Mar 3, 2009

8thPLORACE The Street 2009 -part 1-

lame giler eden x apdet blog nih...
last pos 17 februari.....hari ni 3 mac....lame...lame.....

saye bizi banget dengan projek 8thPLORACE nih....
almaklum le.......s/u.......huhu.....
sabtu lepas 28/2 telah berlangsung nye pertandingan 8thPLORACE nih....
kali ni kitorang buat kat sekitar KL.....penyertaan masih dibuka kepada seluruh IPT kat malaysia nih...tapi mesti la yang jadi peserta yang dudok dekat-dekat sini gak....
paling jauh datang dari batu pahat, johor.....kumpulan dari UTHM.....

kitorang memang sangat berterima kasih pada UTHM sebab hantar sampai 9 team untuk join 8thPLORACE kali ni....tengkiu sangat-sangat.....

grup yang menang kali ni dari UTHM lagi.....kalau tahun lepas Badang UTHM, tahun ni Mentudang pulak.....tahniah...tahniah....korang memang best! (",) v

ada sesetengah team yang join kali ni pernah join tahun lepas gak...
aku ade la kenal beberape muke peserta tahun lepas.....terutama budak dari UTHM r... (UTHM lagi....takde U lain ke wei! huhu).....macam team Mentudang tu diorang gune name yang same macam tahun lepas...cume nye tahun lepas geng diorang yang laen yang menang tapi kali ni diorang lak yang menang...bagus...bagus....tahun depan masuk lagi...pastu menang lagi yek...
(grup UTHM yang aku ingat tahun lepas Badang UTHM ngan Lanun UTHM je...sebab name diorang cam...ntah...senang nak ingat kot..wuahahaha....)

pade pandangan aku 8thPLORACE kali ni nak dikatekan berjaye sangat takla berjaye sangat-sangat....just berjaye je......nak tau nape aku cakap macam tu? tunggu...bace sampai habes...sambil tu tunggu part 2 lak.....tapi alhamdulillah.....masalah yang aku paling takot tak terjadi...iaitu masalah short of money......(tadi pas bersihkan bilik gerakan if(bendahari) bincang dengan bob pasal kewangan.....secare kasarnye alhamdulillah la...kitorang untung gak la...duit peruntukan dari JTK (RM1500) baru siket yang terusik.....)

tema kali ni The Street sebab buat kat KL yang banyak street...keh keh keh...
warna tema kali ni masih tak berubah....dan aku harap takkan berubah sampai bile-bile pun....iaitu HITAM - OREN

sebelum crite pasal hari event tu...untuk part 1 ni aku nak crite dan bebel sket pasal projek ni sebelum hari pertandingan.....

sebagai s/u...tugas aku buat surat (yang berlambak) pastu catit kehadiran AJK mase meeting (dengar cam senang je kan......macam siket je keje aku....huhu)...
so bile slalu pegang attendence....aku tau la dan cam la muke-muke yang slalu datang meeting....yang rajin buat keje.....

FYI, 5 MT tertinggi jadi pemantau untuk 10 MT biro....ade 5 biro sumenye...1 biro SEPATUTNYA 2 MT.....bob selaku pengarah in-charge of pertandingan (MT : iffa n fitri) sebab name pun projek berunsurkan game...so pengarah kene la in-charge of pertandingan ; Z selaku TP1, teknikal & persiapan penutup (MT : apis n sue) sebab die MT teknikal tahun lepas ; noreen selaku TP2, domestik & tugas-tugas khas (MT : afizuddin) sebab? mmm....sebab domestik je yang kosong...huahhuauhua... ; aku selaku s/u, publisiti & perhubungan awam (MT : atikah) ..sebab tahun lepas aku MT publisiti ; if selaku bendahari, tajaan & cenderamata (MT : ekhwan n dalila) sebab bendahari ngan tajaan memang tak dapat dipisahkan...kan? hehe

kat sini aku nak bagi penghargaan pada AJK Teknikal yang slalu datang meeting dan sanggup stay back mase cuti dulu walaupun keje diorang lebih tertumpu pade keje-keje mase hari pertandingan......tengkiu veri mac tu syed syukri, zulkefly, yani, mek dah ngan izzat.....

dan tak lupe jugak pade muadz, AJK Publisiti yang dah bertungkus-lumus bagi website kitorang jadi cantik dan come out with the idea of online registration....

mule-mule mase nak buat borang penyertaan ni si muadz ni dah ade idea untuk buat online registration tu tapi bile die tanye kawan die, kawan die cakap bende macam tu kene ade database...so terbantut la usaha nak buat macam tu...so go on dengan plan asal, iaitu, peserta kene download borang, pastu hanta/pos kat kitorang borang tuh....buat macam tahun lepas la kire nye...tapi aku memang puji la budak ni....die tetap carik gak jalan untuk buat online registration tu dan akhirnye die jumpe gak carenye.....dan jadilah macam yang sekarang ni....tengkiu veri mac tu muadz....dan lagi 1, die ni pun antare AJK yang slalu datang meeting dan rajin....join kitorang untuk community service....pinjamkan kete MPV (btol ke eh??) die untuk projek....bagus...bagus....

untuk biro pertandingan lak AJK yang menyerlah adelah nabila....attendence....bagus....buat keje...bagus...aku tak berani nak komen banyak-banyak pasal die...tapi overall pendapat dari MT pertandingan sendiri (iffa ngan fitri) kate budak ni bagus buat keje....

untuk biro tajaan plak...dari MT nye iaitu ekhwan...AJK yang selalu bergerak adelah ain alizuddin (kene serta kan name bapak sebab ade 3 ain dalam projek ni), ipin ngan loney (budak sarawak)....dan trime kasih la pade tajaan sebab dapatkan beberape sponsor untuk projek nih...

domestik........mmmm.....lepas 2 eko MT asal letak jawatan, biro ni terumbang ambing tanpa sebarang perkembangan....pemantau die lak dok sebok dengan pilihanraye kampus....MT yang baru si apizudin yang banyak buat keje kot...AJK yang menyerlah sket mat (ahmad)....si mat ni orang suruh die jadik MT taknak lak...ishh...tak leh komen banyak pasal AJK yang laen tapi trime kasih gak kat biro ni sebab dapatkan sponsor makanan untuk projek ni...

trime kaseh yang tak terhingge dan tahniah pade bob selaku pengarah sebab dapat merealisasikan impian untuk jadikan 8thPLORACE kali ni lain daripada tahun lepas dan berani untuk bawa projek ni ke tempat yang terbuka...sebelum ni....gune kawasan yang tertutup macam dalam UM, kat Taman Pertanian Malaysia...wa salute sama lu! dan tengkiu gak sebab dah banyak berbelanja (dalam mase yang same sponsor) untuk projek ni dari segi kewangan....dan dengan penat lelah nye pegi turun naik jumpe orang DBKL, deal dengan ENCIK KASIM, deal dengan polis trafik, jumpe orang tu...jumpe orang ni....dapatkan makanan dari kedai abang zul kat belakang kolej tuh....macam-macam lagi la keje yang die ni buat...sampai turun 2 kg disebabkan projek ni dengar kate nye...hehe...bagus la tu bob...

trime kaseh pade if yang hari-hari dok pike pasal duet projek....hari-hari pon dok pening pegang duet...deal dengan bendahari kolej...dengan kak lin...dengan eileen...dan juge tahniah sebab dapat jalankan tugas pegang duet dengan amanah....

kepade 2 orang TP Z ngan noreen yang banyak membantu gak.....walaupun keje-keje yang korang buat tu bukan keje korang tapi korang buat gak.....trime kaseh sebab dok memenatkan diri untuk projek.....join CS (Z).....dok berulang-alik ke merate-rate tempat (noreen) sampai hari-hari pon dok kate penat..penat....tapi keje masih jalan gak...

dan kepade suuuuuuuummmmme MT yang memang sume nye buat keje yang patut nye AJK yang buat dan dalam mase yang same buat keje orang laen gak....bese la tu....kite bawah 1 organisasi...kene saling tolong-menolong walaupun itu bukan bidang kite...kan kan kan....

dan tak lupe gak pade sume AJK-AJK (yang rajin sahaje ye.....sape rase die malas sile la rase macam tu...hoho..) yang telah menjayekan projek 8thPLORACE 2009 nih....

oh! dan tak ketinggalan gak pade sukarelawan (yang buat keje sahaje ye) yang dah tolong kitorang mase hari pertandingan....

tak dilupekan jugak pade atiqah ( kitorang panggil die "PA" noreen) yang banyak bantu kitorang walaupun die bukan AJK pon.....macam yang aku usik die..."balas jase noreen sebab noreen dah tolong die mase FESTAKA.... (ehhh....FESTAKA?? mmm...cube korang bukak blog aznil kat tepi blog nih...ade cite pasal FESTAKA dan si atiqah nih...)


aii....
banyak betul cabaran mase handle projek nih...
sampai ade mase banyak kali sangat aku rase nak letak jawatan....
banyak kali sangat aku rase macam nak give up dengan projek nih...
tapi aku pujuk hati aku....
aku kesiankan kat pengarah...
lagi pun aku berkawan rapat dengan s/u kolej....jadi aku ade beberape kelebihan kat situ....dari segi nak dapatkan maklumat...dapatkan cop...tempah bilik....protokol kolej dan U....ape yang seorang s/u kene buat.....
(hah! jangan nak buat spekulasi laen pulak ye....aku maksudkan kat sini dari segi kesenangan dan kecepatan untuk dapatkan maklumat......nanti tak pasal-pasal wujud ISU dalam "blog ITU" pulak)
aku pujuk hati aku dengan membayangkan perasaan bile projek ni dah habes...
aku nak rase perasaan tu lagi macam yang aku rase tahun lepas......
dan alhamdulillah....aku dapat bertahan sampai habes....

cabaran paling besar kitorang terime mase mule-muleeeeeeeeeeeee dulu bile dapat tau penasihat projek, Mr. Liew nak pindah....so die tak leh nak pegang projek ni lagi....
bagi aku kehilangan mr. Liew agak merugikan projek ni sebab mr. liew fussy dalam melihat pada satu-satu bende...tapi ke'fussy'an die tu la yang kitorang perlukan sebab disebabkan ke'fussy'an die tu lah kitorang dapat tengok bende-bende yang terlepas pandang.....

bagi aku antara faktor yang membolehkan 8thPLORACE tahun lepas leh dapat anugerah projek terbaik adelah disebabkan mr. liew.....siriyes aku cakap....hanye pengarah dan MT tahun lepas je yang paham....

pastu projek dipegang oleh kak ogy....
aku agak paham dengan kebizian die....tapi.............entahla.....biarlah rahsia.....hanye MT yang mengetahui......huhu....

dan kitorang sangat rase tertampar bile dapat tau kak ogy nak pindah jugak dalam bulan 2 tu....ni dah nak dekat hari event dah ni......so kitorang berjalan dengan tanpa penasihat.....

pastu dengan penyertaan masih tak cukup.....seminggu lagi nak event masih tak capai sasaran 50 team..... (dan sampai akhirnye memang tak cukup team....ade 38 je....sadis btol....)

pastu nak tunggu confirmation dari DBKL untuk jadi penganjur bersame......punye la lame....
mule-mule mase bob kontek dengan someone kat DBKL tuh kate diorang tak nak...tup tup...malam tu eileen (salah sorang penyelia kitorang) bagi fax dari DBKL kate leh support dari segi logistik.....dapat la khemah beberape bijik.....ngan set sette vip.....nak pinjam walkie talkie haram diorang nak bagi...huh....

pastu mule-mule kate kitorang leh gune dataran merdeka.....sebahagian je la.....pastu tup tup mase hari pertandingan nak sampai, kate takleh plak.... katenye ade event lain mase tu kat dataran (padahal mase 28hb tu kosong je dataran.....hampas kelape btol ENCIK KASSIM tuh....huh! )

kitorang sangat hampa bile dapat tau macam tu.....sebab nye kalau buat kat dataran baru la nampak grand sket.....orang pun tau kat mane....peserta pun tak yah la susah payah nak carik.....

dan akhirnye kitorang dapat kat padang merbok (yang dekat ngan aswara) untuk jadikan tempat penyingkiran pertama...

masalah dengan padang merbok ni......orang tak ramai yang tau.....tempat pun tersorok...orang lak tak berapa ramai yang datang kat situ....

kitorang dah agak risau dah sebab mengikut plan....nak ajak orang bukak booth kat situ....

orang ala fonte bile dapat tau anggaran yang ade mase hari tu adelah dalam 300 orang je, die cakap "haiiiyaa..."

hotlink lak nak 1000 orang yang ade...huuuu....cabaran btol....

pastu pasal pengangkutan.....kitorang dah tempah......eh...silap....aku DAH BUAT SURAT untuk mintak hep bas untuk bawak krew dalam 100 orang....masalah nye...surat tu ntah pegi mane ntah...lepas dah siapkan surat...dah dapatkan sign kak ogy ngan dr. zul, aku ade bagi surat tu kat sorang minah ni....sebab memang itu tugas die....tugas aku buat surat...bile surat dah siap bagai...aku kene serahkan surat tu pade biro yang berkenaan untuk diberi pade orang yang sepatutnye.....aku bagi surat tu mase sem 1 lagi....sem 2 mase noreen berurusan dengan hep baru terperasan....orang hep kate diorang tak penah trime surat camtu dari kitorang....tapi aku yakin sangat-sangat surat tu dah setel....pastu aku teringat minah tu...haduiii.....
bile dah lambat booking, susah la nak dapatkan bas...kalau ade pun bas sekolah...
akhirnye kitorang gune van kolej yang 2 bijik tu......pastu dr.zul cakap die akan tanyekan pade pengetua kolej laen untuk pinjam perkhidmatan van kolej diorang.....dapatla dalam 2 bijik lagi.....alhamdulillah....

pasal makanan peserta.....dari awal sem 2 sampai lagi seminggu nak event tak dapat-dapat lagi sponsor makanan....sampai la bob amek alternatif untuk beli dari gerai abang zul kat belakang kolej tu....dari abang zul kitorang dapat brekfes skali dengan lunch untuk peserta. bob gune duit sendiri untuk bayar separuh dari harga makanan tuh....huhu...

dan masalah yang memang sangat lazim berlaku pae sume projek pon.....komitmen ajk......dan MT sendiiri........

mmm.......aku rase tamat la kot untuk part 1 nih....

untuk part 2 aku nak crite pasal hari pertandingan yang sangat mencabar itu...huhu....

0 tanda kaki: