
MAK tahun lepas......sangat rinduuu.....

hatiku sangat sedih....
speechless......
:'(

Mar 15, 2009

ceritera kambing biri-biri dan monyet

ini adelah kambeng biri-biri

pade hari sabtu yang lepas (14 mac) mase petang-petang tu saye nak gi kedai blakang....nak beli megi (mi segera....bukan yang cap maggi tuh...) untuk saye dan wani......

malam 14 mac adelah malam anugerah kinabalu (MAK) fasa 1 ye......

mase tengah jalan tuh....tetibe nampak sesuatu yang sangat menarik hati saye....ade sebuah kambeng biri-biri kat tepi surau 8th.....

wahhhh....gumbira betol hati saye menengoknye.....hahahahahha.....

pas gi kedai tuh....dok usha-usha kambeng tuh dari bilik.....so sempat la amek gamba kambeng tu sehari sebelum hayat die tamat....

oh! saye tak cakap kambeng tu buat pe eh....

hari ni (15 mac) diadakan kursus dan amali penyembelihan....diorang sembelih ayam 30 gugus dan kambeng biri-biri tuh selaras....hahaha....

saye sangat excited tengok kambeng tuh...sampai asek-asek gi usha die....mesti die bangge sebab ade awek macam saye dok usha-usha die kan? hehe....(ye lar.....saye kan budak bandar.....mane slalu dapat tengok kambeng biri-biri.....besau plak tuh....hehe...)

sambil usha-usha tu saye pun ngorat die......saye "phewiiittt...." kat die.....tapi dalam bahase kambeng la...."mmmbbbeeeekkkkkk"......saye cakap....

kambeng tu buat-buat jual mahal gak la.....telinge die je yang gerak-gerak....hahahaha......

(kepade budak-budak balai islam 8th yang tengah jage kambeng tu sori ye.....hehe....)

tapi saye kesian kat kambeng tuh....malam-malam die sekor-sekor je kat tepi surau tuh.....takde kawan pun nak borak-borak.....mesti beliau rase kesunyian....huhu.....

oh! kambeng tuh telah saye makan pkol 9 malam tadi ye.....ada dalam perut suda.....hehe....



ini pulak crite pasal maskot UM.....monyet..... (nape saye cakap maskot um? sebab kat um ni banyak monyet....hehe....eh...monyet comel ape....kan...)


yezza....tempat adelah same seperti hikayat kambeng biri-biri di atas....

hari tu mase saye tengah sedap-sedap online kat atas lantai tetibe dengar bunyik tingkap dibuke....saye rase agak saspen la mase tuh sebab takkan la ade orang leh panjat sampai kat floor saye gune tingkap....

mase saye jenguk nak tengok tingkap tuh...nampak kelibat tangan berbulu....

oh! monyet rupenye....dalam hati saye agak berdebar-debar jugak la....naseb baek la takde makanan dekat-dekat dengan tingkap tuh...kalau tak mesti beliau dah panggil kaum kerabat beliau serbu bilik saye....dah la mase tu saye sorang-sorang dalam bilik...huhu....

pastu dengan berbekalkan feather duster di tangan....saye menghampiri tingkap tersebut....

legalah hati saye apabile mendapati tiada lagi monyet di situ....

dan saye tengok kat surau...

wah! banyak nye monyet.....

saye rase saye ade amek banyak gamba monyet-monyet tuh...tapi bile check kat henpon ade 2 gamba ni je....polek eden....

pastu ade sehelai monyet nih....die gi panjat pokok kelape yang kat tepi surau tuh (iye....pokok yang ade dalam gamba kat atas nih....)

pastu dengan penuh gaya(thri), muthu(samy) dan gopalan.....die memetik buah-buah kelape tuh...

lalu banyak la buah-buah kelape yang tue-tue jatuh berguguran di atas tanah....tak cukup dengan tu..die mintak tolong kawan die yang ade berdekatan untuk membantu beliau membanteras buah kelape....

saye pun tak tahu ape yang mereka ingin lakukan dengan buah kelape yang dah tue tuh....

mungkin mereka ingin menggunakan sabut kelape tu untuk tanam pokok orkid?

biarkan ianya menjadi........MISTERI...........

Mar 11, 2009

bohr - la

huuuu.....
mase aku mule menaip nih jam kat laptop nih menunjukkan dah pkol 3.25 pagi....

huuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu...................

aku sangat tak saba.............

aku sangat nak tengok REAL MADRID lawan LIVERPOOL.........

wuhuuuuuuuuuuuuuu!!!!!!!!!!!!

1st leg hari tu tak dapat tengok....sebab pe ntah...

ni untuk 2nd leg nih aku sangat-sangat-sangat-sangat nak tengok!!!!

mase mule-mule dapat tau fixtures untuk round kalah mati nih aku rase cam nak menjerit jer...haha....

giler ah.....

due-due team aku suke.....

tapi team aku ("MAI" TEAM) REAL MADRID perlu diutamakan...hohohohoho....

hmm.....

nampaknye juande ramos ade banyak pilihan untuk diturunkan sebagai kesebelasan utama....bagus...bagus...liverpool lar yang ade masalah injury nye...striker utama diorang fernando torres yang poyo tuh macam in doubt jek....mmmm...bagus...bagus....

GO REAL!!! kalah kan si kambing merah tuh! (apesal aku cakap kambing??ntah le...haha..) dapat kan 1 gol pon jadik la....bleh menang berdasarkan away goal...woohooooooo....

tapi kempen kali ni cam agak malang r sebab takde si nistelrooy tuh...bekas penyerang berbisa MU tuh....

tapi kan....walau macam mane excited skali pun aku rase...aku tetap tak dapat nak tengok match nye kott...

sebab takkan la aku nak menyemak kat bawah tuh tengok dengan kerabat adam kat sane tuh.....huuuuuuiiiiiii.....malu...malu.....sogan bonar eden...

alamat nye kene tengok match berdasarkan update dalam website uefa je laa.....nak subscribe untuk tengok video kene kuarkan pitihnye...tok se aku....haduiii....takpe...takpe...ade rezeki nanti aku balik rumah dapat tengok lak...hoho!

dah lame dah aku tak tengok match bola nih...rindu btol rasenye....huuu....

caner aku leh terjebak dengan bola nih??

hmmmm.....mungkin nanti aku buat post baru pasal macam mane aku leh minat giler ngan bola sepak nih....

ho! ho! ho!


match yang bakal jadi bosan :
bayern munich vs SCP
sebab : dah sah-sah bayern akan menang...
mane nye klab macam SCP tuh leh nak lawan bayern yang dah lead 6-0 mase 1st leg dulu....
hanye leh harap keajaiban je la berlaku....

panathinaikos vs villareal
sebab : ntah...aku tak berminat ngan due-due klab nih...hahaha....lagi pun match ni paling orang tak tengok kot sebab due-due bukan klab gergasi dunia...kat liga je mungkin (untuk villareal)


match yang panasssszzzzzz :
real madrid vs liverpool
sebab : hui! mesti la...due-due ni gergasi kat eropah...due-due penah menang banyak trofi uefa...dalam 13-14 camtu la...real 9 kali juara uefa CL...liverpool bape kali eh? 4 kot...tapi yang selebih-lebihnye uefa cup laaarr...

juventus vs chelsea
sebab : woaahhhhaaaa.....kalau bleh tengok match live aku nak tengok yang ni gak! giler due-due pun aku suke...yela...akutak support...just suke jek...tapi match ni aku nak sokong juve..go juve! sebab kat juve ade pemain-pemain veteran yang aku ske...del piero...trezeguet...dan yang paling aku ske...nedved...hohooooo...!