Mar 9, 2009

fizik physics



lawak seyh katun nih.....hihihihi.....



hari tu...dalam 3-5 mac ade pesta kerjaya (career path) kat um nih.....mase hari pertama aku gi dengan lin lepas klas epis (klas snt)....disebabkan mase tu dah pkol 4 lebih...jadi...takde hape la sangat...ade beberape syarikat yang dah blah dah (hape r....kalau btol-btol nak carik pekerja dudok aa kat situ lame sket...tak bleh ke?)......pastu gi kat 1 syarikat ni...syarikat ekon (air-cond)......lin ade r tanye pasal bidang yang diorang perlukan....pastu orang tu kate diorang nak budak mechanical engineering......pastu lin tanye kalau kitorang physicist nih? pastu orang tu leh jawab lak kitorang kene bersaing dengan budak engine mekanik...jadi....peluang untuk dapat kerja tuh tipis r.....aishhh.....bengang r si lin bile dengar camtu (aku takde perasaan mase tuh...haha...bese la...aku....hoho...)

pastu hari berikutnye pas klas statistik
gi plak dengan if ngan sarah....dapat la dalam 3 bijik lagi goodie bag....hehe...... dah 2 hari dah....syarikat yang aku nak pegi tu asek takde orang je...yang ade, tempat untuk letak resume je...hapekah kejadah anda??? aku nak tergedik-gedik bertanye pon tak leh..huuu.... (ayat hiperbola je "tergedik-gedik" tuh...mulut aku kalau nak bertanye memang berat....if je yang banyak tanye...hehe...)

pastu hari ketige...safa plak ajak....aku ikot je r...tapi kali ni dah prepare bawak resume dah (untuk LI ler....) sampai safa ngan bel dah bermisai sebab tunggu aku update resume tu kunun-kunun nye...hohohoho....sampai kat sane diorang tengah dok borak ngan lagi sorang kawan fizik kitorang si awang botak...hahhahaa...(jangan marah r awang...hoho...)

skali lagi pegi...kampeni (company dalam BI nye...hehe....) yang aku nak us
ha tu takde orang lagik...bengang tol aku.....(kampeni apekah??? hmmm...bia lah resipi rahsia.....) pastu booth yang terakhir kitorang pegi adelah petronas sebab dengar katenye diorang sangat perlukan pekerja sekarang ni...budak utp tak cukup untuk diorang....

kitorang pun pegi la...............tanye la bla bla bla kat akak tuh....tapi jawapan akak tu agak menyakitkan hati gak r.......amende ntah yang die cakap tapi kitorang bertige agak rase terkilan la dengan jawapan die.......iye....kitorang budak-budak fizik kat malaysia nih tak dipandang tinggi........kalau tanye kat kebanyakan orang-orang malaysia nih...bile sebut amek fizik je orang tanye... "nak jadi lecturer ke?"....itu bleh diterima lagi...tapi kalau tanye "fizik? nanti nak keje jadi ape?" itu sangat menimbulkan kemarahan di hati kami, budak-budak fizik.....

lagi 1...kalau orang yang pandai sket...die akan pike fizik tuh untuk R&D je (research & development)....macam kebanyakan booth yang aku pegi la...


di sini saye nak bagitau......korang keluar lah gi luar negara....gi kat negara-negara maju sane.....korang tanye pada orang-orang dalam bidang sains nih.....tanye "antara physicists ngan engineers mana lagi dipandang tinggi?" jawapan yang pasti dari diorang ialah "PHYSICISTS".....itu lah masalah dengan orang malaysia nih....

bukan nak merendah-rendahkan budak-budak yang belajar engineering.....memang course engine pun susah.....memang same-same susah......terutama kal
au yang amek mechatronic...haa...hamek ko....mechanic + electronic skali....huh!...tapi engineering kebanyakan nye blaja praktikal (memang ade la termasuk gak teori...kalau tak..tak tau amende yang di blaja nye kan...).....tapi kitorang nih blaja teori...praktikal tuh adelah kat celah-celah.....tokoh-tokoh yang terkenal macam einstein, newton, stephen hawkings.....adekah diorang tuh engineers? bukan...diorang adelah physicists....(dan dalam mase yang same tokoh untuk macam-macam bidang lagi...)...pemikiran diorang dalam bidang nih yang menjadikan diorang heybart.....kesimpulan nye....blaja teori adelah lebih susah dari blaja praktikal.....dan physicist yang dapat reka atau jadik engineer dalam sesuatu bidang....itu adelah ahli fizik yang sejati....ahli fizik yang memang melangkaui mane-mane ahli fizik dan engineers yang laen....(dan menjadi cita-cita aku untuk jadi salah sorang darinye...hoho....)

ade sorang senior fizik nih......dulu die dari fakulti engine r......(tak pasti la course ape...) pastu nape ntah die gi tuka ke sains fizik nih......pastu bile ditanye mane 1 lagi susah blaja.....die jawab "fizik r!" ade elemen kekesalan di situ...huhu.....(aku sendiri pun ade rase nyesal gak nape r tak amek engineering dulu...sebab aku suke praktikal....bukan teori.....)

menurut kate safa nadia sabian....dulu die ade terbace majalah estidotmy dalam akhir tahun 2007 kalau tak silap.....killer course kat um nih.....fizik di tangga ke-2 lepas medic...huuu....tapi tak tau la sekarang ni caner....huuu....

sebab tu kitorang agak terkilan bile akak tu jawab macam tuh......(safa...caner dah die jawab soklan korang eh? huhu...)
tapi bagi aku yang mase tu kurang berperasaan sket.....tak terase sangat sebab bidang R&D memang aku suke....aku suke dok dalam lab....hehe.....dan cita-cita aku setakat nih adelah untuk jadi penyelidik.....hohohoho.....best pe jadi researcher nih......(mmmm......pe yang best nye ek? ntah...aku pun tak tau la....tapi aku rase cambest! hehe...)

sebena nye bidang fizik nih sangat banyak cabang nye......kalau setakat yang kitorang dah blaja nih.....of course....kitorang leh pegi ke kebanyakan bidang engineering....bio (kalau yang amek biofizik dan subjek-subjek yang berkaitan)....kimia...(alahhh...kebanyakan bidang sains lerr...)...pastu bidang komputer & IT.....kitorang blaja ape pasal microprocessor sume....LINUX, FORTRAN (alah...fortran nih kacang kude je nih...), C.....hape ntah lagi...kalau amek subjek pil
ihan teknik komputeran lagi banyak la tau....(huuuuuuu....................aku sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat nak amek subjek nih......tapi sume orang kate susah.....dr. zamri plak tu yang aja.....huuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu.............sedeyh btol laaaa...........)....mesti la...kitorang blaja yang asas je dulu....tapi kalau diajar lagi...insya ALLAH kitorang bleh paham nye.....

dan tambahan info......setakat ni aku blom jumpe lagi orang yang dapat 4 flat kat jabatan fizik nih....ragib si genius tu pun (setakat yang aku tau laaa....) blom penah dapat 4 flat kott....wai ling si ulat buku tu pun paling tinggi dapat dalam 3.89 ke...3.9 cam tu lah...hohohoho...giler pandai nak mampus diorang nih.....huuu.....

dan untuk pengetahuan kitorang nih hampir sume extend course nih sekurang-kurangnye 1 sem....huuu.....kalau ade sape yang dapat 3 pointer aku dah tabik spring dah kat orang tuh....kalau yang dapat 3.5 ke atas tuh l
agi tinggi lah frekuensi tabik spring aku....hohohohoho......

oh! dan perlu diingatkan di sini...fizik bukan sekadar hafal rumus....masuk dewan exam pastu jawab soklan....bukan ye.....fizik adelah memahami konsep...kalau hafal sume formula dalam fizik pun....tapi tak faham konsep jangan harap sangat la dapat pass exam.....


penat dah aku bebel banyak-banyak....keyboard laptop nih pun dah penat sebab aku menaip dengan penuh PERASAN...hahahahhahaha....

berikut adelah antara subjek yang kitorang amek :
-elektrik elektronik bagai....
-elektromagnetik bagai...
-quantum mechanic

-mekanik klasik
-nuklear.....atom bagai...pendek kate yang elementary particles laaa....
-solid state

-astrofizik....kosmologi bagai....
-optik...fotonik
-microprocessor.....microcomputer.....
-termal
-gelombang bagai
-ntah hape ntah lagi.....haku malas mahu berpikir lagik....


eyh....aku tak nak ikot rules yang aku tetapkan sendiri bleh tak?
penat r nak pike perkataan inggeris dalam bahase melayu nye...huuu...
bia la nak kate diri ku ini tak teguh pendirian ke hape...
ni blog aku...
aku punye suke la....
wuahahahahhahaha....


p/s : bile aku nak masukkan entri pasal 8thPLORACE daaaa.......huuu



(^_^)



4 tanda kaki:

Aya Khumyra said...

huhu..
menarik!
tiheee~ :P

Nor Sofiah Ahmad said...

jgb harap la klu g career path diaorg nk amik bdk2 fizik. wat sakit ati je g. klu nk keje n minat R&D, mintak sirim, mimos, or g company oil n gas mcm shell or schlumberger.tu nk physicists. yg lain nanti doarg tanya balik, fizik tu apa? physics tu nanti keje kat spital eh, (diarog terconfius physics n medic) sian kat org2 physics.

uchiha ct-k said...

kak aya : hehe...tq....mmm...pe yang menarik nye? huhu


kak sopp : oh oh...tengkiu ye :)

Anonymous said...

salam tumpang tnye bole hehe..sy dpt twran smbung degree physics with electronics..tp sye memeang x minat fzk,takot t x bole bawak..susah x course ni?n prospek kerjaya cane plak eh? minta pendapat klau bole..thanks