Jan 9, 2009

laju.....laju.....buai ku laju....

WARNING : ENTRI YANG PANJANG....kalo malas nak bace panjang2 x payah bace ni....


laju.....laju.....buai ku laju....

pohon beringin....
lalalalalalala(ape ntah lirik die part nih)
aku bukanlah anak yatim bin piatu....

heh heh heh.....
saje je tu...
intro...

mmmmm.....
semalam merupekan hari yang penat....
semalam kelas asas komputer grafik yang 1st...
dapat dirumuskan bahawe....................
kelas tu x seberape best macam yang diriku bayangkan......
huhuhu......
ala.......
die aja same je cam ape yang aku blaja kat matrik dulu aar....
kitorang akan blaja buat simple animation gune flash ngan adobe photoshop....
x de r gempak sangat pown.....(name pown asas maaa....)
tutor tu ade tunjuk contoh2 yang budak2 laen ade buat.....
mmmmmmppppp......
memang same pown dengan yang aku blaja kat KMK (yang sangat ku chentai dan rindui....huhu....)
so aku pown cam terpikir.....
btol x choice aku amek menatang alah ni.....
sebenarnye aku mengharapkan yang aku dapat r blaja caner nak buat animation yang lebih real...cam dalam katun ngan anime tuh.......(hehe....melampau permintaan)
huhu....
tapi nak buat caner kan......
tibai je r....
lagi pown aku ingat2 lupe gak caner nak buat gune macromedia tuh....
so takpe r.....
lagi 1....slalu nye kalo nak amek pape subjek aku akan pastikan dalam klas tu ade kawan atau paling koman pown kenalan r....
tapi nape ntah sem ni aku cam amek subjek yang aku nak je....
x banyak klas same ngan kengkawan....dengan yat ngan nisa' langsung takde kott...ngan bel lagi....ngan del lagi.....
huhu....
agak sedeyh r.....
hahaha....
nape aku nak sedeyh?
polek den....

mmmm....
tapi nape klas AKG tu blaja tu je....
agak kehampaan r....
huhu...
dalam klas tu aku 1 grup dengan budak2 cine dari pusat kebudayaan....course muzik
2 orang yang dudok sebelah aku tadi su yin ngan samuel (yea....ingat name....penting nih!)
yang samuel tu die keje part time jadi cikgu klas piano....
pastu aku dengan bodo2 nye tanye sume budak muzik mesti kene pandai maen piano ke?
mestila takkkk.....instrumen laen x di consider sebagai muzik ke ct-k oyyy....heh!
aku cakap "waaaaaahhhhh.......best nye........."

mmmm.......
aku memang suke nak blaja maen alat muzik.....
terutama piano/organ/keyboard (dan sebakteria dengannye) ngan gitar......
sangat2 teringin nak blaja......
aku memang r reti maen piano....
walaupown x penah gi klas piano ke ape bende....
kat rumah pown ade sebijik keyboard kecik.....
tapi aku reti maen sebelah tangan je r......
1 bakat yang aku dapat dari abah ialah...
bile dengar 1 lagu.....kalo btol2 hayati melodi lagu tu.....aku bleh apply kat keyboard tuh......
tapi of kos la maen sebelah tangan je....kalo maen due belah tangan sure masyukkkk......
selain aku, kak iqa pown ade bakat yang same....
dan sekarang ni abang mi pown cam berjinak2 dengan keyboard kat rumah tu.....
(tapi asek dok buat lagu winter sonata...ke autumn in my heart ntah...je...buring tol....jiwang karat mamat nih....hik3)
kengkadang bile dengar/nyanyi 1 lagu tu....pastu tetibe rase cam bleh buat lagu tu aku akan cari keyboard....kalo kat kolej aku g r kat bilik seminar tu....hehe.....
penah aja wani (drama) lagu ayat2 cinta lagi......kan wani kan? kan? kan? hehe....
pastu aja azri ngan mizah (due2 drama) twinkle2 little star (sebab lagu tu paling senang key die) kan? kan? hehe....
sebab tu r aku agak kerinduan dengan henpon lame aku tu....3310 tu...
dalam die ade komposer....leh buat lagu dalam tu.....
mase kat matrik dulu kalo aku tengah meng'compose' lagu...rumet aku (yang bername nurul nadiah) mesti akan tanye "macam mane awak boleh tau mane 1 nak tekan?"
soklan same so jawapan pown same r "ntah...kite rase nak tekan, tekan r...." huhu....

mmmmm...
berbalik pade ape yang berlaku semalam tu....
balik dari klas pas dah sok sek sok sek....makan sume...gi print surat 8thplorace yang berlambak tuh.....
ade 12 sume....
sian kak ogy kene sign banyak2....
pas habes sume tu lin mesej tanye pasal klas sc & agame....
bla3.....
akhir nye dengan agak keberatan hati aku x amek klas tu......
mmmmmm......
xpe r.....
amek epis....en. zufri aja.....insya ALLAH bleh skor ngan die kali ni....bukan A- lagi....tapi A...huhu...
pas habes klas epis tu gi surau fizik jap....
pastu kua dengan safa,lin, yat ngan nadia gi digital mall.....naek kete nadia....lin nak bli laptop
pas round2 jumpe r kedai acer ni.....
aku yang x reti pasal jual beli barangan komputer ni termangu-mangu la.....
tapi bagi aku best r laptop tu.....
free gift die pown cam agak banyak....ok la....
*jangan tanye details pasal laptop tu sebab aku x reti nak terangkan*
pastu balik mase maghrib....
sohsehsohseh....
balik kolej ajak safa makan kat kedai belakang...
pkol 9 gi miting/latihan drama......
best giler malam semalam tu.....
asek gelakkkkk je.....
"kelela kelele!!!!!!!!"
one of my sweet memories in 8th that i will miss very2 much is the drama club....
aku join dari 1st year sampai sekarang......sangat2 sayang kan klab nih.....
ske tengok sume orang dalam tu hepi2..... :)

balik dari miting....ayam golek kambing golek lembu golek......tetido......
bangun2 je tengok dah pkol 3.30 pagi....huh....
memang aku mengantuk dari petang lagi sebenarnye....
so aku berjage la sampai sekarang....
huhu...


ha!
sebenar nye aku dah lari dari tujuan asal aku...
aku buat entri tajuk cam kat atas tu sebab aku nak share pasal 1 bende....
pasal jalan kaki laju2.....
umum telah mengetahui bahawe berjalan kaki dengan cepat adalah baek untuk kesihatan....
dapat meningkatkan kadar degupan jantung....seterusnye meningkatkan metabolisme....
*biology students....correct me if i'm wrong please...*
seingat-ingat aku la....aku bace dalam 1 artikel ni....die kate kalo jalan kaki laju-laju selame 20-30 minit dapat membakar kalori sebanyak berape ratus ntah....tapi ratus r....bukan puluh....
haaa....kan best tu....bleh kurus cepat.....hehe....

sampai sekarang aku maseh ingat lagi dalam majalah FOKUS SPM dulu Dr. Fadhilah Kamsah bagitau.....orang yang berjalan laju ni otak die cerdas.....(tapi Dr.....nape saye x cerdas pown..kene kurangkan tido kot......x pown bace Dik Cerdas a.k.a Crayon Shin-chan.....hehe....)
aku teringat mase kat KMK dulu.....pas habes klas aku gi library(ye....dulu kat matrik saye rajen macam ni....tapi sekarang dah jadi pemalas giler...).dan ade sorang mamat ni....die stadi kat library gak r....tapi bile time dah nak dekat asar die kua gi solat kat masjid...pastu masuk library balek....stadi.....dasat seyh.......aku memang respek n saspek r die......dan die jalan sangat laju! memang bijak r budak ni.....aku memang dah agak die ni pandai......kuliah F1.....skolah plak kat teknik KL.....aku tau r sebab die tu kenalan aku....mase minggu orientasi die 1 grup dengan aku.....tapi yang penting die berjalan sangat laju okey.....

ok......sekarang dari sudut yang aku minati...iaitu fizik....
ni teori aku sendiri la.....
tapi teori ni pown berdasarkan teori fizik gak nih....
ok macam ni....
dalam classical mechanic kite ade blaja pasal relativity kan......
ingat x Dr. Sithi cakap "moving clock runs slower" ?
teori die camni....
ade sepasang kembar....
salah seorang nak berlepas pegi ke misal kate...galaksi yang laen....
sorang lagi tinggal kat bumi...
yang jadi astronaut tu die bergerak dalam kelajuan cahaya konon nye la...
lepas beberapa belas/puluh tahun....astronaut ni kembali ke bumi...
bile die jumpe kembar die...kembar die kate "wah....ko nampak lagi mude dari aku r....muke ko cam x jadi makin tue macam aku pown!"
tapi si astronaut ni pown cakap bende yang same gak kat kembar die....
so sape sebenarnye yang betol???
ini dipanggil TWIN PARADOX
due2 pown nampak yang laen nampak lagi mude dari diri sendiri....
tapi kite yang dudok kat bumi ni.....cube pk balek secare kasar2 je r.....x payah nak gune fizik sangat.....
dalam sistem suria kite ni sendiri....kalo kite tinggal kat planet utarid (yang paling dekat dengan matahari)...kite akan mengalami hari dan malam yang lebih singkat....kalo 1 pusingan bumi mengelilingi matahari adelah 365.256366 hari ataupun 1 tahun....maka kat utarid lebih singkat...x sampai setahun pown....88 hari je...
so kalo korang dudok kat utarid...korang akan celebrate besday korang dalam 4-5 kali berbanding orang yang dudok kat bumi.....
haaaaaa......sape yang akan tue dulu? hehe....
so......"moving clock runs slower" dalam teori aku ni bermaksud......kalo jalan lagi laju...makin awet mude lah kite....haaaa....kan sume orang pown suke nak awet mude ni.....hehe....

lagi 1.....
kalo misal kate korang berjalan kaki gi kelas.....secare x langsung korang akan memerhatikan panorama yang tak berape indah kat um ni....ngan hutan kat sekeliling.....
untuk pengetahuan korang...selain makan vitamin A untuk cerahkan mate...warne hijau pown dapat "merawat" mate. buktinye....selame aku dudok kat um ni spek aku x tukar2 pown lagi....dah 3 tahun tuuu....slalunye tiap2 tahun aku tuka tau..

dan......
dalam Islam sendiri ade menyatakan kalau seseorang tu gi masjid/menuntut ilmu/menuju ke 1 tempat untuk berbuat baek setiap langkah kite akan dikire 1 pahale....WALLAHU A'LAAM
*ustaz2/ustazah2...sile betol kan kalo saye salah...*
bayangkan la kalo korang dudok kat 8th....pastu jalan kaki sampai pusat sukan misal kate...brape banyak pahala korang akan dapat....
oleh itu marilah kite beramai-ramai berjalan kaki.....walaupown korang dudok kat 9th dan kuliah kat API.......huahuahua....jom jom!

1 tanda kaki:

my my my said...

setelah membace entri ni berkali2 baru aku tersedar....

takde kene mengene pown yang pasal pusingan planet tuh dengan ape yang aku nak terangkan....

haahhahahaha

pinggan btol...hehehe