Nov 11, 2011

macam di KK

cuti deepavali hari tu aku pergi Kota Kinabalu, Sabah untuk melawat kawan yang macam sengsara je duduk kat sana, Safa....hehehe....dia jadik cikgu kat MRSM KK kat Kinarut....sebelum ni dah janji dah dengan dia nak datang KK...dari bulan 5 hari tu lagi...pastu tangguh punya tangguh sebab tak berapa nak ada duit sangat (huhuhu...)....sampai lah hari tu akhirnya dapat gak aku pergi "over the sea"....

pengalaman pertama naik kapal terbang....sensorang pulak tu...fuhhh....memang best...heee :D
tapi yang tak berapa nak best nye aku pergi book flight malam....pergi & balik pulak tu....memang tak nampak hapeee laa....nampak "emas" je r masa tengok kat bawah....tapi still cantekkkk sangat.... :)

dan yang kelakar nye, disebabkan aku first time book tiket & naik flight, maka dengan bijaknya aku pergi amek semmmmmuaaaaa sekali yang AirAsia offer....pilih seat (tapi bukan yang hot seat r...), makan, insurans, luggage (sampai 20kg pulak tu.....padahal luggage tak sampai pun 15kg....hahaha...)....sume tu aku amek untuk perjalanan pergi-balik....haru betul....hehe....takpe....tu sume pengalaman....macam abah cakap...heee :D

sampai kat KKIA, safa jemput aku dengan kawan dia yang ada kereta, kak aini....kesian gak kat diorang sebab kena amek aku pukul 12 malam....huhu....kalau kat semenanjung kira pukul 12 tu dah macam pukul 1 dah tu....

first day kat KK, kitorang pergi Kundasang.....pergghhh!!! best gile kot!! sejjjuukkk!!! patutlaa orang Sabah ni cantik-cantik kan? :)
sayur-sayur dia besar-besar...gemuk-gemuk....paling aku rasa tak boleh blah tengok dia punya daun bawang....mak aiii....dah macam pokok lidah jin pun ada....kak aini beli bunga untuk budak-budak MRSM tu sebab sabtu tu diorang konvo....(ceh ceh ceh.....budak sekolah pun ada majlis konvokesyen....)
masa kat Kundasang tu boleh nampak puncak Gunung Kinabalu yang..........................WOW! SUBHANALLAH........................cantik beb.....kalau tengok gambar je rasa macam biasa je....tapi kalau tengok depan-depan....memang........fuhh....! cannot describe the feeling..! dan kebetulan masa kitorang kat sana, berkabus....so puncak gunung tu main ucak-ucak dengan kitorang....
kitorang stop kat Nabalu point....beli souvenir sesikit....

malam tu makan ikan bakar kat Kampung Air....perrghh!!! memang terbaik.....................................
diorang cakap kalau ikan bakar yang fresh-fresh ada 2 tempat yang best....kat Kampung Air & Pasar Philipines....tapi kat Kampung Air murah lagi....& akhirnya dapat gakk aku merasa makanan nama aku....UMAI...! yeayyy!!! umai ni sebenarnya makanan orang Sarawak...ikan mentah yang diperah limau...so acidity dalam limau tu yang akan memasakkan ikan tu (kiranya macam makanan Jepun laa....mentah-mentah sikit....oh! and by the way, UMAI dalam bahasa Jepun sama dengan maksud OOISHII.....which means SEEEDAAAPPP....heheh...) tapi sebab orang Sabah ni suka sangat makan cuka, so diorang gantikan limau tu dengan cuka dan rasa dia.........mmm....takde lah sedap mana pun....sedap lagi ikan bakar fresh yang kitorang order tu....hehe....kitorang makan 3 orang, beli ikan pari setengah, pastu ikan apentah sekor, dengan air sume, tak sampai 30 hengget je.....murah gilaaaaaa......mak aku cakap kat sini seafood murah tapi ayam dengan daging mahal...& patut laaa abah & Cik D (bapak saudara aku) macam menggila masa datang sini dulu....masa majlis pertunangan abang mi beberapa bulan yang lepas....hehe....

hari khamis & jumaat, siang tu takde pergi mana sangat sebab kena tunggu safa & kak aini balik sekolah dulu baru boleh gi jenjalan.... (MRSM tak cuti pun dowh....sekolah kerajaan sume cuti seminggu time tu....)
kitorang pergi makan kat TLC (Tanjung Lipat Corner) pekena chicken wing paling famous kat sana.....pastu beli coconut shake dia yang punyaa lah susah nak habiskan 1 gelas tu....1 gelas boleh kongsi 2-3 orang tapi sedapp!!
pastu kitorang pergi makan dim sum kat mmmapentahnametempatdietakingat....pun sedap gak....pendek kata kak aini memang pakar lah tempat-tempat makan yang sedap kat KK tu...hehe...yelah....dah jadik cikgu kat situ dah nak dekat 8 tahun dah....mesti la dah terer kan? hehe....

hari sabtu kitorang pergi kenduri kawen ustazah MRSM tu....aku tak tau la pulak diorang ada kenduri kawen nak kena attend, so tak bawak laa baju kurung....tapi nasib baik laa jugak ada bawak baju blouse, so formal sikit laaa....kalau tak T-shirt je laa memanjang....
kenduri kawen tu buat kat Kota Belud....masa on the way tu aku mesej bakal kakak ipar aku, sebab dia orang Kota Belud gak...ingatkan boleh laa jumpa...tapi kak nad ada kat KK pulak masa tu....pergi buat spek...dia kata tak tahan dah pakai contact lens (oookk......baru aku tau kak nad pakai contact....hehe...)...memang takde jodoh r dengan dia hari tu....

pas gi kenduri, kitorang pergi Tuaran...pekena segala macam jenis kelapa kat gerai-gerai tepi jalan tu....kelapa bakar, kelapa sejuk, kelapa panas, puding kelapa sume kitorang order....& the best of all : LOKAN! wahhhh....rasa macam heaven makan lokan kat situ.....sedap gilaaaaa......mula-mula tu takut gak laa nak makan lokan ni sebab masa abang mi bawak parents kitorang makan lokan kat Tuaran tu diorang keracunan....teruk gila kot keracunan diorang tu....sampai sebulan lebih dok sakit perut & muntah-muntah....tapi diorang pergi kat gerai yang masak lokan dia macam tak masak je.....mama cakap sekejap je dia bakar lokan tu....berair lagi pulak tu....yikes! tapi gerai yang kitorang pergi ni memang lama gila r dia bakar lokan tu....sampai kitorang ingat dia dah lupa kitorang punya order....

hari ahad, pagi tu kitorang pergi PULAU MANUKAN!!!! best wehhhhhhhhhhh.......air dia jernih gilaaaaaaa......lagi jernih dari Pulau Kapas yang aku pergi masa conferens tahun lepas...memang siuk gila lah snorkeling kat sana.....siuk gila sampai aku terpijak landak laut....wahahahaha.....memang pengalaman.........
goggle yang aku pakai tu asekkkkkk je masuk air....tu yang selam 5 saat, kena timbul balik sebab goggle dah penuh air....huuuu.....kesedihan di situ....dah la tak reti berenang....so bila timbul tu, haruslah guna kaki untuk bergerak since paras air sampai kat dada je....masa tengah dok berjalan mengundur tu yang terpijak landak laut tu....haduii....punya lah sakit....terus aku pakai goggle, tengok kaki aku....aku tengok...mak aiiiiii....banyaknyaaaa duri! aku try cabut sebijik time tu jugak...darah pun keluar....pastu aku imagine ikan jawa yang dari jauh sana terbau darah aku pastu datang serang pantai tu.....hahahaha.... (what an imagination laa you.......huhu...)....dah la sebelum tu pun kak aini dah terkena dah....kak aini lagi kesian, masuk-masuk air je dah terkena....huhu....

masa nak berjalan nak naik ke darat tu rasa macam tak larat nak berjalan dah....sakit gila....safa la yang tolong guide kan laluan nak naik....takut laa tengah nak naik tu terpijak lagi landak laut...tak ke haru....huhu....sampai kat bench kitorang tengok kaki balik....huuu...banyaknyee......aku berjaya keluarkan 1....pastu yang lain-lain tu tak dapat nak keluarkan sebab dah masuk ke dalam....agak ngeri gak r tengok kaki....tapi aku tak nangis....aku kan tough! heheh....

dalam 5 minit camtu orang yang kat pantai tu datang....rileks je dia bila aku cakap kena landak laut....dia suruh kawan dia amekkan ubat...ingatkan ubat apee la....rupanya cuka....tapi memang berkesan la....kurang sikit rasa sakit tu lepas dah 20 minit camtu....dah boleh snorkeling balik dah....hehe....orang dah banyak pengalaman kan....mestila dia tau apa ubatnya....

balik dari pulau...masa kat jeti, masa nak keluar dari bot tu...dengan bot yang terumbang ambing, aku dah start mabuk laut dah....errmmm....jap...boleh panggil mabuk laut ke camtu? sebab aku mabuk masa nak keluar dari bot...kaki dah ada kat jeti dah masa tu.........ok.....aku panggil mabuk jeti la camtu....

kitorang makan kat jesselton point kat situ....ada lauk gulai sotong....wahh....aku teringat makan sotong bakar hari tu....sekali kena sampai 23 hengget! lunch paling mahal kot aku rasa...huhu....
balik dari jeti, kitorang gi Pasar Philipines sebab aku teringat ada 'benda' lagi yang tak dibeli....pergi kat pasar ikan masin sebelah tu sebab safa nak tengok ikan masin cili/sambal yang aku cerita kak nad selalu bagi kat kitorang.....ikan masin cili tu aroma dia.....perghh!! memang terbaik lah! kat rumah tu aku je yang rajin goreng....hehe....

pastu kitorang berangkat pergi airport....sebab flight aku pukul 9 malam....masa salam-salam, peluk-peluk diorang, terasa gakla macam "my very own reservoir of water" (haha...) nak keluar....tapi tahan la....aku kan tough! hahahaha......

terima kasih kat safa & kak aini yang dah provide hospitality & kereta & pengalaman yang sangat best sepanjang aku kat sana....semoga jodoh safa & topek kekal sampai akhir hayat & semoga kak aini dapat jodoh yang baik dan menepati selera.....chewah! eh silap....amiin...... :)

note :
1. orang Sabah saaangat suka cuka....kalau pergi mana-mana restoran, mesti ada cuka....kak aini cakap dia pernah nampak ada someone ni bubuh cuka kat nasi dia macam letak kicap....huuu....
2. kalau attend kenduri kat Sabah korang kena makan pakai sudu ok....ada sudu je....garfu takde....air basuh tangan pun takde...
3. orang Sabah sopan-santun....even masa driving....heheh....
4. masa tak dapat pergi mana-mana sebab kak aini a.k.a owner of the car tengah bizi prektis jadik MC untuk majlis konvo diorang, aku try tanya junior drama yang duduk kat Ranau, si Ipin (Upin takde... :p )....since dia ada buat sewa kereta....tapi malangnya untuk area Ranau je......alaaaahai....sayang betul....
5. tempat-tempat kat Sabah ni jauh-jauh....so kalau nak puas discover KK, at least stay seminggu....baru boleh pergi macam-macam tempat....
6. agak terkilan sebab tak dapat jumpa kawan sekolah rendah aku, Maryam yang baru pindah ke KK....dia ikut suami dia pindah....laki dia kerja navy kat sini....tak dapat jumpa sebab diorang laki bini tak reti nak gi Kinarut, aku pulak takde kenderaan nak gi sana....agak kesedihan di situ....tapi tak pe....nanti kenduri abang mi beliau harus pergi! heheh....
7. lagi 2 minggu aku pergi Sabah lagi......sebab abang mi punya kenduri kawen kat Kota Belud....dapat naik 'roller-coster' lagi.....yeay!!
8. semalam, lepas dah 12 hari kena "serangan" landak laut, barulaa aku gi klinik nak keluarkan duri dia....hehe....dah bengkak sikit....sikiiiiit je la....tak teruk mana pun....MA (medical assistant.........ke HA ek?ntah laa....) yang mula-mula rawat aku tak tau caner rupa landak laut tu....sampai kena google baru tau....agak kelakar di situ....hehe....pastu datang pulak MA yang pernah kena landak laut....dia r yang keluarkan duri tu....banyak yang macam dah agak reput sebab "....benda ni dari air laut...so bila dah selalu kena air tawar dia mereput la....cuba amek batu karang pastu letak dia dalam air tawar.....blablabla...." camtu lah yang MA tu cakap.....dan hari ni kaki aku berbalut....kat ibu jari je r...bila berjalan orang pandang kaki aku, terasa macam stylo pulak aku....wahahahahahaha.....
so pengajaran di sini : bila pergi snorkeling, kalau dah tau tak reti berenang pakai laa kaki itik tak pun pakai selipar....dan duri landak laut ni tak berapa nak bahaya pun....pasal tu laa orang jaga pantai tu rileks je....tapi agak sakit laa bila biarkan lama-lama...heheh....

now, enjoy the absolutely-not-high-quality pictures from my hanphone cam....heheh....




masjid terapung
-maghrib-

 masjid terapung from far

 lauk kenduri
-sila pakai sudu okee...-

safa, kak aini & nadiah lingkan (student diorang....sumandak sabah baini...)

hiburan masa makan kenduri

kuih sampingan kenduri.....
aku suka yang warna pink tu... :)

 yeaaahhhh!! itu dia penyanyi import dari MRSM KK.....!!!

budak 2 orang ni sangat comel....terutama yang belakang tu...siap peace-peace safa lagi....
kitorang amek gambar diorang, pastu masa balik cakap "nak ambil gambar kau"....hahaha...
siap amek gambar kitorang curik-curik lagi....hahaha...
yang belakang tu kitorang panggil madi....sebab macam muka rosmadi, geng drama aku....hehe...

 kambing 2 ekor ni sedap betul berdating tengah jalan...
comel betulll....
aku suka kambing....sebab kambing selalu senyum....hehe

jeti jesselton

musuh aku....hahahaha....
tapi tengok laa air dia....jernih gila kan?
:-O

kaki itik....
ni pinjam kak nana (isteri abang sedara safa yang sedang berhoneymoon kat sana..) punya ni...
bergambar je lebih....sewanye tak nak...pastu kena landak laut...padan muka....
:p



lunch yang mahal....
sotong dia liat pulak tu....huhu


ni pulak gambar yang aku cilok dari safa & kak aini....berkualiti sikit....hehe...

the pengantin

it's all about coconuts....heheh...

 puding kelapa....
keladi, jagung, durian & pandan

 auuuwwhhh....masamnyeee....
kehkehkehkeh

 model kelapa bakar



EXCLUSIVE!!!
yang bintik-bintik hitam tu duri landak laut yang dah tertanam la tu....
banyak kan?
adelaaa dalam 11-12 bijik.....
weeeeehoooo......!!
see the blood? hohohoho...


and last of all....sila lah layan lagu favourite safa......
Macam di KK....hehe
(sa bilang macam di KK......ada di KK.....aramai.....)





p/s : aku lupa nak amek & snap gambar duri yang dah keluar tu....!!!
huwaaaa.........
sedihnye........

7 tanda kaki:

www.mawarkirani.blogspot.com said...

cerita yang sgt menarik...tertarik...da bommmb...kaki akak pun masih rasa sakit lg umai...penangan landak laut ni boleh tahan jugk kan...

uchiha ct-k said...

tu le sepal....
yang MA yang kuarkan duri tu dia cakap dia dulu kena kat punggung....punyalah saya ni percaya...rupanya dia tipu je...dia kena kat kaki & tangan....lagi hebat dia kak...hahaha

Naufal said...

KK mart tu ada kene mengena dengan Kota Kinabalu ke?

uchiha ct-k said...

ade...
orang yang buat KK mart tu orang KK...

Naufal said...

mmg membanggakan la orang2 KK dengan KK-mart

HanzSensei™ said...

owh... p kk suda ya umai...haha

tu yg ak suka tanahairku...ak ni org kk uii..kalo setakat beberapa hari d sabah ni x cukup...

yg tmpt ko mkn lokan tu ada msuk jalan2 cari makan..hehe..

p/s: muka mcm madi..hahaha...:D

uchiha ct-k said...

farhan - oeh? tapi xde papan jalan2 cari makan pun? x nampak kot...

ko KK katne eh?

mimang batul2 macam si rosmadi...cuma dagunye x sepanjang madi la...hehe...

p/s : weh...MA yang rawat kte tu, rasanya nama dia hafiz kot (sebab dengar kengkawan dia panggil camtu)...pastu rupa2nya adik dia kawan adik kte...nama adik dia farhan....farhan & hafiz...nama ko bah...hahaha