Mar 29, 2009

care-care memasak paprik

aiii....
time tengah genting-genting nak test ni laa tangan ni gatai beno nak nulis blog....huhu...

mmm...
korang ske tak makan paprik?
tak kesah la nasik goreng paprik ke....
nasik putih makan ngan paprik ke...
kalau beta...itu salah satu feveret fud i!
oh i rili rili laik!
hohoho....

dan disebabkan ianye dah jadik feveret...maka aku slalu gak la masak paprik ni kat rumah...
kalau bahan-bahan nye cukup laa....

dannn...
disebabkan aku tak balik rumah minggu ni so takde la gamba hiasan....
ni gune "imaginasi" (sile ikut nada spongebob) sahaje....

jom-jom kite masak!
:D

radas dan bahan :
minyak tanah.......eh silap....minyak masak...
ayam dipotong-potong
cili blend
sos cili
sos tiram
garam
gula
daun limau purut (btol ke name daun ni eh...)
serai
halia
cili padi (wajib ade bagi aku....hoho...)
sayur-sayuran (terpulanglah nak letak sayur pe...antara sayur yang bese aku letak : kacang panjang, kobes bunga, carrot, baby corn, brokoli)

nota 1 : aku tak letak sukatan kat sini sebab aku bese maen lempar je ape yang aku nak letak...hehe....
nota 2: ayam tu boleh digantikan dengan benda laen....contoh : daging, udang, meatball, pape jenis daging lah.....cuma ikan je yang macam kurang sesuai sket)


cara-cara menghanguskan :
  1. first skali cam bese la panaskan minyak dalam kuali....nak tau minyak tu dah panas ke blom cube celupkan jari korang dalam minyak tu....pastikan jari tu bersih ye....dan kalau celup tu bia lame-lame sket....baru feel(honey)....heh heh....
  2. pastu masukkan ayam....sampai die separuh masak...
  3. kemudian tumis cili blend tuh sampai die masak....nak tau die dah masak blom cube dekatkan muke korang sedekat yang mungkin dengan tumisan tu.....dengarkan irama yang menusuk lubang idong itu... *cili blend aku besenye dah blend skali bawang merah ngan bawang putih....so bagi yang tak campur mase blend cili tu sukati la nak goreng bawang tu dulu sebelum tumis cili ke tak*
  4. letak garam dan gule sesuke ati....nak letak sampai 1 balang pun bole bah...
  5. letak sos cili ngan sos tiram....sambil-sambil die nak sebati tu gi ketuk serai (dalam 1-2 batang) pastu potong halia untuk dimasukkan kemudiannye...
  6. dah tu masukkan la 2 bahan tadi tu....aiishh...itu pun perlu dicakap ke...
  7. mase dalam proses-proses di atas slalu nye akan kedapatan yang bahan tumisan tu cam kering....so pandai-pandai la tambah air....nak tambah 1 gelen air pun bole....
  8. pastu letak la daun limau purut....bau daun ni yang meningkatkan selera orang....sedap oo....sukati la nak racik-racikkan die ke....nak putus-putuskan die ke....nak clash dengan die ke.....aku rekemen kan letak dengan batang-batangnye skali....HAHAHAHA........
  9. pastu ketuk beberapa gerombolan cili padi dan masukkan dalam kuali tadi....untuk rase pedas yang tahap nak mampus letak la 100 lembar cili padi...
  10. pastu baru la letak sayo mayo yang korang suke..... PERHATIAN : kalau nak letak brokoli pastikan ianya sayo yang last skali anda letak....
  11. biakan die masak.....jangan bagi lame sangat sebab kalau sayur dah lecur...tak nampak sedap dah....zat pun dah kurang...
  12. dah siap....hidang! hohoho..... [ kalau kat dapur tu ade segale jenis serbuk lada e.g. lada sulah, lada hitam; aku dah tibai letak dah kat mane-mane step kat atas....hehe....]
nota 3 : kebanyakan step kat atas ni tak ikut turutan sangat pun....sebab macam aku cakap....aku maen lempar je amende yang terlintas kat kepale otak aku mase tu....hehe...tapi masukkan ayam dulu r baru sayo.....
dan lagi 1....kalau gune udang, silelah jangan masak lame-lame....nanti tak best udang tu....

nota 4 : kalau nak bagi lagi sedap...silelah gune kan stok ayam..... :)

selamat memanggang!

p/s : ini kes bace blog azrie la nih....die tulis resipi masak ayam merah...ohohoho...pelik...mase bace blog si farhan tak terase lak nak tulis resipi kat blog nih....hehe....aura ko tak cukup kuat lagi r....hahahaha.....

p/s/s : saye slalu masak untuk 9 orang makan.....sebab tu la saye tak tau nak sukat camne....maen masuk je....ikut instinct laa kate kan....hehe....

7 tanda kaki:

afiz said...

SALAM......
aku nk membising kt ruangan ko ni...hehehe,
t klaw dah masak jgn lupe anta kt aku utk di kritik ek...hehehe

Farhan Hafiz said...

hek..eleh...
dh lma kot ko fkr nk wt resipi ni ya..
hahaha...mgkin ter'gugat' coz llki yg wat resipi..huhuhu

uchiha ct-k said...

apis : hahahaha....perlu ke..... :p
ko bau je dh menitik air liur ko kang....hehehe....


farhan : hahaha....xde mkne nye nk tergugat....
sblm ni x terpk pn nk bt entri pasl resipi...
tetibe rs mcm nk mkn paprik ms tgh stadi...
tu yg bt post nih....


p/s : bagos pe lelaki pndai msk....nnti dh kawen leh jd bibik kt dapur...x de la asek nk melantak je....kehkehkehkeh....

skang ni pn ko dh jdik bibik kt kolej 13 kn? hehe... :D

Farhan Hafiz said...

hahaha..
bibik? dh pencen dh...
jdi otromen agi best..

tpi bgus ar ko wat resipi paprik ni..
terliur gk...huhu..trus ak g order nsi paprik sok nye..hahaha...

klj 13 dh byk melahirkan bakal2 chef dlm bidang mskn, guru dlm pnddkn, producer,pelakon dan penyanyi dlm kesenian, pemain bola hrpn,pelumba dlm rempit jlnn...anda bila lagi..?
(promote pla daa...:p)

mendaftar lh skrg...!!hehehe

uchiha ct-k said...

waahhh.....

bagaimana saya hendak mendaftar?

hahahhaa


p/s:yess!! diriku berjaye membuatkan org terliur dgn resipi ku ini....anda yg laen...bile lagi??hahaha....

noAzrie said...

kak umair... jgn lupa...
saya adalah idola zaman baru...

uchiha ct-k said...

ohohoho....

azrie...tuan hambe adelah idola...

beta adelah idoli...

hohohoho.....