Mar 20, 2009

jasa yang tak dihargai

aku sangat sedeyh......

apa tak cukup berbakti lagi ke aku ni?

3 tahun duduk kat kolej nih.....macam-macam aku join....tapi satu hab
uk penghargaan pun aku tak dapat....

ye la.....aku ni segan sket kalo nak mencapub......aku suke keje belakang tabir je.....dan aku tak pandai membodek...nak mengipas-ngipas orang.....

tapi..............

at least.................at least.........................bagi la penghargaan sket pade orang-orang yang dah banyak berJASA pada kolej nih......bukan aku sorang je.....ade beberape orang lagi yang kecewa tahap dewa tak dapat anugerah yang sepatutnye dapat......


diorang dok bagi anugerah yang tinggi-tinggi kat budak 1st year......tapi nape tak terpikir kan kitorang yang dah nak berambus nih???

ada yang wakil kolej untuk macam-macam jenis sukan....tapi ape yang die dapat? jangan kan ahli sukan serba boleh...separuh warna sukan pun tak dapat....

perasaan kecewa dan sedih kitorang tak dapat nak diungkap denga
n kate-kate......

penat je aku jadik pengurus kelab drama......sia-sia je aku berkor
ban banyak benda, tenaga dan masa untuk 8thPLORACE selaku s/u (dan MT publisiti tahun lepas)......buang mase je aku join feseni 2 tahun berturut-turut......jadik pengarah...penulis skrip....pelakon....sume....(cume tahun ni je tak join feseni sebab konflik dalaman drama).....tak berbaloi langsung aku turun DM semate-mate nak memeriahkan projek kolej....semate-mate nak bagi sokongan kat projek orang lain.....

kalau if boleh dapat separuh seni untuk kompang....nape aku tak leh da
pat anugerah tuh untuk penglibatan aku dalam drama??? aku penah jadi pengurus kelab kowwtt.....(padahal if tak mintak pun anugerah.....diorang leh tak terpk orang yang mengisi borang lak....)

kalau elti bleh dapat separuh seni untuk drama...nape aku tak leh dapat
jugak?? aku pun pengurus gak...(iyelah...time aku jadik pengurus sape je yang tau....kan....aku tak mencapub.....bukannye jenis yang menonjol cam die....)

kalau jibah bleh dapat jasa kebaktian...nape aku tak tersenarai pun??
aku join sume jenis aktiviti jugak ape.....
seni? drama.... (3 tahun)
akademik & intektual? 8thPLORACE....(1 tahun sebagai peserta...2 tahun sebagai MT)
sukan/sukmum?? chess....(tahun lepas)......bola baling (mase MHS.....dan aku hampir masuk sukmum untuk bola baling nih mase 1st year tapi caner ntah....name aku tak didaftarkan....tercongok laa aku kat tepi padang tuh sensorang
.....huuuuu...)

saye mintak maap....tapi bukan niat saye nak memperkecil-kecilkan penerima anugerah....diorang tak bersalah sebab diorang pun tak tau yang diorang akan dapat an
ugerah tu ke tak....dan bagi saye diorang memang layak pun untuk dapat anugerah-anugerah tuh.....tapi yang saye perkatekan adelah tentang mereka-mereka yang menilai tu la.....at least bagi jugak la kat orang-orang yang sama waktu dengan diorang......

ape lagi kriteria yang perlu ade untuk menang anugerah???


sangat-sangat-sangat kecewa.....


dari 1st year sampai 3rd year nih....kalau ade aktiviti kolej (contoh : MEM...HAIKI....) aku turun untuk join ntah hape-hape bende yang diorang adekan....sebab aku memang suke!

sampai kan pertandingan who wants to be a hundredaire tuh aku menang.....tapi bukan RM100 yang MEM bagi...RM10 jek.....sebabnye....pengarah die kate aku maen tipu...aku dapat jawapan dari penonton.....die punye kelemahan....aku pulak yang die salahkan 100%..... (kalau aku bandingkan pertandingan tu mase tahun sebelumnye....memang banyak yang diorang terlepas pandang....DAN...saye mengaku...memang ade jawapan yang saye dapat dari penonton...TAPI! di sini saye nak mengatekan....bahawa BUKAN SEMUE jawapan yang saye jawab, saye dapat dari audience....soalan-soalan akhir tuh memang aku maen tembak jek....selain dari gune logik dan rasional....sebabnye.....aku dah malas nak tengok kat kengkawan aku...bukannye bleh nampak pun diorang cakap ape......huh! tapi malam tuh naseb aku memang sangat baek....soalan laaaasst yang bernilai RM100 tuh..yang pasal bola "kelab hape ntah menang piala uefa pada tahun bape?" aku bleh jawab dengan betol....sebab nye....aku tengok pilihan jawapan die....menunjukkan ke arah jawapan yang satu tuh.......p/s : ini adelah salah satu care untuk tackle soalan jenis objektif....itu pun untuk soalan yang tertentu jek.......dan pade sesi 2008/09 nih...disebabkan kontroversi aku...MEM tak buat pun pertandingan tu lagi......mungkin lepas aku blah ni diorang akan adekan balik kot?? )

aku rase ramai yang terkejut sebab ade budak 1st year boleh
dapat antara anugerah yang tertinggi mase malam fasa 2 tuh......anugerah khidmat cemerlang....

di sini saye senaraikan kriteria-kriteria untuk anugerah tuh...
  • penghuni yang telah memberikan khidmat bakti yang cemerlang sepanjang tempoh menginap di KK8
  • menginap di KK8 TIDAK KURANG DARI 2 SESI
  • mempunyai rekod perkhidmatan yang baik terhadap aktiviti-aktiviti yang dianjurkan oleh kolej sepanjang tinggal di kolej ini
  • merupakan penggerak utama dalam penganjuran projek-projek yang dijalankan sama ada secara langsung atau tidak langsung
  • menunjukkan ciri-ciri kepimpinan yang signifikan
(sumber didapati dari majalah kolej 2007/08)

tengok kat yang nombor 2 tuh.....maknenye kat situ...kalau nak m
enang anugerah tuh....mestilah kene duduk LEBIH DARI 2 SESI.....ini baru 1st year kowwttt.....

kalau nak bagi kat die jasa kebaktian tuh....tak pe lah lagi....ini sampai khidmat cemerlang....umpamanye jasa junior tuh same padan dengan jasa mila...wan....(mila :s/u kolej ; wan : presiden) sume...


sekali lagi saye nak cakap....saye tak salahkan budak 1st year tuh...sebab die kawan saye jugak...dan saye tak rase die ade mintak anugerah sebesar tuh sebab die sedar diri yang die tuh 1st year.....tapi saye cakap pasal yang menilai anugerah-anugerah tuh.....

nape diorang tak consider kami yang final year nih? patutnye sebelum pilih penerima tuh....tengok dulu la yang tahun-tahun akhir nih (walaupun aku ext
end setahun...) sebelum tengok yang laen....tak boleh ke????? (bukan la maksud aku aku nak sangat khidmat cemerlang...sebab JKPAI kitorang, kak dila pun tak dapat jasa kebaktian....inikan pulak aku yang ntah hape-hape ni nak dapat khidmat cemerlang....huh)

bagi kes wani.....kalau setakat wakil tingkat aktif tu ape la sangat....kalau aku pun aku tak nak anugerah tuh...sebab no meaning.....benda yang die mintak tak dapat (jasa kebaktian)....benda lain plak yang dapat....pastu bile panggil name wani untuk anugerah tuh...bile wani tak naik pentas marahkan wani plak.....kate "die tu nak amek ke taknak?"...ade ke patut.....dah budak tu tak sangka die dapat (sebab tak mintak)...terkejut la mase name dipanggil...mase tu kitorang baru je nak makan tau tak......takkan la wani nak gi naik pentas dengan tangan yang ade sisa makanan????

kalau nak kate pasal pointer....ade sorang nih......aku tau die punye pointer lagi rendah dari aku.....tak sampai 2.5 pun...tapi boleh dapat anugerah....banyak plak
tuh......

best la mereka-mereka yang dapat sampai 2-3 anugerah tuh (buka
n setakat 2-3....ade yang dapat lebih dari 3 anugerah....) walaupun diorang baru 1st year n 2nd year.....

ha! dan lagi 1.....kak fana yang stay sampai 4 tahun pun just dapat jasa kebaktian jek.......khidmat cemerlang tak sesuai ke bagi die???

kalau ade mr liew.....ade probability la yang die bleh consider aku,wani ngan kak fana.....sebab 8thPLORACE......dan macam wani cakap....kalau ade kak ogy....berkemungkinan syuk boleh dapat ahli sukan serba boleh tuh....tak pun lencana penuh warna sukan....atau at least separuh warna sukan.....tapi bagi kes aku....tak jugak kot....sebab ade sorang penyelia tuh...memang dah kenal aku kott....die tau aku pengurus drama tahun lepas...die tau penglibatan aku dalam drama caner.....

mase nyanyi lagu kolej mase majlis penutup tuh....siriyes aku rase nak nangis...tapi aku tahan kan jugak....kang kalau aku melalak kat situ orang ingat aku giler....melalak time orang laen tengah gumbira......


di sini....saye nak bagi nasihat kat korang yang duduk 8th....pasni kalau korang nak dapat anugerah yang tinggi-tinggi...korang kene carik sponsor yang besa-besa.....dapatkan artis yang terkenal untuk projek korang..barula korang akan dipandang tinggi oleh penyelia-penyelia sume.....


sekarang aku terpikir-pikir caner kalau bertembung dengan dr zul....penyelia sume.......

ingatkan tahun akhir aku stay kat 8th ni....ade la sket buah tangan ya
ng aku dapat dari pihak kolej....huuu.......

dan pada yang menang anugerah....tahniah aku ucapkan...korang memang layak untuk dapat penghargaan macam tu dari kolej....

setinggi-tinggi tahniah pade mila yang menang anugerah paling tinggi....sri kinabalu.....you really really deserve it, "baby girl"! hehe.....much much more than the others....
. :)

tahniah pade oney jugak sebab dapat anugerah seniman.....ko memang layak....trime kasih atas jase ko kepade kelab drama....

hmmm....

sekarang aku hanye boleh pujuk hati aku dengan mengatekan pengalaman daripada join aktiviti-aktiviti kolej ni yang lebih berharga daripada anugerah-anugerah tuh...yup! memang betol pun....pengalaman-pengalaman ni la yang buatkan aku lebih matang.....daripada seorang yang kurang confident...jadi seorang yang boleh bercakap dengan
orang tanpa perlukan "skrip" pun.....daripada seorang yang pemalu jadik orang yang berani sket....daripada orang yang penyegan nak bercakap dengan budak laki......sekarang ni bleh laa sket-sket nak bercakap dengan orang yang aku baru kenal.....huhu....

tapi MAK tahun ni memang sangat menyedihkan bagi aku ngan wani.....dahla 1 habuk anugerah pun tak dapat....duduk merempat plak kat meja orang lain.....meja ya
ni, atie ngan mek dah...

kitorang sangat10 rindu suasana MAK tahun-tahun lepas....sangat meriah dengan geng-geng kitorang C300.......kak sue, kak sue raje s, kak wati, kak fana, kak naniey, kak mas,kak mas chin, G.......

apa pun....aku tetap sayang kan kolej aku.......sampai bila-bila pun.
....

tengkiu n babai kinabalu.......................
MAK tahun lepas......sangat rinduuu.....

hatiku sangat sedih....
speechless......
:'(

13 tanda kaki:

Aya Khumyra said...

hurm...
resam dunia.

lynodehearty said...

sabak ko mai..
aku pun nda dpt bah..
padahal aku pun cbok jugak menaikkan kelab dram tu..
macam2 jugak la aktiviti aku ikut..
tp tu la kan..aku bukan jenis memcapap..
mcm ko ckp tu..
keja belakang tabir..
org nda nmpak..
biarlah..
kita ikhlas kerana Allah..
xdpt d dunia.,.
InsyaAllah..
ada la tu utk kita d akhirat sana..
cewaaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhh!!!
eh salah...
amin..

najibah said...

mai...saba ea...ak pn rs brsalah jg...yer r...kalo ikutkan...kita sma2 join byk projek kolej...tp ak just jdik ajk biasa je sblm ni...MAK kali ne br 1st time jd MT...ko dh prnah jd MT ms 1st year kn...rs tiba2 plak ak x layak dpt anugerah tuh...huhhu...sabar ea mai....

uchiha ct-k said...

haduuuiii...

jibah....

jgn la rs cm tu lak.....

kte tau ko layak....

kalo kte rs ko x lyk...xde nye kte soh ko amek skali borang anugerah tuh...

huuu......

jgn la rs cm tu......huuu.....

kang kte lak yg rs b'slh sbb tulis cmni kt cni...huhu...

safa nadia sabian.. said...

umai..
kte tsediyh jgk bace post kamu kali ni...kte tau mcm mane ssh nyer bile kna bgi komitmen n honestly ko mmg sgt2 bagi komitmen 4 pojek yg ko join...tdo tak cukup...[klas tak pegi]..heheh..takpe kte ade utk tlg sign..tpi ape yg kte nk ckp kat sini..ketidak adilan itu ade kat mane2..bnda cm ni akn mengajar kte lebih matang hadapi alam keje esok..it is better to show the sincerity in doing job rather than ko capub for people nmpk ko..bakat ko dlm drama sume org tau..siap org blh judge dah satu2 crite tu ko yg tulis..sbr ye mai..
bagi yg dpt tpi cm tak sesuai dpt tu diorg sndiri akn rase bnde ni..ape pn gudluck in evrything u do..experience gained is worth than the award achieved dear..pjg lak komen ni...sumimasen..:)

A.B.U said...

wahai umai...
agak terkilan n sedey gak la baca thread ko nih
di pihak ak as JIK, ak mintak maaf banyak2 pasal perkara ni
ade certain perkara yg ak setuju pdapat ko
n ade certain yg ak kurang setuju..
bg ak mmg semua org layak
sbb u all dh buat yg tbaek
batch 06/07 yg byk menghidupkan mende2 nih sume (batch sebelum sah2 la lg gempak)
bmula batch 07/08 ak dpt rasakan kolej kita makin down
tp xpe r...tu blakang kira
bukan ko sorg yg komplen tp ak sdr gak budak tu x layak dpt
ye r kan
apakah kerna artis yg mjulang nama dia naik?
fyi..ak gak rasakan seniman tu ak x layak
kalu leh ak nk bg pd SURIAHADI
sbb pelibatan dia yg konsisten
jgn salahkn LT,aina n even naufal n saiful o sapa2 yg dpt anugerah dkalangan kelab drama
bukan sbb depa mcapub
tp mmg diorg layak dpt
dan ko gak dkalangan org2 yg ak aim dpt award tu
byk yg ak aim tp x kena pd sasaran

umai n d whole kelab drama as well..
konspirasi dlman dlm kelab drama tu ak dh lupekan
ak mintak maaf la ak menyebuk kt drama
tp niat ak ikhlas..
even org x suke tp ak tetap teguh nk smpaikn ilmu ak
smpai ade pertikaikan sapa ak
xpe r...nk buat camne
mende dh lepas
tp I JUS WAN U 2 KNOW AK X PERNAH MBENCI KORANG EVEN KORANG BENCI AK
n sbg balasannya...i2 la award2 yg depa dpt
award SENIMAN yg ak dpt tu...bukan utk ak
tp utk korang semua dlm kelab drama
n sume kawan2 yg support ak dlm seni kt kolej nih
n of cos yg utama ak tujukan pd mendiang ecenz
sbb dia yg bg ak amanat utk bbakti pd kolej nih

uchiha ct-k said...

huuu....
rase cm sebak lak bace komen2 korg...
sgt t'sntuh hati...
tengkiu all....huuuuuuu.....

safa : tq vry2 much sbb phm i....(yg pasal TERponteng tu laa...hikhik...)

oney : huuu.....pasal konflik drama tu.....ktorg tgh tunggu mase yg btol2 sesuai je utk selesaikn bnde nih....huhu...

dan.......
macam yg kte dh kate sblm ni....
kte x salah kn....x penah slh kn lgsung sesape yg terima anugrh tu....
x penah lgsung slh kn elti ke...aina ke...naufal ke....sepul ke....
x penah....
sbb diorang langsung x bslh...

kte just x puas hati dgn mereka2 yg menilai....

dan bukn utk kte sorg je...

org laen pn x puas hati gak....

huuu....

thanx ya u guys.....

huuu....

myra's online boutique said...

umai,

nape kak wani taktau pun pasal yang MEM yang who wants to be a hundred aire tu? sape pengarah eh time tu?kak wani ke?sebab kalau ye,takde pulak cite pasal bg umah rm10 je..pelik gile bile bace.sape yang pas duit tu eh?

nways, pasal anugerah tu paham2 je la kolej tu.hahahaha.sabar ye ;)

-alwani (malas nak logout email butik).hehe

myra's online boutique said...

**bg umai

uchiha ct-k said...

bukn2....
bukn kak wani...
pengarah yg lpas tu...
mase mem 2007/08...
alaa....
die penah duduk c300 gak mase ktorg 1st year...
huhu....

Anonymous said...

umai......
sgt sedey menjadi diri kita yg malang ini......
terasa diri ini bagai melukut di tepi gantang....
"..patah la hati............"bak kate gee.......
pe2 pon kte da xle wat pe
da lps pon
pas ni kte same2 la membawa diri yg malang ini....

alwani fickry said...

ooooooooooo.
tau2.hehe
nasib baik.kak wani cam dah takut dah.pastu x igt kak wani pengarah ke x time umai dpt 100 tu.

hehe.nasib baik ;p

Nur Sharmila said...

Sayangku Umai,

Seroiusly ko pun tau kan aku pun ade certain part yg heran nape leh jadik cmnie.Aku pun ngis mlm tu bila ade yg layak tp heran xdpt, dan semena2 yg len lak...

Aku mintak maaf xdpt tolong ape2...aku pun xtau kepututsan tu.kami xtau lgsg ape2.smpai la anugerah diumumkan malam tu.

TQ sebab ucap tahniah kat aku.TQ sellau support aku my fren...

Takpe2...Cmnapun KO TETAP BEST...love u my fren....