Jan 21, 2010

PERGI.........

tanggal 15 januari 2010 yang lalu seorang pensyarah di jabatan fizik um telah menghembuskan nafasnya yang terakhir....
dr. burhanuddin kamaluddin digambarkan sebagai seorang yang sentiasa senyum dan peramah....
antara lecturer yang agak susah nak cari titik noktah bile borak ngan die....


selasa lepas arwah mengadu sakit kepala tapi bile ambulans sampai kat jabatan beliau mintak diorang balik mungkin sebab die rase dah ok kot....
pukul 4 pagi hari rabu beliau tiba-tiba rebah di kediamannya....

nasib baik anak sulung die ade kat rumah tu....
dr. burhan dikejarkan ke PPUM....
hari rabu dan khamis tu memang ramai yang datang melawat die...
tak putus-putus.....
aku gi hari khamis tu.....
memang sedih r tengok dr. koma....
selalu nampak die ceria je...
tapi hari tu dengan tiub-tiub wayar sume masuk badan die.....
huuu.....
tengok kat blood pressure die....
range dalam 350-360 mm Hg....
kalau normal dalam 100-130....
bayangkan betapa tinggi nye tekanan darah die......



blood pressure chart
kelik untuk pembesaran


denyutan jantung die plak aku tengok dalam 100 seminit....
boleh nampak betapa lajunye denyut jantung die walaupun die pakai selimut time tu....
huhu.....


pagi jumaat esok harinye aku dapat mesej dari if kate dr. dah takde dah....
terkedu sekejap aku..............
aku tanye balik dari mane if tau....
mane la tau kalau kabar angin je....
die kate dari orang ofis....
aku tak caye lagi....
aku tanye nad pulak.....
nad cakap ifwat gi PPUM untuk sahkan.....


pukul 10 pagi kitorang kumpul ramai-ramai pegi umah dr. kat shah alam....
sedih tak terhingga bile salam ngan dr. anis (ex-wife dr. burhan....lecturer fizik gak...) sebelum tengok jenazah tu.....
tak sampai 5 saat pun aku tengok muke arwah buat kali terakhir....
macam-macam dalam fikiran time tu......
sedih giler...............
aku cube sedaya upaya untuk tak "berbunyik".....
takot nanti arwah sakit.......


jenazah dikebumikan kat shah alam seksyen 21 pkol 4 petang lepas dorang solat jumaat.....
kitorang (aku, nad, bella, safa) tak gi mase pengebumian......
sebab kitorang gi SACC.....hehe......
lapo r time tu....sume pun tak brekfes lagi....huhu.... (fizin...sila jeles....)


skang ni aku caye ramai yang rase cam tak caye je dr. burhan dah takde.....
klas instrumentasi yang die aja dan segala yang berkait dengan arwah dibagi kat prof watwa.....
ala.....yang ade blog jugak tu........

(abes laaaa sape yang amek instru sem ni....huhu....)


mase die sakit tu dr. anis ngan sorang lagi anak diorang ade kat jepun....

harap sangat diorang sempat tengok dr. burhan sebelum die pergi....
huhu.......
arwah meninggal pade hari jumaat dan disembahyangkan oleh ramai orang....
dan sakitnye (koma) tak lama....
dan meninggal lepas subuh (dalam pkol 7 lebih)....

harap dr. ditempatkan bersama orang-orang yang soleh.....
amiin..............


(esok harinye 16 jan kak iqa pulak bertunang.....insya ALLAH aku update....kalo mase mengizinkan la....nak buat entri ni pun amek mase seminggu dan 3 kali "sambungan" aku kene buat.....bizi la kate kan.......huhu.....)


p/s : maktik....sori....orang lupe lak nak buat entri pasal besday maktik hari tu.....
ye kawan-kawan....pade 30 disember yang lepas adelah besday mak sedara saye.....adek kepada mama saye..... sandra rina bt subki a.k.a maktik .........sile la ke belog beliau, memori arina.....


p/s/s : slalu teringat dr. mase klas mikro-p yang aku amek sem ni.....slalunye arwah yang aja.....tapi sem ni dr. zai yang amek alih..... "maybe he knows dat he won't be around....who knows......" dr. zai cakap.....
- klas digital electronics yang arwah aja dulu adelah asas klas microprocessor ni -

4 tanda kaki:

Aya Khumyra said...

tetiap ari akak lalu bilik arwah, teringat dia. hurm, al-fatihah. :(

Dashing Days said...

al fatihah utk arwah..i dunno him but from ur story i tau die seorang lecturer yg baik dan dsayangi rmai.=)
moga rohnya aman kat sane

fiz mr.beloved said...

al fatihah buat beliau..semoga beliau dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama orang yang beriman..(Ayat Skema)..hik2

uchiha ct-k said...

-kak aya-
huhu...tu r...kalo dok kat tmpat lepak ktorg (yg dkat ngan radiation lab tu) msti nmpk kayu yg di "attention" kn utk arwah...huhu.....

-dashing-
amiin....
thanx n thanx...
4 reading n komen...btol3...die mmg lctrer yg baek....

-fiz-
amiin.....